Skocz do zawartości

[napęd] Przeskakiwanie łańcucha po wymianie kastey, korby, łańcucha

one

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.

Zakupiłem rower w którym okazało się że przeskakuje łańcuch. Po oględzinach stwierdziłem że do wymiany jest korba i rozciągnięty łańcuch. Jako że chciałem aby wszystko grało wymieniłem korbę łancuch i kasetę. Po złożeniu okazało się że łańcuch nadal przeskakuje prawdopodobnie z tylną zębatką. Podejrzewam że może być to bębenek. Po zdjęciu kastey kręcąc bębenkiem czasami słyszalne są trzaski.

Czy taki bębenek można naprawić? Czy to może coś innego?

Napisano

Zalezy jaki to bębenek, jak taki:

368.jpg

To często można dokupić zapadki. Gorzej jesli padły zapadki w bębenku Shimano, do tego dziadostwa nie ma części zamiennych i trzeba kupić cały nowy.

Napisano

Podejrzewam że jakaś tania Piasta. Jedyne zdjęcie jakie posiadam to co wystawiłem. Pewnie i tak nic nie da.

post-197867-0-38425200-1465848695_thumb.jpg

Napisano

Niestety nic nie da.

Najprostsza metoda to takie coś:

Jak zacznie chodzić to dobrze , potem możesz to rozebrać i przesmarować smarem stałym , albo jakimś olejem. 

Napisano

Trzaski z bębenka nie oznaczają niczego dobrego, mogły posypać się zapadki i dla tego nie zazębiają się dobrze i przeskakuje bieg. Bez rozebrania nie potwierdzimy tego, a jak padły to raczej wymiana na nową piastę niestety

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...