mariaro91 Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Witam. Dokładnie w zeszły piątek przyjechał do mnie nowy rower do dirtu (Kross Spade 2013). I co jakiś czas mam pewną niedogodność. A mianowicie - tak jakby brud się dostawał na zębatki lub łańcuch i zwiększał opór a po chwili słychać jakieś brzdęknięcie i jest ok (całość trwa maksymalnie 2 sekundy). Nie dzieje się to systematycznie. Wczoraj na 6 godzinnej jeździe zdarzyło się to 5-6 razy. Nie mam pewności czy to brud (jakieś małe kamyki itd.), jest to moje odczucie. Wczoraj wyczyściłem łańcuch i nałożyłem nowy smar (Shimano Wet Lube) i nadal to się dzieje, najczęściej gdy pedałuję stojąc na rowerze. Czy jest się czym przejmować? (Sprocket 25T, driver 10T, zdrowo napięte).
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2016 Mod Team Napisano 22 Maja 2016 Nie masz aby łańcucha napiętego jak struny w gitarze ?
mariaro91 Napisano 23 Maja 2016 Autor Napisano 23 Maja 2016 Jest napięty tak by był sztywny utrzymując linię prostą (nie opadał na ramę, seryjnie był napęd bardzo mocno napięty) - korba kręci się bez większych oporów, na drugim rowerze 6 biegowym już korba ma większy opór.
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2016 Mod Team Napisano 23 Maja 2016 Łańcuch ma być luźny, na tyle by wszystko hulało elegancko ale równocześnie tak napięty by sam nie mógł spaść z zębatek.
mariaro91 Napisano 24 Maja 2016 Autor Napisano 24 Maja 2016 Problem wczoraj zaczął się pogłebiać. Tzn podczas obracania korby do przodu dziwny dźwięk zaczął się wydobywać z suportu a mianowicie tak jakby łożyska mieliły piach. Suport okazał się być nie dość dobrze dokręcony. Lecz miałem tylko klucz płaski regulowany pod ręką i trochę "zajechałem" prawą miskę tym kluczem na tyle, że teraz się ześlizguje. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z wykręceniem miski kluczem płaskim nie regulowanym przeznaczonym do sterów...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.