Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Problem z tylną przerzutką po umyciu- wideo.

AndyG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

młodszy brat poprosił mnie o pomoc w przygotowaniu takiego starszego roweru do sezonu. Tylna przerzutka i zębatki były totalnie zasyfione dlatego postanowiłem odkręcić przerzutkę i wymyć ją w ropie (w swoim rowerze zawsze tak robiłem). Niestety po przykręceniu przerzutki...w ogóle nie chce napinać łańcucha. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak się stało, i dlatego proszę was o pomoc. Nie wiem czy jest to grubsza awaria z którą muszę jechać do serwisu a nie chce też żeby okazał się to jakiś bzdet i nie dopatrzenie przez które wywalę kupę kasy w serwisie.

Tutaj zamieściłem filmik, który pokazuje konkretnie jak "działa" teraz przerzutka.

Dzięki za pomoc,

Andy

Napisano

Źle zamontowana. Odkręć i obróć o 90 stopni a potem dokręć. Tam jest koniec sprężyny , który ma się oprzeć o hak. 

• Mod Team
Napisano

Sęk w tym że jest poprawnie przykręcona, coś sie stało ze sprężyną a ten altus jest z lat 90 ;) Przynajmniej tak wygląda. W tej czarnej metalowej części ze śruba, jest wypust, który ma sie zazębić o wypust w haku ramy. Jak oba się stykają to jest ok.

Sprawdź czy nie odpadł, nie zgiął się pin blokujący sprężynę. Może go nie ma i trzeba tylko nakręcić przerzutkę przed zamontowaniem.

Napisano

Sęk w tym że jest poprawnie przykręcona, coś sie stało ze sprężyną a ten altus jest z lat 90 Przynajmniej tak wygląda. W tej czarnej metalowej części ze śruba, jest wypust, który ma sie zazębić o wypust w haku ramy. Jak oba się stykają to jest ok.  

Zgadza się, przykręcona jest na pewno poprawnie.

Sprawdź czy nie odpadł, nie zgiął się pin blokujący sprężynę. Może go nie ma i trzeba tylko nakręcić przerzutkę przed zamontowaniem.

Niestety nie mam bladego pojęcia o czym mówisz, tutaj widocznie już moja wiedza rowerowa wykracza poza ten aspekt techniczny :(

Dzięki za odpowiedzi w temacie !!

Napisano

Nie jestem na 100% pewny ale chyba źle koło wsadziłeś. Musisz koło wsadzić w taki sposób żeby zahaczyć łańcuch kasetą tak , żeby naciągnął przerzutkę.

Choć linia łańcucha względem kółeczek przerzutki i kasety wygląda OK. :(

• Mod Team
Napisano

Widzisz, tą przerzutkę sprężyna ma ciągnąć w tył kolokwialnie mówiąc, twoja stoi w miejscu bo brak napięcia. Normalnie przerzutka cofa sie do pewnego momentu i tam jest coś co blokuje ruch.

free-shipping-DEORE-XT-RD-M772-M770-M771

Widzisz na tym zdjęciu ta srebrna cześć o która sie zahacza sprężyna, ma taki wypustek który z kolei zahacza sie o wystający wypustek w korpusie przerzutki.

Twój altus jest troszkę inszy, nie pamiętam jego konstrukcji ale musi być coś podobnego. Jak nie ma, to zdejmij łańcuch, i sprawdź czy ręką dasz rady napiąć przerzutkę, wykonując ruch wokół osi sprężyny, w kierunku napinającym. Jak ci się uda zrobić pełnie 360, poproś kogoś by ci pomógł to poskładać i będzie działać.

Ewentualnie jak jest miejsce, możesz wywiercić mały otworek, nagwintować, napiąć sprężynę i zblokować śrubką.

Nie jestem na 100% pewny ale chyba źle koło wsadziłeś.
Koło chyba siedzi ok, ale coś mi tam nie pasuje, bo obejrzałem filmik jeszcze kilka razy i jak by sprężyna działa ...

Zdejmij łańcuch i pokaż jak sie zachowuje przerzutka na sucho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...