pablob3 Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 Witam. Taka sprawa mam obecnie w rowerze przerzutkę shimano tourney która jest już trochę zjechana, próbowałem ją regulować ale nie chce działać prawidłowo, ogólnie tragedia. Chcę kupić nową i tu wybrałem acera RD-M360. Mam wolnobieg 7-biegowy 14/28, korba 22/32/42. Moje pytanie to: tourney jest dostępny z wózkiem SS/GS (na swojej nie widzę oznaczenia) a acera a wózkiem SGS, pytanie czy jest możliwość zmiany tych przerzutek, czy trzeba wymieniać łańcuch na dłuższy i jak się ma nowy łańcuch do starego napędu, linki mogą zostać czy wymieniać?? Z góry dzięki za odp
Ychu Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 Aby powiedzieć , czy napęd dogada się z nowym łańcuchem musiał byś wstawić fotki. Chyba nie będzie potrzeby zmiany łańcucha bo przerzutka ma jakiś zakres ruchów i najwyżej będzie bardziej napięta. Tylko jeśli wbijesz ekstremalne skrajne to możesz przy za krótkim łańcuchu zerwać wózek. Też kwestia ile ten łańcuch będzie za krótki , bo tego nie wiemy. W każdym razie lepiej założyć nowy , tylko właśnie foto napędu.
alagor96 Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 Masz pewność, że to wina przerzutki? Równie dobrze winne mogą być właśnie linki i pancerze, ewentualnie manetki.
Mod Team Pixon Napisano 24 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2016 linki mogą zostać czy wymieniać?? Mogą zostać, ale nie rozumiem takiego głupiego oszczędzania. Ile kosztuje Cię linka? 5 zł? 10 zł? Do tego metr pancerza 15 zł. Zamykasz się w 30 zł i masz pewność, że po założeniu wszystko działa aż miło.
pablob3 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Napisano 24 Czerwca 2016 @alagor96 wydaję mi się, że manetka działa dobrze, nie czuję żadnych oporów przy zmianie, linki też bez problemu poruszają się w pancerzach, dlatego obstawiam przerzutkę @Pixon co do Twojego "głupiego oszczędzania" to wcale o oszczędność mi nie chodzi, jak ktoś kto się zna powie mi, że trzeba je wymienić to to zrobię a nie będę wymyślał, pytam bo nie wiem @Ychu to może opcja kupię nowe + stary łańcuch jak będzie nie bardzo to kupuję nowy łańcuch. Łańcucha nie krzyżuję. A co do zdjęć to jaki ma to cel, chodzi o to czy zębatki nie są za bardzo zniszczone i rozwalą nowy łańcuch czy co? Dzięki za odpowiedzi Czyli na tą chwilę jest przy opcji zmiana przerzutki + linki + pancerze + ewentualnie łańcuch. Czy linki + pancerze a potem się zobaczy?
Ychu Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 A co do zdjęć to jaki ma to cel, chodzi o to czy zębatki nie są za bardzo zniszczone i rozwalą nowy łańcuch czy co? Z czasem zębatki się zużywają i łańcuch zaczyna skakać. O ile przy obecnym łańcuchu nie skacze to przy nowym może bo zębatki masz wytarte i nowy łańcuch się ślizga. Czy linki + pancerze a potem się zobaczy? Skoro i tak linkę byś wymieniał to nie masz nic do stracenia a może tanim kosztem "uratujesz" przerzutkę.
pablob3 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Napisano 24 Czerwca 2016 Załączyłem zdjęcia napędu odnośnie tego łańcucha. I przerzutki bo wydaje mi się, że wózek jest krzywy.
Ychu Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 Najgorzej według mnie nie wygląda. Jaki orientacyjny przebieg? Przerzutka też wydaje się prosta , prędzej krzywy hak raczej niż wózek , ale dla mnie jest git.
adamtulak Napisano 25 Czerwca 2016 Napisano 25 Czerwca 2016 Myślę, że na 4 i 5 przełożeniu nowy łańcuch może się nie przyjąć.
pablob3 Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Napisano 25 Czerwca 2016 Jaki brzebieg nie wiem, nie mam licznika, korzystam z endomondo, które i tak nie zawsze włączam, może coś ok. 1500 km. To biorę nowe kable i się zobaczy, a kasa na przerzutkę tak czy inaczej czeka. Tu wezmę zestaw Unex bo niedawno wymieniałem hamulcowe i na razie nie narzekam i będą pod kolor. Chyba dobra opcja?
pablob3 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Napisano 5 Lipca 2016 Wymiana linek i pancerzy załatwiła sprawę, przerzutka działa bez problemu. Piszę bo może ktoś będzie stał przed podobnym wyborem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.