konradoss69 Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Witam,posiadam Rower Crossowy Lazaro integral z amortyzatorem SR Suntour NEX 75mm, przerzutką przednią tourney oraz tylną tourney oraz wolnobieg 8 rzędowy razem z klamkomanetkami 8 rzędowymi. Posiadam 400 zł do modernizacji roweru oraz myślę co dokupić, aby rower zyskał na mobilności,przyjemnośći z jazdy oraz szybkości. Myślałem nad - przerzutka tylna deore 129 zł - kierownica dartmoor 750mm 109 zł - łańcuch shimano 8rzędowy 50 zł -pedały stream dartmoor aluminowe 70 zł - gripy FORCE 42 zł Zastanawiam się czy nie lepiej by było zamiast kierownicy,gripów i pedałów kupić jakieś koła z oponami, ale z drugiej strony by mi raczej nie starczyło za tą cene. Co sądzicie ?
gtb Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Koła to najsensowniejszy zakup , np. http://allegro.pl/trekkingowe-28-maszyny-32-szpr-novatec-rodi-czarne-i6295122095.html na Novatec z łożyskami maszynowymi , do tego kaseta 8s i w budżecie się mieścisz.
HarveyDent Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 400 zł to połowa ceny tego roweru, ale niestety ta kwota nie da Ci nic więcej poza lepszym samopoczuciem. Przerzutka deore nie będzie lepiej pracować z tymi lipnymi klamkomanetkami. Kierownica - co Ci nie odpowiada w obecnej że chcesz zmienić ? Łańcuch - ok jeśli wymaga. Pod warunkiem że reszta napędu przyjmie nowy łańcuch Pedały - jeśli obecne zajechane to ok
sedymen Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Uwaga ogólna. Osobiście 400 zł do skarbonki, rower na sprzedaż i za sumę kupię używkę, która będzie dobra bazą do modernizacji. Twój rower nie jest dobrą bazą. Tak ja bym zrobiła, ale, wracając do Twoich planów. Najpierw manetki. Oddają lub wciągają odpowiednią ilość linki. Te dobre dokładnie odmierzoną, te liche (tanie) ile tam im wyjdzie. Zatem nie pomoże XT przy lichych manetkach. Najpierw załóż porządne manetki, później myśl o przerzutkach. Jak założysz dobre manetki to sprawdź linki i pancerze. Każdy opór niweczy całą pracę. Pamiętam swoje zdziwienie po wymianie pancerzy i linek w grupie Alivio. Efekt był wymiatający. Dopiero po tym jest sens zmiany przerzutek. Wcześniej to jak w tym powiedzeniu „Hebluj synu hebluj. Przyjdzie ojciec z toporkiem to wyrówna,” Znaczy o co chodzi? O masę, geometrię? Napis na dropsach? Sorki ale to dalszy rząd ewentualnej poprawy. Łańcuch Shimano – łoł, to dobry rower na SHIMANO. Łańcuch zmień jak się wyciągnie. Na dobry. W Shimano za 50 masz klasę Alivio. Najtańsze kosztują 30 środek 50 lepsze 80. Daj luz. Kup przymiar za 20 i jak łańcuch się wyciągnie to go zmień. Przymiar przynajmniej zostanie „na zaś”. Pedały jak kierownica. Pewnie lepiej, ale dupy nie urywa. Szkoda kasy w tym momencie. Gripy. Jak chcesz mieć ładniej to Twój wybór. Łagodniej dla rąk ok. Bardziej kwestia gustu niż realnej potrzeby.Uwaga o kołach słuszna. Uwaga o kołach słuszna, ale wniosek niestety też. Dobra baza to 1) solidna rama 2) bardzo dobre piasty, szprychy i obręcze ( w turystyce najważniejsze) W dalszej kolejności idą 3) suport 4) klamki i manetki 5) hamulce Resztę możesz zmieniać w nieskończoność. Zresztą się zużywa więc i tak wymienisz. Podsumowując jak w przedmowie. Ale „nie w celu jest radość a w drodze do niego”, więc życzę satysfakcji z grzebaniny.
konradoss69 Napisano 8 Lipca 2016 Autor Napisano 8 Lipca 2016 To znaczy powiem tak. Mam za przeproszeniem dość zj**any charakter i lubie sobię poszaleć czasami na rowerzę, postuntować czasami czy poskakać z jakichś krawęzników,ale zarazem często robie tripy w dalekie miejsca. Dlatego gdybym kupywał koła to myśle że muszę kupić bardzo wytrzymałe. Druga sprawa, moje klamkomanetki co prawda nie wiem z jakiej są serii, ale kupilem od kumpla 3x8 które myśle że dają rade. Trzecia sprawa, mój wolnobieg jest z serii Alivio, z roweru pt " Bop Iguana", raczej nie trzeba wymieniać jej na kasetę, przynajmniej mam taką nadzieje. Czwarta sprawa, to myślałem żeby sprzedać ten rower za 600 zł conajmniej, dołożyć 400 i kupić coś fajnego za 1000 zł. Aczkolwiek gdy kupie te części,rower będzie nie tylko lepiej wyglądał ale takze dużo lepiej będzie się użytkował. Więc powinno dać radę po modernizacji sprzedać go za 1000 zł+, mam takie przynajmniej nadzieję. No i ostatnia sprawa, to łańcuch. Mój jest już dośc słabej jakości, planuje kupić ten : https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-cn-hg71-116-ogniw-6-8-rz-shimano,405780.html
sedymen Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 To jest łańcuch z grupy Alivio, czyli porządna średnia półka. Z tego co napisałeś o użytkowaniu roweru to raczej przeznaczenia się wykluczają i treking nie jest najlepszy do "skakania z krawężnika" niezależnie jakie ma wyposażenie. Jeżeli musisz łączyć te zastosowania w jednym rowerze to przemyśl pójście w koła 26". Też pojadą na dłuższą wycieczkę, a lepiej się sprawdzą przy różnych "szaleństwach". BTW nie sprzedasz tego rowerku za 1000 pln po modernizacji. Ja w tamtym tygodniu sprzedałem Unibike Expedition za 1000 pln i cieszę się, że sprzedałem.
gtb Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Dlatego gdybym kupywał koła to myśle że muszę kupić bardzo wytrzymałe. Jeśli jeździsz na fabrycznych i dają radę , to te podlinkowane byłyby solidniejsze. mój wolnobieg jest z serii Alivio Alivio od poczatku swojego zaistnienia na rynku było na kasecie , tak więc skoro masz wolnobieg 8s nie jest on Alivio (Shimano w ogóle nie ma w ofercie wolnobiegów 8s). Więc powinno dać radę po modernizacji sprzedać go za 1000 zł+, mam takie przynajmniej nadzieję. To tylko nadzieja , nawet po modernizacji musiałbyś mieć sporego farta aby dostać 1k . planuje kupić ten : https://www.centrumr...ano,405780.html Nie jest najgorszy , ale można kupić lepszy , np. KMC X8 lub Connex 80x .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.