Skocz do zawartości

[Napęd] prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kasety i łańcucha

krgsone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ostatnio wymieniłem w rowerze prawie cały napęd na podzespoły shimano Alivio:

korba - FC-M430 44/32/22

przerzutka tył - RD-M430

przerzutka przednia - FD-M431

wszystko pod napęd 9s.

chciałbym teraz wymienić jeszcze kasetę oraz łańcuch ponieważ obecnie po zmianie napędu łańcuch się ślizga na ostatnim przełożeniu a ponadto nie chcę zajechać od razu całego napędu. Początkowo myślałem o zakupie kasety Alivio CS-HG400 11-28 jednak nie jestem jeszcze zaawansowanym raider'em, więc chciałbym usłyszeć jeszcze parę sugestii bardziej doświadczonych osób, jaka kaseta i łańcuch będzie najlepszym rozwiązaniem do mojego sprzętu :)

Napisano

Zawsze od razu kupuj 3 łańcuchy i rotuj co 500-800km. 

Jesli chodzi o stopniowanie kasety to możesz pobawić się kalkulatorem. Porównać obecne stopniowanie kasety i korby z tą która chcesz kupić, aby nie było za twardo itp.

Napisano
Alivio CS-HG400 11-28

Będzie dobra.

Do tego dobry łańcuch , a najlepiej 3.

Zależy jaki masz budżet na ten zestaw. 

3 x http://allegro.pl/promocja-lancuch-shimano-deore-cn-hg53-9-rz-i6047715216.html

lub 3x http://allegro.pl/lancuch-kmc-x9-93-9-sp-spinka-box-sbike-i6184865063.html

lub 3x http://allegro.pl/lancuch-shimano-xt-cn-hg93-9s-114-ogniw-promocja-i6007139593.html

Możesz też kupić jeden lub 2 zamiast 3 , jak chcesz.

Napisano

dziękuję za szybką odpowiedź.

Kaseta 11-28 będzie dobra jeżeli w ogóle nie używam w starej kasecie górnych blatów? Chodzi mi głównie o to, czy nie jest to za duży przeskok i np kupić taką samą kasetę ale 11-32? Jeżeli chodzi o łańcuchy to który najlepszy? Poprzednio miałem KMC x9 73 i chyba to była porażka bo ślizga mi się...

Napisano

Zawsze od razu kupuj 3 łańcuchy i rotuj co 500-800km. 

Jesli chodzi o stopniowanie kasety to możesz pobawić się kalkulatorem. Porównać obecne stopniowanie kasety i korby z tą która chcesz kupić, aby nie było za twardo itp.

A jeśli kolega w sezonie robi z 1500-2000km, to na co mu trzy łańcuchy ? Na 3 sezony chyba, lub dla faktu zmieniania łańcucha co jakiś czas. Sam tak jeździłem, aż olałem sprawę i targam na tym co jest do zajechania ; od lutego ubiegłego roku, do teraz na kasecie SLX i łańcuchu KMC X9 ( a nie jeżdżę po 2k km na rok i nie w lekkich warunkach ), ale potrafię korbą mielić, a nie jeździć siłowo.

Moja propozycja to kupić lepszą kasetę i łańcuch, niż bawić się w zmiany co trochę. Na to trzeba mieć czas, chęci ;) Jak ktoś dużo i siłowo nie jeździ, to taki zestaw starczy na długo.

Skoro nie używasz górnych koronek, to faktycznie 11-28, będzie ok, ale jednak wolałbym mieć zapas w postaci 11-32T. Łańcuch ... wielu mówi Campa C9, dla mnie wyższe modele KMC są ok, jak i Connex, Shimano mam w zapasie :P

Napisano
A jeśli kolega w sezonie robi z 1500-2000km, to na co mu trzy łańcuchy ?

Od kiedy to przejechany dystans w roku ma do równomiernego i ekonomicznego zużywania napędu (poza chyba jednym przypadkiem - jedna kaseta za 40 zł + C9). Jak nie zużyje 3 łancuchów w pół roku to zużyje w 6 sezonów. Nikt nie kupuje roweru na 2000 km.

Moja propozycja to kupić lepszą kasetę i łańcuch, niż bawić się w zmiany co trochę. Na to trzeba mieć czas

- bzdura kompletna. Zmiana łańcucha to 3-4 minuty (jak masz spinkę to 1-2 minuty wraz z pomiarem suwmiarką), a szejkować trzeba każdy. 

wielu mówi Campa C9

- ekonomiczniej wychdzi 3x HG53 i tą opcję również polecam. 

Napisano

Mam pytanie które mnie nurtuje od dłuższego już czasu. Co daje jazda na kilka łańcuchów?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam pytanie które mnie nurtuje od dłuższego już czasu. Co daje jazda na kilka łańcuchów?

Zakładasz zawsze ten mniej wyciągnięty , przez co kaseta i korb wolniej znika. Proste :P 

Napisano

Prostsze wydaje się wyrzucenie do kosza rozciągniętego i zakup nowego.

To że kaseta/korba się zużywa jeśli łańcuch jest rozciągnięty to wiem.

Napisano

To że kaseta/korba się zużywa jeśli łańcuch jest rozciągnięty to wiem.

Bo jest , ale im dłużej rozciagniety łańcuch pracuje na kasecie tym szybciej ona znika. Jak się zacznie przeskakiwanie to kaseta do wymiany.

To nie ma być proste tylko ma działać.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

- prostsze, ale wtedy kaseta może nowego nie przyjąć (na 80% nie przyjmie). Ja korzystam, bo takie kasety po 250 euro kupuje po kilkadziesiąt złotych :P 
Napisano

- prostsze, ale wtedy kaseta może nowego nie przyjąć (na 80% nie przyjmie). Ja korzystam, bo takie kasety po 250 euro kupuje po kilkadziesiąt złotych [emoji14]

Dzięki za rzeczową odpowiedź :)
Napisano

chyba kupię alivio 11-32 bo tak jak mówicie dobrze jest mieć jakiś zapas w rowerze, chociaż z drugiej strony w ogóle nie używam dych górnych koronek nawet na 3 przełożeniu a jeszcze z przodu jest zapas w postaci dwóch przełożeń, także nawet jak coś to przełożenie 22-28 chyba nie będzie jakieś mega cięzkie? i spokojnie będzie dało się podjechać pod jakąś lepszą górkę? Może ktoś z kolegów ma taką kasetę 11-28 i 3 blaty na przodzie i powie swoje odczucia jak to się sprawuje na trasie?

Napisano

zamówiłem kasetę alivio hg-400, jednak po długich namysłach wybrałem 11-32, do tej kasety jeszcze dwa łańcuchy hg93. Będzie teraz napęd dobrze dopasowany? dobry zestaw, pytam bo można jeszcze anulować zamówienie ;)

Napisano

i jeszcze jedno, ten łańcuch jest z wyższej grupy to nie będzie wykonany z twardszego materiału niż kaseta? co mogłoby sprawić, że łańcuch w bardzo szybkim czasie zajedzie kasetę...?

Napisano

To jest błędne twierdzenie. Im wolniej łańcuch się rozcoagnie tym wolniej wyrobi kasetę.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Od kiedy to przejechany dystans w roku ma do równomiernego i ekonomicznego zużywania napędu (poza chyba jednym przypadkiem - jedna kaseta za 40 zł + C9). Jak nie zużyje 3 łancuchów w pół roku to zużyje w 6 sezonów. Nikt nie kupuje roweru na 2000 km.

- bzdura kompletna. Zmiana łańcucha to 3-4 minuty (jak masz spinkę to 1-2 minuty wraz z pomiarem suwmiarką), a szejkować trzeba każdy. 

- ekonomiczniej wychdzi 3x HG53 i tą opcję również polecam. 

Ad 1 ; Nikt nie kupuje roweru na 2k km ... Tu byś się zdziwił, bo znam takich, co zmieniają rower co 500km. A kupowanie kilku łańcuchów do takiej jazdy jak kolega uprawia, to dla mnie przesada.

Ad 2 ; zmiana łańcucha to to owszem kilka minut, ale nie z czyszczeniem, o czym na całe szczęście wspomniałeś. A jak masz spinkę KMC, to spokojnie z minutę poświęcisz na je rozpięcie, będąc nie doświadczonym użytkownikiem.

Ad 3 ; jasne lepiej kupić 3 tanie kety i nimi rotować, niż lepsza kaseta i jeden lepszy łańcuch, który to przejedzie tyle samo, niż tańszy zestaw bez babrania się. Aha i nie zmieniałem tanich łańcuchów wcześniej, a dwa PC-991 na przemian i nie dało to lepszego przebiegu, niż aktualny zestaw.

Co kto lubi, każdy dochodzi do swojego, po pewnym czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...