Skocz do zawartości

[Łańcuch] ślizganie podczas deszczu

michur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem 3 dni temu nowy łańcuch, 2 dni pojeździłem, ładnie się już wpasował i wczoraj wielkie zaskoczenie jak na większości zębatek przy mocniejszym pedałowaniu ślizga się. Przeskakuje co kilka obrotów. 

Zaczęło się tak dziać jak mnie trochę deszcz rano zmoczył, wróciłem do domu przetarłem szmatką i w południe zrobiłem 10km, było OK. Wieczorem znowu popadało i znowu przeskakiwanie...

Podsumowując, mokry ślizga się ,suchy jest OK, staję na pedałach i nic.

Napisano

Nie ma szans że to bębenek, do pracy mam 11km i z rana jak było sucho ani razu nie doświadczyłem ślizgania.

Przedziwna sytuacja, być może smar wchodzi w jakąś interakcję z wodą, po założeniu od razu w rowerowym każde ogniwo pokropiłem. Nie wiem co oni tam mieli ale użyczyli za darmo :)

Napisano

Wstaw zdjęcie w jakim stanie jest kaseta. Jeśli nałożyłeś nowy łańcuch na kasetę z kilkutysięcznym przebiegiem, to nie ma co się dziwić, że się ślizga.

Napisano

Było dokładnie tak jak rocky napisał, widocznie skuwaczem krzywo złapałem i lekko nagiąłem ogniwo. Dziwne tylko, że na mokrym łańcuchu ślizgał się a na suchym już nie :)

Napisano

Wcale nie dziwne. Na suchym napędzie siła tarcia utrzymywała łańcuch w ryzach. Gdy popadało i napęd stał się wilgotny, siła tarcia pomiędzy łańcuchem a kasetą spadła i łańcuch zaczynał się ślizgać.

Napisano

Jak widać takie niuanse decydują o działaniu napędu. Problem rozwiaązany a ja cieszę się z nowego łańcucha, tak btw nigdy bym nie przypuszczał że zmiana na nowy może aż tak podnieść komfort pedałowania. Od wymiany jazda jest mega lekka, przełożenia wskakują o niebo lepiej a i prędkość max jakby łatwiej była osiągana. Może to tylko złudzenie, a może fakty bo w końcu to była moja pierwsza wymiana. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...