Skocz do zawartości

[suport] Zamiennik MegaExo 24mm

W1TM3N18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z racji że mój suport za niedługo wyzionie ducha szukam dobrego zamiennika. Korba Fsa Gossmer, suport MegaExo 24mm, gwint BSA. Czy suport sm-bbr60 będzie dobrym zamiennikiem czy dołożyć i kupić coś lepszego ? poprosiłbym o propozycje. Pozdrawiam 

Napisano

Filmik z podmiany łożysk na Shimano. W komentarzach wielu ludzi pisze, że próbowali tego samego i wciśnięcie korby FSA w łożyska Shimano wymagało użycia naprawdę sporej siły. Na anglojęzycznych forach jest to znany problem, ale w zasadzie powinno dać się to zrobić. Najwyżej dużo smaru. SM-BBR60 ma mniejszą średnicę zewnętrzną niż poprzednie łożyska Shimano. W pudełku jest dołączany adapter do klasycznych kluczy do łożysk zewn, ale nie współpracuje z kluczami niektórych producentów. Dla bezpieczeństwa można kupić łożyska maszynowe Accenta BB EX1 i potem wymieniać same wkłady. 

• Mod Team
Napisano

Ja użytkuje korbę gossamer na łożyskach shimano, pasuje, działa bardzo dobrze, ale fakt wbić trochę ciężko ale bez przesady.

Nie wiem jak z korbami które mocuje się klasycznie 1 śruba bo ja mam w takim samym systemie jak shimano.

Napisano

Ogólnie korby Shimano niejednokrotnie ciężej wchodzą w miski niż chociażby suportu FSA, Sram'a. Puklus jaki suport masz ? i jakbyś go ocenił ?

• Mod Team
Napisano

Używam BBR60, podstawowy model, można powiedzieć. Może nie tak podstawowy, bo to poniekąd ultegra i za wiele nie mogę powiedzieć bo raptem ma może z 300km nalatane. Póki co bez problemów. Ponoć te mniejsze suporty zostały poprawione w stosunku do poprzednich o większych wymiarach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...