Skocz do zawartości

[Koła szosowe] do 1000 zł, pod oponę 23-25mm.

Alpaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nadszedł czas na zmianę moich wysłużonych kół Shimano wh-r540. Budżet jaki chcę przeznaczyć na koła to 1000 zł, nie zależy mi na wadze kół, tylko na trwałości gdyż drogi na Śląsku pozostawiają wiele do życzenia. Koła mogą być pod rozmiar 23c lub 25c i kasetę 10rz Shimano. Teren po jakim się poruszam jest w większości płaski, nie należę też do najcięższych (moja waga to 64 kg). Myślałem o czymś pokroju Fulcrum racing 5 lub Mavic Aksium elite, aczkolwiek nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie. Fajnie jakbym się zamknął w 1000 zł z oponami, ale w razie czego mogę trochę dołożyć.  Co byście zaproponowali? Z góry dzięki za sugestie. 

Napisano

Tylko składaj, a już na pewno nie kupuj kół w dziwacznym zaplocie (3G) lub z niestandardową ilością szprych (21, 27). Przed zakupem Fulcrumów/Campy dopytaj o dostępność części zamiennych, a już mogę ci powiedzieć, że do tych najtańszych kół wiele poza szprychami (piekielnie drogie) nie kupisz. To jest inna polityka, tam wychodzą z założenia, że nie ma sensu sprzedaży części zamiennych, bo przy tak tanich kołach nie warto ich naprawiać tylko za 1kzł kupuje się nowe. A właśnie, kupuje się tylko komplety, a nie pojedyncze koło.

Co jeszcze? Szukaj obręczy 15 lub 17C, nie kupuj/składaj na 13C, czasy się zmieniły :) Do 17C tak samo możesz założyć oponę 23, nie ma problemu, a 25 będzie leżała wręcz idealnie. Przy 65kg możesz trochę poszaleć na wadze, nie będziesz potrzebował kół 2kg, w zupełności powinieneś dać radę złożyć coś 1,4/1,5kg na 20/24 szprychach. Musisz tylko uderzyć do dobrych fachowców od kół szosowych.

Napisano

drogi na Śląsku pozostawiają wiele do życzenia

w zupełności powinieneś dać radę złożyć coś 1,4/1,5kg na 20/24 szprychach

Sam na takich jeżdżę i wszystko jest fajnie... ale dopóki nie pójdzie szprycha :) Wtedy ryzyko, że będziesz dawał z buta jest spore. Więc jeśli drogi słabe, to może lepiej pomyśl o większej liczbie szprych?

pzdr

Fawlty

Napisano

Moje obecne koła mają 16 szprych i miałem przez to dużo problemów, inna sprawa że nie byłem ich w stanie ich samodzielnie centrować. Co do składania kół to ja się nie znam na tym za bardzo i boje się że dam się naciągnąć.

Napisano
Sam na takich jeżdżę i wszystko jest fajnie... ale dopóki nie pójdzie szprycha Wtedy ryzyko, że będziesz dawał z buta jest spore. Więc jeśli drogi słabe, to może lepiej pomyśl o większej liczbie szprych?

Do 65kg nie ma potrzeby zakładania 28/24, tyle to już do wagi średniej ok. 85kg. 16szt to faktycznie może być mało i do codziennej jazdy tez bym się bał tak lajtować, ale 20/24 powinno się sprawdzić doskonale.

Pójdzie szprycha? Wina zaplatacza albo pech. Nigdy nie padła mi szprycha w kole szosowym, a ważyłem na nim nawet 102kg. No chyba, że kolega chce jeździć jakieś krosy z sakwami czy skakać na tym rowerze. W normalnym, szosowym wykorzystaniu taka ilość do takiej piórkowej wagi w zupełności wystarczy, a i ewentualnie płaskie znacznie ładniej by wyglądały.

Napisano

Pełna zgoda, że to pech i rzadko się zdarza. Ale jak drogi dziurawe, to i pech się zdarzyć częściej może. A wtedy można się przekonać, że jazda na kole 20 szprychowym bez jednej szprychy jest problematyczna albo i w ogóle niemożliwa. Tylko o to mi chodziło.

Ale pewnie masz rację, że akurat przy tak niskiej masie kolegi można się nie bać.

pzdr

Fawlty

Napisano

A wtedy można się przekonać, że jazda na kole 20 szprychowym bez jednej szprychy jest problematyczna albo i w ogóle niemożliwa. Tylko o to mi chodziło.

A to fakt i całkiem normalne niestety, no ale zaplatać tylko z tego powodu na większą ilość to chyba jednak przesada. Ja w przypadku takiej awarii to i tak dzwonił bym po wóz techniczny do żony ;)

Ale jak drogi dziurawe, to i pech się zdarzyć częściej może.

To dla tego szersza obręcz (17mm) i szersza opona 25mm i problem zminimalizowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...