Skocz do zawartości

[rower] mtb do 1300; co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Przymierzam się do zakupu roweru MTB w granicach do 1300zł. W tej cenie rozpatruję Rockridera 520 z Decathlonu oraz Kandsa energy 1300. Jednakże ostatnio moją uwagę przykuł inny rower: http://allegro.pl/showitem/description/6169158313.html Cena wydaje się być zaskakująco dobra jak na komponenty Deore. Gdzie jest haczyk? Jest tam wolnobieg, czy kaseta, bo z opisu ciężko coś wywnioskować? Warto?

Napisano

w rockrider masz koła 27,5. 8 biegowa kaseta, w romecie 9b. Jeśli jestes wysoki i potrzebujesz rozmiar 20cali to bym rozważył wieksze koła od tego rometa.

Napisano

Tak, rozmiar mi pasuje. Co do opon - jest to dla mnie bez różnicy czy 26" czy 27,5", gdyż w internecie krążą różne opinie i stwierdziłem, że nie warto przykładać do tego większej wagi. Co do widelca - rozumiem, że amortyzator nie jest najlepszej klasy i tylko dodaje wagi, ale u konkurencji raczej podobnie?

Napisano

U konkurencji też szału nie ma, bo Suntour XCM, czy XCT to są uginacze nie amortyzatory, ale ten Zoom to jakieś padło totalne jest - nawet nie wiadomo jaki to ma skok.

Gdyby widelec był sztywny to rower byłby spoko, a tak to nie wiadomo co myśleć :icon_confused:

Napisano

Hmmm... W takim razie będę się skłaniał chyba ku Rockrider'owi, który "wizualnie" najbardziej mi odpowiada, ma gwarancję na ramę, a ponadto będę mógł go na miejscu przymierzyć... No chyba, że znalazłby się inny rower w takiej cenie, który byłby zdecydowanie lepszy. Brać Rockrider'a?

Napisano

Jaki masz wzrost? Rama 20' to spora rama. Patrząc po prostej tabeli to na wzrost 192. Hamulec widzę mechaniczny. Za tą cenę to dobry zakup. Jak masz jakieś 170 wzrostu to ten Arkus jest lepszy chociażby ze względu na ramę.

Napisano

Dopiero teraz zobaczyłem, że ten jeden rozmiar ramy daje tak wielką różnicę... W rzeczywistości idealna rama byłaby 19", gdyż mam ok. 180 cm wzrostu (+- 3 cm). Poza tym podobno w rowerach MTB lepiej żeby rama była mniejsza niż większa. Także po głębszej analizie 20" ROMET odpada. Co do ARKUSA - faktycznie ciekawa opcja, jednak rama będzie za mała. Może są jeszcze jakieś rowerki godne uwagi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...