scz Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Witam. Podczas ostatniej jazdy rowerem po lekkim wzniesieniu, poczułem przeskakiwanie łańcucha. Serwis "mobilny" stwierdził, że łańcuch jest luźny i wydłużony i wymaga wymiany. OK, jest wydłużony sprawdzone przymiarem. Po wizycie w serwisie normalnym usłyszałem, że należy też wymienić kasetę i korbę. Czy mogę prosić o opinię, czy aby faktycznie korba i kaseta są do wymiany? Widać owszem małe deformacje, ale czy to już powód do wymiany? Dodam, że cały osprzęt ma 15 lat, z tego 7 lat jeżdżenia po trasach praktycznie miejskich. Jeżdżę głównie na dużej i rzadziej na średniej przedniej, a tylne to głównie 2-4. Zdjęcia: http://tufotki.pl/hSLeI Tak myślę też, czy zwiększenie napięcia łańcucha by nie pomogło na te pojedyncze przeskakiwania? Pozdrawiam. Sebastian
snoopster Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Yyy 15 lat? Sry nie widać tego. A przerzutka nie wymaga regulacji? Nie sądzę ze to przez wyciągnięty łańcuch jak lata caly czas na tej samej kasecie. Problem taki sie najczęściej pojawia na nowym lancuchu i starej kasecie a tu nie widac az takiego zuzycia
scz Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Napisano 17 Czerwca 2016 Właśnie mi się też tak wydaje i nie wiem czy serwis nie chce mnie naciągnąć na nowe komponenty. Jeśli chodzi o regulację przerzutki, to działa ona prawidłowo: biegi przełączają się prawidłowo, łańcuch nie spada z zębatek, hak nie drapie o zębatki. Może wystarczyło by zwiększyć nieco napięcie łańcucha? Czy można zmienić napięcie haka? A może warto by skrócić łańcuch np. 1-2 przęsła, żeby zwiększyć naciąg? Nie znalazłem jednak śruby odpowiedzialnej za ustawienie odstępu haka od zębatek, jest tam zupełny luz i obawiał bym się, czy skrócenie łańcucha nie spowoduje nachodzenie haka na zębatki. Może można jakoś napinać sprężynę w haku? Tak wygląda przerzutka: http://tufotki.pl/X7Ot4 Pozdrawiam. Sebastian
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2016 Czy mogę prosić o opinię, czy aby faktycznie korba i kaseta są do wymiany? Korba jest ok, choć 3ka jest zmęczona, kaseta a raczej wolnobieg jest do wymiany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.