one Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Witam Jako że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie. Zakupiłem rower w którym okazało się że przeskakuje łańcuch. Po oględzinach stwierdziłem że do wymiany jest korba i rozciągnięty łańcuch. Jako że chciałem aby wszystko grało wymieniłem korbę łancuch i kasetę. Po złożeniu okazało się że łańcuch nadal przeskakuje prawdopodobnie z tylną zębatką. Podejrzewam że może być to bębenek. Po zdjęciu kastey kręcąc bębenkiem czasami słyszalne są trzaski. Czy taki bębenek można naprawić? Czy to może coś innego?
Arni220 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Zalezy jaki to bębenek, jak taki: To często można dokupić zapadki. Gorzej jesli padły zapadki w bębenku Shimano, do tego dziadostwa nie ma części zamiennych i trzeba kupić cały nowy.
Marcin9 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Wczoraj zbiłem szklaną kulę... Może więcej szczegółów? Model piasty? http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/
one Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Podejrzewam że jakaś tania Piasta. Jedyne zdjęcie jakie posiadam to co wystawiłem. Pewnie i tak nic nie da.
Ychu Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Niestety nic nie da. Najprostsza metoda to takie coś: Jak zacznie chodzić to dobrze , potem możesz to rozebrać i przesmarować smarem stałym , albo jakimś olejem.
Arni220 Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Trzaski z bębenka nie oznaczają niczego dobrego, mogły posypać się zapadki i dla tego nie zazębiają się dobrze i przeskakuje bieg. Bez rozebrania nie potwierdzimy tego, a jak padły to raczej wymiana na nową piastę niestety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.