Skocz do zawartości

[przerzutka tyl] wymiana na nową

pablob3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Taka sprawa mam obecnie w rowerze przerzutkę shimano tourney która jest już trochę zjechana, próbowałem ją regulować ale nie chce działać prawidłowo, ogólnie tragedia. Chcę kupić nową i tu wybrałem acera RD-M360. Mam wolnobieg 7-biegowy 14/28, korba 22/32/42.

Moje pytanie to:

tourney jest dostępny z wózkiem SS/GS (na swojej nie widzę oznaczenia) a acera a wózkiem SGS, pytanie czy jest możliwość zmiany tych przerzutek, czy trzeba wymieniać łańcuch na dłuższy i jak się ma nowy łańcuch do starego napędu, linki mogą zostać czy wymieniać??

Z góry dzięki za odp

Napisano

Aby powiedzieć , czy napęd dogada się z nowym łańcuchem musiał byś wstawić fotki. Chyba nie będzie potrzeby zmiany łańcucha bo przerzutka ma jakiś zakres ruchów i najwyżej będzie bardziej napięta. Tylko jeśli wbijesz ekstremalne skrajne to możesz przy za krótkim łańcuchu zerwać wózek. Też kwestia ile ten łańcuch będzie za krótki , bo tego nie wiemy. W każdym razie lepiej założyć nowy , tylko właśnie foto napędu. 

• Mod Team
Napisano

linki mogą zostać czy wymieniać??

Mogą zostać, ale nie rozumiem takiego głupiego oszczędzania. Ile kosztuje Cię linka? 5 zł? 10 zł? Do tego metr pancerza 15 zł. Zamykasz się w 30 zł i masz pewność, że po założeniu wszystko działa aż miło.

Napisano

@alagor96

wydaję mi się, że manetka działa dobrze, nie czuję żadnych oporów przy zmianie, linki też bez problemu poruszają się w pancerzach, dlatego obstawiam przerzutkę

@Pixon

co do Twojego "głupiego oszczędzania" to wcale o oszczędność mi nie chodzi, jak ktoś kto się zna powie mi, że trzeba je wymienić to to zrobię a nie będę wymyślał, pytam bo nie wiem

@Ychu

to może opcja kupię nowe + stary łańcuch jak będzie nie bardzo to kupuję nowy łańcuch. Łańcucha nie krzyżuję.

A co do zdjęć to jaki ma to cel, chodzi o to czy zębatki nie są za bardzo zniszczone i rozwalą nowy łańcuch czy co?

Dzięki za odpowiedzi

Czyli na tą chwilę jest przy opcji zmiana przerzutki + linki + pancerze + ewentualnie łańcuch.

Czy linki + pancerze a potem się zobaczy?

Napisano
A co do zdjęć to jaki ma to cel, chodzi o to czy zębatki nie są za bardzo zniszczone i rozwalą nowy łańcuch czy co?

Z czasem zębatki się zużywają i łańcuch zaczyna skakać. O ile przy obecnym łańcuchu nie skacze to przy nowym może bo zębatki masz wytarte i nowy łańcuch się ślizga. 

Czy linki + pancerze a potem się zobaczy?

Skoro i tak linkę byś wymieniał to nie masz nic do stracenia a może tanim kosztem "uratujesz" przerzutkę. 

Napisano

Najgorzej według mnie nie wygląda. Jaki orientacyjny przebieg? 

Przerzutka też wydaje się prosta , prędzej krzywy hak raczej niż wózek , ale dla mnie jest git.

Napisano

Jaki brzebieg nie wiem, nie mam licznika, korzystam z endomondo, które i tak nie zawsze włączam, może coś ok. 1500 km.

To biorę nowe kable i się zobaczy, a kasa na przerzutkę tak czy inaczej czeka.

Tu wezmę zestaw Unex bo niedawno wymieniałem hamulcowe i na razie nie narzekam i będą pod kolor.

Chyba dobra opcja?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymiana linek i pancerzy załatwiła sprawę, przerzutka działa bez problemu.

Piszę bo może ktoś będzie stał przed podobnym wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...