arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Witam, podczas szybszej jazdy dochodzą z okolic napędu jakieś metalicznie i nieregularnie szeleści, takie pykanie.Jak jadę wolno to te pykanie rzadko słychać. Występują one nieregularnie. Wymieniłem suport bo obwiniałem to za przyczynę jednakże nie pomogło. Czy winą takie stanu może być korba? Bo co innego jeszcze?
jakac93 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Nowy łańcuch? Być może musi się ułożyć, albo po prostu jest nie nasmarowany.
kasperek Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Powiedz bracie co to za korba z jakim mocowaniem, czy takie pykanie słychać też przy mocniejszym pedałowaniu? Możliwe, że to łańcuch ociera o wózek przerzutki. Zobacz czy kręcąc korbą łańcuch nie zbliża się "niebezpiecznie" do wózka. Jeżeli tak jest, to wyreguluj jego wychylenie. Powinno pomóc. edit: Napisz coś więcej o elementach napędu, bo tak to możemy strzelać. I wyjdzie na to, że doradzimy ci, żebyś wymienił cały rower, podczas gdy wystarczy podciągnąć linkę przerzutki.
arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Nowy łańcuch? Być może musi się ułożyć, albo po prostu jest nie nasmarowany. łańcuch był wymieniany na nowy ale to nie w nim jest problem. przed wymianą też miałem taki problem. Powiedz bracie co to za korba z jakim mocowaniem, czy takie pykanie słychać też przy mocniejszym pedałowaniu? Możliwe, że to łańcuch ociera o wózek przerzutki. Zobacz czy kręcąc korbą łańcuch nie zbliża się "niebezpiecznie" do wózka. Jeżeli tak jest, to wyreguluj jego wychylenie. Powinno pomóc. edit: Napisz coś więcej o elementach napędu, bo tak to możemy strzelać. I wyjdzie na to, że doradzimy ci, żebyś wymienił cały rower, podczas gdy wystarczy podciągnąć linkę przerzutki. ten dźwięk wydobywa się jedynie przy mocniejszym pedałowaniu. Gdy rower stoi w miejscu i kręcę korbą to tego dźwięku wtedy nie ma. Korba shimano fc-m191
kasperek Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 wydobywa się jedynie przy mocniejszym pedałowaniu. Niech zgadnę. Dzieje się to gdy ciśniesz na największej zębatce z przodu? Pewnie tak. Widzisz korba FC-M191 jest mocowana na tzw. kwadrat i jest dość "miękka". Kiedy stajesz na pedały i chcesz zerwać asfalt spod koła, korba zaczyna pracować i największa zębatka zbliża się do prowadnicy przerzutki. W tym czasie łańcuch zaczyna ocierać o jej wewnętrzną część. Żeby sobie z tym poradzić teoretycznie wystarczy wyregulować przerzutkę. W ekstremalnych przypadkach problem znika dopiero po wymianie korby. Zacznij od sprawdzenia i wyregulowania przerzutki.
arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 dzieje się to także kiedy jadę na środkowej zębatce z przodu... jaką w miarę dobrą korbę polecacie?
kasperek Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Ja ci mogę polecić Deore z mocowaniem na Octalink lub HTII. Te pierwsze są o tyle lepsze, że ich łożyska są lepiej zabezpieczone przed wodą. Na ten temat jest całą masa postów na forum, więc nie będę rozwijać. Dużo też zależy od tego ile chcesz wydać na korbę. Deore to wydatek rzędu 250 zł. Na razie wyreguluj przerzutkę, a korbę wymień jak zajeździsz tę, którą masz.
arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 aż tyle to nie będę raczej inwestować w korbę... musi to być mocowanie na kwadrat bo jak już pisałem wymieniłem suport jakiś tydzień temu i nie ma sensu teraz zmieniać na octalink lub HTII coś w innym przedziale cenowym (tak kolo 100zł) proponujecie?
kasperek Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 W tym budżecie i systemie mocowania to chyba tylko Alivio. Np takie: http://allegro.pl/shimano-korba-alivio-fc-m431-48t-kwadrat-170mm-bs-i6242734193.html Pytanie, czy twój suport będzie z nią kompatybilny. Jak pewnie wiesz suporty są dostępne w różnych rozmiarach osi. Jeżeli nowa korba nie będzie kompatybilna z tym, który masz, to trzeba będzie przy okazji wymienić suport... Zacznij od tego, co najprostsze. Wyreguluj przerzutkę. edit: Znalazłem jeszcze czarną odmianę w komplecie z suportem: http://allegro.pl/shimano-alivio-fc-m431-44-32-22-175mm-suport-i5819307271.html Ta ma trochę dłuższe ramiona niż ta srebrna.
arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 no ja mam suport o długości osi 122,5mm więc ta alivio pasowałby... przerzutki miałem wyregulowane i "pykało" tez...
Diablo_94 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Ja mam podobny problem w moim przełaju... Mam korbę FSA Gossamer Cross, BB30 46/36, kaseta Shimano 105 5800, 11-28 (11 rzędowa). Miesiąc temu pokusiłem się na zakup nowego łańcucha Connexa 11 rzędowego oraz wymieniłem od razu kasetę na nówkę. Od tego momentu nie ważne czy mam łańcuch connexa czy stary, słyszę tzw. cykanie przy mocniejszym depnięciu na korbę. Jak "rozruszam korbę" i jadę normalnym tempem to nic nie słychac, pracuje cicho i normalnie ale wystarczy ostro ruszyć lub jechać pod górkę to słychać przy każdym obronie cyyyk cyyk cyyk... Rozkręciłem korbę, nasmarowałem bo myślalem że jest to od piasku, dokręciłem wszystko ale dźwięk jest nadal... Rowerem przejechałem max 600 km do tej pory i na początku jak go ujeżdzałem to takiego dźwięku nie było. Co może być tego przyczyną ?
kasperek Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 W twoim przypadku jedyne co mi przychodzi do głowy i co jest do sprawdzenia na szybko to ustawienie tylnej przerzutki. Po zmianie łańcucha należało sprawdzić odległość górnego kółka od kasety. Innymi słowy ustawić naprężenie sprężyny przerzutki i w razie konieczności podregulować następnie wychylenie śrubami H-L.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.