kachat Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 W końcu po wielu testach zdecydowałam się na rower Unibike - po prostu najlepiej, najwygodniej mi się na nim jeździło. Teraz zostaje tylko kwestia tego, który model wybrać - waham się pomiędzy Crossfire 2015, Viper 2015 i Viper 2016. Viper z tego roku zrobił na mnie spore wrażenie, ale zastanawiam się, czy nie jest zbyt dobry jak na moje potrzeby (kwestia gotówki też ma znaczenie, nie chcę wydawać bez sensu kasy na coś, co nie jest mi potrzebne). Będę jeździła na rowerze głównie po mieście, czasem po lesie, w wakacje co roku (zobaczymy, jak przeżyję pierwszą, tegoroczną większą wyprawę ) planuję jeździć na nieco dłuższe wycieczki po Polsce i Europie (w tym roku zaczynamy od dwóch tygodni w Skandynawii). Raczej nie planuję jeździć więcej niż ok. 50 km dziennie w czasie dłuższych wypraw i więcej niż 80 w czasie jednodniowych. Potrzebuję roweru niezawodnego, który mi się nie rozleci po drodze, czyli trwałych przerzutek, wygodnych (nie muszą być nie wiadomo jak super, byle działały jak powinny, nie psuły się itd.), dobrych hamulców (v-brake), trwałych innych komponentów, abym nie musiała się nimi martwić. Który rower z tych trzech byście mi polecili? Ramy są ponoć niemal identyczne, tylko osprzętem się różnią, przy czym Viper z tego i poprzedniego roku jest podobny, ale jednak są różnice. Najbardziej się chyba skłaniam ku Viperowi z zeszłego roku, bo ma sporo (?) lepszy osprzęt niż Crossfire, całkiem ładne malowanie i jest tańszy od Vipera z tego roku o 500zł. Który byście mi polecili biorąc pod uwagę moje wymagania?
NajaraNy Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 Viper z 2016 jest ciut lepszy ponieważ ma mechanizm korbowy w systemie octalink i praktycznie kompletny napęd deore. Czy te zmiany są warte 500zł dopłaty? chyba raczej nie ale jakby udało Ci się utargować jakieś 200-300 zł rabatu przy zakupie to brał bym nowszego
kachat Napisano 18 Maja 2016 Autor Napisano 18 Maja 2016 Nowszy wizualnie mi się mniej podoba od starszego Więc jak miałabym wybrać ten z tego roku - droższy, brzydszy, minimalnie lepszy - to chyba bym jednak wolała ten z 2015 roku... Czyli różnice w nich są małe i nie ma co brać kredytu na ten nowszy?
Zindo Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 Każdy z tych rowerów jest dobry. Żaden z nich nie powinien Cie zawieść na trasie. Każdy ma ten sam amorek i hamulce V.Gdyby chodziło o tarczówki to trzeba by to było wziąć pod uwagę a tak jest prościej. Najlepszy jest Viper 2016, tak jak pisał @NajaraNy. Ma suport, korbę w systemie octalink co zapewnia nieco większą sztywność niż suporty na kwadrat, które są w Viperze 2015 i Crossfire 2015. Z tym że możesz nawet nie odczuć tej różnicy w działaniu. Viper 2015 jest nieco gorszy o Vipera 2016 ale jednak lepszy o Crossfire 2015. Viper 2015 ma lepsze manetki, przerzutki przód/tył oraz opony lepiej spisujące się w terenie względem Crossfire'a. Jeśli podoba Ci się Viper 2015 to śmiało bierz. Zbudowany na sprawdzonych komponentach nic się nie powinno dziać. ... i jeszcze tak na koniec... jaki to by rower nie był i ile by nie kosztował trzeba go serwisować wtedy na pewno dłużej posłuży i będzie jeździł bezawaryjnie.
NajaraNy Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 weź vipera z 2015 nie ma sensu dopłacać 500 stówek za octalinka. Lepiej zaoszczędzone pieniążki wydać na jakieś fajne akcesoria lub ciuchy rowerowe które to przyniosą więcej korzyści i przyjemności z jazdy aha i kolega Zindo dobrze prawi o rower trzeba dbać, czyścić, smarować i regularnie serwisować inaczej nawet ten za ładnych kilka tysięcy odmówi posłuszeństwa
kachat Napisano 19 Maja 2016 Autor Napisano 19 Maja 2016 Dzięki wielkie To będę szukać tego z 2015 roku - tylko z rozmiarem ramy jest kłopot, bo nigdzie oczywiście nie ma mojego ;/ Jak nie znajdę to chyba kupię tegorocznego Viperka, może się uda coś zejść z ceny Dzięki jeszcze raz za pomoc!
krzychu58 Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Z ceny na pewno uda Ci się zejść. Myślę, że 200 zł jest spokojnie do utargowania. Unibike ma sporo salonów, więc z pewnością znajdziesz dobrą ofertę. Viper 2016 to nie tylko octalink, ale i pełne Deore . To nie jest zakup na rok czy dwa, więc jeśli masz możliwość przeznaczenia tych kilkuset złotych więcej to warto brać model 2016.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.