Skocz do zawartości

[korba, kaseta] Stan techniczny, opinia

scz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Podczas ostatniej jazdy rowerem po lekkim wzniesieniu, poczułem przeskakiwanie łańcucha. Serwis "mobilny" stwierdził, że łańcuch jest luźny i wydłużony i wymaga wymiany. OK, jest wydłużony sprawdzone przymiarem. Po wizycie w serwisie normalnym usłyszałem, że należy też wymienić kasetę i korbę.

Czy mogę prosić o opinię, czy aby faktycznie korba i kaseta są do wymiany? Widać owszem małe deformacje, ale czy to już powód do wymiany? Dodam, że cały osprzęt ma 15 lat, z tego 7 lat jeżdżenia po trasach praktycznie miejskich. Jeżdżę głównie na dużej i rzadziej na średniej przedniej, a tylne to głównie 2-4.

Zdjęcia: http://tufotki.pl/hSLeI

Tak myślę też, czy zwiększenie napięcia łańcucha by nie pomogło na te pojedyncze przeskakiwania?

Pozdrawiam.

Sebastian

Napisano

Yyy 15 lat? Sry nie widać tego. A przerzutka nie wymaga regulacji? Nie sądzę ze to przez wyciągnięty łańcuch jak lata caly czas na tej samej kasecie. Problem taki sie najczęściej pojawia na nowym lancuchu i starej kasecie a tu nie widac az takiego zuzycia

Napisano

Właśnie mi się też tak wydaje i nie wiem czy serwis nie chce mnie naciągnąć na nowe komponenty.

Jeśli chodzi o regulację przerzutki, to działa ona prawidłowo: biegi przełączają się prawidłowo, łańcuch nie spada z zębatek, hak nie drapie o zębatki.

Może wystarczyło by zwiększyć nieco napięcie łańcucha? Czy można zmienić napięcie haka?

A może warto by skrócić łańcuch np. 1-2 przęsła, żeby zwiększyć naciąg? Nie znalazłem jednak śruby odpowiedzialnej za ustawienie odstępu haka od zębatek, jest tam zupełny luz i obawiał bym się, czy skrócenie łańcucha nie spowoduje nachodzenie haka na zębatki. Może można jakoś napinać sprężynę w haku?

Tak wygląda przerzutka: http://tufotki.pl/X7Ot4

Pozdrawiam.

Sebastian

• Mod Team
Napisano

Czy mogę prosić o opinię, czy aby faktycznie korba i kaseta są do wymiany?

Korba jest ok, choć 3ka jest zmęczona, kaseta a raczej wolnobieg jest do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...