Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Shimano Alivio RD-M4000

revoc8991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam w rowerze na tyle Shimano Alivio, tyle że teraz mam ją nieco skrzywiona. Mam pytanie czy da się coś zrobić z tym hakiem (mocowaniem do ramy)? Bardziej mi chodzi czy mógłbym to odkręcić czy wymienić, wchodzi tam imbus (ale nie próbowałem nic, żeby nie bylo gorzej), ewentualnie postaram się sprostować. Czekam na jakieś rady. Z góry dzięki :)

cdb89f11a14b6e5fmed.jpg

641a5a3e676d7165med.jpg

Napisano

Mam pytanie czy da się coś zrobić z tym hakiem (mocowaniem do ramy)? Bardziej mi chodzi czy mógłbym to odkręcić czy wymienić, wchodzi tam imbus (ale nie próbowałem nic, żeby nie bylo gorzej), ewentualnie postaram się sprostować.

Tu masz temat jak zrobić przyrząd do prostowania haka,za grosze i jak prostować.

http://www.forumrowerowe.org/topic/171669-diy-przyrzad-do-prostowania-haka-przerzutki-za-3zl/

Przerzutkę kup nową.

Napisano

Tak, dokładnie, masz rację. Na szczęście jechałem wolno i od razu zahamowałem. Tam nic poważnego się nie stało, jedynie ta przerzutka :(
Może dlatego, że jeżdżę dużo po lasach. Miałeś już coś podobnego, że wiesz ?

• Mod Team
Napisano

I niby złe leśne skrzaty zrobiły ci pranka ? Na przerzutce nie widać śladów szlifu, wiec ciężko powiedzieć. Ale czasami położenie roweru na ziemi, na prawą stronę potrafi lekko zgiąć hak, jak jest delikatny.  

Po czym poznać ze hak jest zgięty bez patrzenia na przerzutkę? A no po pracy. Przerzutka może pracować dobrze ale przesuwają się zakresy H i L i np nie bardzo przerzutka chce zrzucać na 8-10 bieg a z 1 łańcuch potrafi spaść za kasetę, a tego nie robił wcześniej. 

Może też, głównie tyczy to przerzutek srama, wystąpić niemożliwość wyregulowania na ok 1-3 biegu. Cała kaseta lata jak złoto a wrzucamy z 3 na 2 to wbija od razu 1 albo szarpie. W shiamno też się tak czasami dzieje.

To znak alarmowy, dalej będzie tylko mielenie przerzutki, ostatecznie zmielenie obu, łącznie z przednią, były takie przypadki. A niech nie daj boże mamy koła na cieniowanych szprychach 1.8-1.5mm i jest ich aż 24, to koło sie rozleci a obręcz pewnie pognie i jesteśmy pewnie blisko 1000zł w plecy :P przez małe niedopatrzenie. Przy założeniu ze mieliśmy takie lekkie koło, to pewnie reszta tez tania nie jest :P w normalnym wypadku mieli się zazwyczaj przerzutka i czasami pęka szprycha.

Napisano

Będę już uważał na przyszłość. Wiesz to mój pierwszy "lepszy" rower, zbierałem na niego trochę. I może nie kładę dużo na ziemi, raczej opieram o drzewo, tak bardziej, ale jak sobie przypomnę to mógł kilka razy się obalić i może to przez to. Jednak praca się jakoś nie zmieniła, bez problemu dawała radę i przełożenia zmieniały się płynnie bez jakiś problemów.

A powiedz mi czy samo takie coś można kupić (oznaczone strzałką), czy już  trzeba kupować całą przerzutkę ?

post-190668-0-36754700-1468920636_thumb.png

Napisano

Źle napisałem, ja mam bezpośrednio na ramę, pomyliłem pojęcia myślałem, że to co zaznaczyłem to hak.

Mój błąd. Jestem ciekaw czy znajdę to w Polce :)

Dzięki za pomoc 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...