bbc Napisano 28 Czerwca 2016 Napisano 28 Czerwca 2016 Powoli przymierzam się do zakupu roweru dla syna. Obecnie jeździ na 20" Unibike Pilot, ale to już przestaje wystarczać. Jeździ dużo i mocno kręci go jazda terenowa a ostatnio spodobały mu się wyścigi MTB (brał udział na najmniejszym rowerze na całej imprezie). I ostatnio jak oglądam takie 24" i się zastanawiam czy lepiej kupić używkę (np. meridę dakar - 700-800zł) czy nowego kandsa leopardo (~850zł). Czytam i przeglądam te specyfikacje i po mojemu to wychodzi, że ten kands to całkiem dobry rower (wiem, że maestro jest mocno chwalony tutaj). chyba, że ja czegoś nie widzę i lepiej zdecydować się na używkę (np. kross replica, cube team 240 czy wspomniana wcześniej merida)? Syn ma około 128cm i waży 25kg. Nie podaję konkretnych linków bo najpierw chciałbym zdecydować czy używka czy nowy.
bbc Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Napisano 29 Czerwca 2016 Nie wiem dlaczego nie mogę edytować poprzedniego postu dlatego piszę drugi. Znalazłem taki rowerek Kross Replica i chciałem prosić o spojrzenie chłodnym okiem. Wart tych 600zł? Ja nie zauważam jakichś felerów. Pomoże ktoś i oceni?
manniol Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 Szukałem dla syna roweru, też po Pilocie i po przymiarkach wybrałem nowego https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.jr.2.24/24533/89380/ , w cenie 899 pln. Młody trochę ponad 130 cm.
bbc Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Napisano 30 Czerwca 2016 Szukałem dla syna roweru, też po Pilocie i po przymiarkach wybrałem nowego XTC Jr 2 24 (2016) | Rowery Giant | Ride Life. Ride Giant. | Polska , w cenie 899 pln. Młody trochę ponad 130 cm. Dzięki, ale to chyba nie dla nas. Przede wszystkim brak przedniej przerzutki a widzę jak bez niej na dłuższych trasach tego brakuje (a jeździmy czasem ponad 30km i będzie coraz więcej). Ale też coraz bardziej skłaniam się do nowego (myślę o tym kands leopardo).
blackseth Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Ostatnio stałem przed podobnym dylematem. Jeżeli priorytetem nie jest nowy rower szukaj zadbanej używki. Za podanâ kwotę można znaleźć naprawdę fajny sprzęt.W podanym budżecie moje typy to: - Kellys marc 1 - Merida Dakar Team - Giant xtc jr Team - Ghost Powerkid 24 - Author Mirage. Każdy rower będzie już na kasecie z 8- mio rzędowym napędem co pozwala na ewentualne dalsze modyfikacje bez konieczności wymiany piasty i zaplatania koła. Dodatkowo posiadają lepszy osprzęt niž podstawowe modele. Nie bez znaczenia jest fakt,że ważą o ok. 2 kg mniej niż Kands. Ostatno znalazłem też jeszcze ciekawszy sprzęt Author Sonic - używka za 1400 do negocjacji. Fajna baza do ścigania bo ma juž powietrzny amortyzator. Ja osobiście skļaniałem się do Ghosta albo Kellysa ale ostatecznie trafiļem Authora Mirage i przyznam, żejestem mega zadowolony z wyboru.
Nastar Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 Kilka miesięcy temu miałem dokładnie ten sam dylemat: nowy czy używany rower dla syna. Stwierdziłem w końcu, że skoro dla siebie znalazłem fajna używke to dla dziecka tym bardziej gdyż jest większa szansa, że rower nie będzie zajeżdżony. - Merida Dakar Team Dokładnie taki, w świetnym stanie znalazłem za 900zł. Świetny rower. Lekki, ładny, idealnie nadaje się na pierwsze wyścigi dla dziecka.
bbc Napisano 3 Lipca 2016 Autor Napisano 3 Lipca 2016 Dzięki @@blackseth za listę. Nie mam problemu z tym, żeby rower był używany (a i syn też nie ma). Teraz z tą listą zacznę sobie przeglądać portale transakcyjne. Coś się wkrótce pojawi. Jak już zakupię to dam znać co trafiłem.
bbc Napisano 5 Lipca 2016 Autor Napisano 5 Lipca 2016 trafiļem Authora Mirage No i ja również upolowałem takiego Authora. Nawet chyba nie dużo jeżdżony bo cały napęd w dobrym stanie i opony (oryginalne) również całkiem niezłe. Jedyny mankament to ubita szybka w prawej manetce (po wywrotce). Poszukam takiej i wstawię. Rowerek leciutki i bardzo fajnie jeździ. Nawet amortyzator dość lekko działa i pod takim chuderlakiem jak mój syn widać, że troszkę pracuje. Dziękuję wszystkim za rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.