Rad2Acht3 Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Szukałem w sieci podobnego problemu, ale nic nie znalazłem. Sytuacja wygląda tak, że dopóki pedałuję - jest OK. Problem zaczyna się w momencie kiedy przestaję. W tym momencie na łańcuchu u góry - miedzy tylną zębatką a przednią - tworzy się luz. Skutkuje to tym, że kiedy wracam do kręcenia, łańcuch nie przenosi napędu; co jest zresztą całkowicie zrozumiałe. Próbowałem się temu przyglądać podczas jazdy i prawdopodobny mechanizm powstawania tej "usterki" wygląda tak, że kiedy przestaję pedałować, to przednia zębatka zatrzymuje się od razu, a tylna obraca się jeszcze trochę, tworząc właśnie ten chwilowy luz na łańcuchu. Czego to może być przyczyna?
piciu256 Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 będenek/ wolnobieg w złym stanie, jak masz kasetę to przeserwisuj tylną piastę, jak wolnobieg to wymiana.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2016 Mod Team Napisano 22 Maja 2016 Ewentualnie zatarte kółeczko przerzutki.
Fawlty Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Ewentualnie zatarte kółeczko przerzutki. Pewnie - klasyka. Spróbuj wziąć szmatkę i porządnie wytrzeć cały ten syf (pardon my French), który być może tam się nagromadził - z obu stron. Przy okazji możesz też przetrzeć łańcuch pzdr Fawlty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.