Skocz do zawartości

[klocki hamulcowe] jak wybrać ?

cubexc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam otóż nie wiem jak wybrać klocki hamulcowe. Wiem że żywiczne (organiczne) njaszybciej się zużywaja ale najmniej niszczą tarcze nastomiast metaliki i półmetaliki mają na odwrót. no a jak z hamowaniem ? na któych okłądzinach się lepiej hamuje ?

Napisano

Poczytaj temat o dedykowanych klockach, tam masz opisane co jak hamuje. Np. Kool stopy organiczne podobno są lepsze od nie jednych pół metali

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

ja osobiście używam metalicznych ale w rowerze żony na przodzie założyłem spiekane accenty a na tyle półmetaliki i po jednym dość długim sezonie tarcze nie zostały zjedzone 

Napisano

Witam otóż nie wiem jak wybrać klocki hamulcowe. Wiem że żywiczne (organiczne) njaszybciej się zużywaja ale najmniej niszczą tarcze nastomiast metaliki i półmetaliki mają na odwrót. no a jak z hamowaniem ? na któych okłądzinach się lepiej hamuje ?

Jakie masz hamulce?

Gdzie jeździsz (góry czy płasko)?

Jakie masz teraz klocki, zadowolony z nich jesteś?

Jak jeździsz agresywnie czy spokojnie?

Napisano

Planuje kupić shimano slx jeżdżę w zróżnicowanym terenie ale najczęściej w górach i lasach aktualnie mam klocki organiczne magury jestem z nich zadowolony. Z tego co czytałęm najlepiej było by kupić klocki półmetaliczne -mniej niszcza tarcze niż metaliczne i hamują lepiej niż organiczne

Napisano

Jak jeżdzisz po górach to tylko wypada kupić SLX-y z klockami metalicznymi. Nie ma w ofercie kompletów hamulców Shimano z półmetalami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...