Skocz do zawartości

[Szosa] Tania używana szosa, jaka i jaki rozmiar ramy?

Greg01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym kupić swoją pierwszą szose. Myślałem na początek o kupieniu czegoś taniego i używanego, żeby mi się to szybko nie znudziło a pieniądze pójdą w błoto.

Widziałem na allegro i Olx stare używane szosówki do 500zł, co powiecie o takich rowerach? Jak na początek. Jak się na nich jeździ, jak z wygodą na długich dystansach, i z jakąś tak średnią prędkością da się jechać w ciągłym tempie?

I mam jeszcze pytanie co do wielkości ramy: mam 2m wzrostu.

Napisano

i z jakąś tak średnią prędkością da się jechać w ciągłym tempie?

Jak masz nogę to i na MTB wykręcisz avg 30km/h po płaskim asfalcie. Nikt ci tu nie wywróży jaką TY wyciągniesz średnią na danym rowerze.

Napisano

Problem ze starymi szosami jest taki, że mają dużo starych rozwiązań i nie każdemu mogą one pasować. Trudności w użytkowaniu, serwisowaniu, wymianie.

Co do rozmiaru ramy możesz skorzystać z poniższej strony:

http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp?INT_ID=IB12809

Nie tylko wzrost ma wpływ na rozmiar ramy, w przypadku szosy liczy się bardziej długość pozioma.

Napisano

Co do rozmiaru ramy możesz skorzystać z poniższej strony:

W przypadku klasycznych/retro szosówek ten kalkulator może tylko wprowadzić w błąd, dlatego, że w starszych szosach mamy krótkie mostki i dłuższe ramy. W takim przypadku, należy dodać minimalną długość mostu do minimalnej dł. ramy otrzymanej z tego kalkulatora, by otrzymać minimalną długość całkowitą oraz obliczyć maksymalną długość całkowitą podobnie, by otrzymać prawidłowy zakres ich sumy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...