Skocz do zawartości

[kaseta] nowa kaseta i przerzutka,

pioter_ch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem tu nowy, chciałbym swoj rower trochę naprawić, zakupiłem kasetę shimano hg41-32t i przerzutkę alivio . Zamontowałem to na 10 letnim łańcuchu IG, coś mi terkocze, a nic nie ociera?? Czy to ten łańcuch?

Napisano

Pomału kompletuje osprzęt, zamówiłem łańcuch shimano hg40 w środę założę i będę wiedział co i jak . Ale kiedyś miałem krossa g250 i katowałem go niemiłosiernie i po wymianach wolnobiegu czy przerzutek nie chodził jak ten co teraz mam. Może to wina do końca niewyregulowanej przerzutki, trochę dół przerzutki odchyla mi się do środka.

Napisano

zamówiłem łańcuch shimano hg40
Jeśli jeszcze możesz to zrezygnuj z tego "łancucha" i kup jakiś kmc lub connex

hg-40 rozciąga się jak guma w majtkach... 

Napisano

A jakiś konkretny model? Do całego zestawu nam na oku jeszcze korbę - Mechanizm korbowy SHIMANO FC-M171-A 48/38/28? Bo mój po 10 latach stan oplakany

• Mod Team
Napisano

A czym sie rożni normalna jazda od nie normalnej ? Nie wiem, naciskasz na korbę z finezją, delikatnie,jak by muśnięcie poranka.... ? łańcuch to łańcuch, przenosić napęd i nie zależnie czy startujesz w maratonie czy jedziesz po bułki do biedronki, obciążenia są podobne. Zakładając ze biedre zaraz zamykają, więc ci śpieszno :D

HG40 jest słaby, mało powtarzalny jakościowo, jedne sa lepsze od innych. O wiele lepiej wypadają łańcuchy kmc. Connex tez podupadł na jakości niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...