kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Siemanko, Interesuje się MTB i chciałbym sobie sprawić pierwszy rower do jazdy głównie po ubitych trasach pełnych podjazdów w Gorcach rzadziej po drodze w jakieś trasy. Jestem zielony w wyborze roweru ponieważ do tej pory jeździłem jakimś starym BMX na grubej ramie i oponach... Aż wstyd sie przyznać. Wzrost 176 cm Waga 70kg wiek 17 lat. Czasem sobie szukam ciekawego i wpadł mi w oko dartmoor hornet/primal ! Pozdrawiam !
Gość Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Hornet/ Primal z tego co się orientuje są na ramach przeznaczonych bardziej do Enduro. Nie wolisz czegoś bardziej pod XC? Jakie koło? Za około 3k można teraz wyłapać fajne XC na kołach 26', wydaje mi się że na Allegro widziałem Krossa A8 za 3200 zł chyba.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Bardziej bym celował w 650B np takiego primala oczywiście dartmoor ma sporo tych HT w których można wybierac głównie chodzi mi o to abyście doradzili mi na co zwrócić uwage w rowerze do tej cenym przeznaczenia lub podać dokładnie rowery
beskid Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 To co zapodałeś na zdjęciu ma tylko porządną ramę a reszta to dziadostwo. Jak chcesz średni rozmiar koła to kup sobie normalnego HT.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Normalnego HT czyli ? Może ja źle precyzuje swoje oczekiwania nie celuje konkretnie czy to HT czy XC podobają mi się rowery coś w ten deseń. Z tego co czytałem koleś akurat tego zrobił pod Freeride ale wlasnie takie mi sie podobaja.. Takie jakby mniejsze jak od w.w krossa a8.
Gość Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Nic nie rozumiem, musisz się zdecydować co chcesz. Rower do Enduro a do XC to nieco dwie różne sprawy. A HT oznacza Hard Tail, czyli sztywną ramę. A że ktoś zrobił fajny rower na ramie Hornet/ Primal to nic nie znaczy, fajny rower to można na każdej ramie zrobić. O chłopie, to żeś dowalił z fotką tego roweru, nie ten budżet i istnieje szansa że bez sprzedania nerki sobie takie nie sprawisz. Ja bym nie patrzył na to.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 W sumie masz racje bo ja sie na tym nie znam a to co mi sie podoba nie koniecznie mnie na to stac. Zatem szukam jakiegoś twardziela do 3000 zł 650b To po prostu ma być rower do rozpoczęcia przygody z łagodnymi zjazdami i wycieczkami po lesie.
beskid Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Normalnego HT czyli ? Czyli takiego, który po pierwsze nie ma bardziej zjazdowej ramy i jest na w miarę przyzwoitych częściach. To co wrzuciłeś zostało złożone ale sam amor jest wart więcej niż ta padlina z pierwszego zdjęcia. Na nowy masz za mało kasy bo cokolwiek co się nadaje to od Dartmoora kosztuje min 4,5-5K. Chcesz się w takie coś bawić z tym budżetem to tylko używka. Z nowych to tylko klasyczny sztywniak z powietrznym amorem 100mm. I Też będzie ciężko w tych 3K. Może Unibike Flite 27,5" jak jest gdzieś dostępny. Albo dołożyć trochę bo dało się stargować na 3,5K do Krossa R7.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 i takie coś nadaje sie do zjazdu bez żadnych problemów ? A wracając do używek, na pierwszy rower do zjazdu i ogolnie jazdy po lasach nadaje sie uzywana maszyna ? a jest coś takiego jak HT Downhill ?
Haitz Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 A po co Ci taki? Masz zamiar daleko skakać i jeździć po trasach zjazdowych?
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 raczej nie A dobre rowery używane sprawdzają się ?
Haitz Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Zależy w jakim będzie stanie. Jak trafisz na taki w dobrym, to wychodzi lepiej niż kupienie nowego(nie zawsze, bo może się trafić rower z archaicznymi standardami).
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Mam straszny dylemat. Nie znam się na tym wszystkim zbytnio po prostu mi zalezy na komfortowej jeździe, dobrej cenie z dobrym osprzetem jak na tą cene i aby mi się podobał. Nie wiem czemu ale np te Krossy przypominaja mi takie rowery dla gosci ktorzy caly dzien spedzaja na jezdzie pod góre, jakby kolarzówki tylko z resorem
beskid Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Jak wczoraj kręciłem po Gorcach to sporo ludzi na takich "kolarzówkach" widziałem. Goście z solidnymi umiejętnościami i może na tym skończmy jaki rower do czego się nadaje. Jak masz chęć na ostrzejszą jazdę to zbieraj fundusze bo z tą kwotą nic nie zdziałasz a już na pewno z nowych. Na pewno są oferty od ludzi z Podhala tak byś na spokojnie mógł podjechać i używany rower oglądnąć.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Zrobię tak że najpierw dozbieram pieniądze później się za czymś porozglądam :/ Tylko nie lubie jak jest taki ogromny wybór i nie wiem co wybrać. Dziękuje za podpowiedzi. A przyszłości marze o wlasnie jakimś hornecei albo coś są niskie i wyglądaja zaje*** np na takiego hornecika http://magazynbike.pl/artykul-dartmoor-hornet-prezentacja.htm myśle że pozbieram troche więcej i sie skusze
Gość Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Ta, wydać prawie 5k na rower który się podoba a służy do czego innego niż by się oczekiwało. Sorry, ale widać chłopie że masz "naście" lat i nadal kierujesz się chęcią "szpanu" niż tym czy sprzęt będzie spełniał Twoje wymagania. Tylko żeby to się nie skończyło tak że będziesz takim "klockiem" głównie podjeżdżał albo jeździł po równych ścieżkach, bo się tylko zrazisz do roweru.
beskid Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Hornet to zwyczajny sztywniak tyle, że z większym skokiem. Pozwoli na szybsze i skuteczniejsze/bezpieczniejsze poruszanie się. Wielu tutaj kupuje taki rower widząc góry na fotkach. Tutaj gość ma góry za oknami i tylko od niego zależy czy potencjał wykorzysta. Na pewno jak by coś takiego kupił to trzeba zmniejszyć liczbę zębów na korbie. Oczywiście taki rower trochę gorzej będzie podjeżdzał ale bez przesady.
kelesky79 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Tutaj nie chodzi o szpan a to czy rower będzie mi się podobał bo to też jest pewna część komfortu posiadanego danego roweru prawda ? Moge się mylić co do rowerów które mi się podobaja po prostu sie nie znam. Jak już wspominałem jeździłem na BMX takim jak na zdjeciu bo jestem totalnym amatorem. Na pierwszy raz chce coś kupić i po prostu tego wypróbować. Gdybym miał w okolicy szanse jazdy próbnej na jakimś MTB to oczywiście że bym skorzystał ! Poza tym na razie i tak nie mam kasy, a zanim ją uzbieram standardy, ceny i wszystko ulegnie zmianie i wtedy odezwe się znów. może tak to zostawmy bo za chwile mnie zjecie za to ze sie nie znam :/ http://roweroweporady.pl/jaki-rower-kupic-do-3000-zlotych/
Gość Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 No i jak właśnie bym się tego trzymał, chyba że dozbierasz i rzeczywiście kupisz jakieś Enduro HT. Ja od siebie powiem tyle że nie brał bym nic co jest niżej niż: - Osprzęt: Alivio/ Deore. Jak nie musisz mieć łożysk zewnętrznych to korba Alivio na Octalink starczy, przerzutki i manetki lepiej Deore - Amortyzator: Minimum SR XCR, żadne XCT czy XCM. XCR można dorwać z regulacją tłumienia co rzadko zdarza się u konkurencji ( RockShox) Odłóż trochę kasy na pedały od razu, te z rowerem ( o ile są w zestawie) to na ogół najtańsza padaka A jeżeli chodzi o resztę, to jak złapiesz "bakcyla" to prędzej czy później i tak sobie wymienisz na coś fajniejszego Może i macie rację, nie miałem okazji jeździć po górach więc też pewnie nie do końca wiem co i jak, może Enduro to dobry wybór.
ralfbutton Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 Ja swojego primala złożyłem za ok 3.5k. Jeżdżę nim po bułki, po mieście do pracy, po lesie, po górach. Wszędzie :-)
kelesky79 Napisano 10 Lipca 2016 Autor Napisano 10 Lipca 2016 Podrzuć jakieś fotki tego primalka :> a co powiecie o tych bicyklach z linka który wrzuciłem ? podam jeszcze raz http://roweroweporady.pl/jaki-rower-kupic-do-3000-zlotych/
ralfbutton Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Rama Primal 27,5 Stery zintegrowane dartmoor blink Widelec Suntour Aion Koła od Gianta P-XC2 Hamulce SLX Korba SLX Przerzutka tył SLX Przerzutka przód Deore Kaseta SLX łańcuch XT Manetki Deore Kiera dartmoor 760mm Sztyca pro 30,9
Gość Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Składałeś na nowych częściach? Jeżeli tak, to te 3,5 k wydaje się jakoś mało realne, chyba że miałeś duże rabaty
ralfbutton Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Rama ze sterami i hakiem - 770- sklep biketopia Widelec + przerzutka przód i manetki - 1000 - allegro, nowe z demontażu Koła - chyba po jednym sezonie w idealnym stanie, kupione tu z forum - 300 zł Opony i dętki Rubena Kratos + Maxxiss light- 200 zł Cała reszta to około 1200 zł (z cyklotoura - spory rabat dzięki koledze z forum endurotrophy) Siodło miałem swoje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.