Sabina Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Hej kochani! Prosze o pomoc. Poszukuję roweru do jazdy głównie weekendowo-turystycznej, w okresie wakacyjnym rowniez na dłuższe, nie zbyt wymagające trasy. Zależy mi przede wszystkim na lekkości i wygodzie. Jestem kompletnym rowerowym laikiem, dlatego zwracam się o pomoc do specjalistów:) po przymiarce w sklepie znam jedynie odpowiedni dla mnie rozmiar ramy. Tak wiec co wybrać w tym przedziale cenowym? A może jest coś drozszego, a wartego uwagi? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
Endrju911 Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 http://allegro.pl/2016-queen-of-the-road-lazaro-integral-v3-lady-i6150066625.html Myślę że ten będzie w zupełności wystarczający do Twoich zastosowań. A jeśli wolisz ramę męską: http://allegro.pl/2016-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-alivio-i6195547146.html
Sabina Napisano 15 Maja 2016 Autor Napisano 15 Maja 2016 Dziekuje za odpowiedz. Na co konkretnie wpływa rodzaj ramy? Czy decyduje o komforcie jazdy?
Endrju911 Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Jest to bardzo długi temat. Rodzaj ramy wpływa np na pozycję na rowerze, inna jest na rowerze trekkingowym (wyprostowana), inna na MTB (bardziej pochylona). Crossy najcześciej dają pozycję pomiędzy trekkingiem a MTB. Więc oczywiście decyduje o komforcie jazdy, ale to jest bardzo subiektywne bo nie dla każdego dana pozycja musi być wygodna.Jest też wiele innych parametrów geometrii ram które wpływają na jazdę m.in. kąt główki ramy, kąt rury podsiodłowej itd... Poczytaj o geometrii ram rowerowych. Ramy Lazaro słyną z tego że są dość długie więc wymuszają bardziej pochyloną pozycję niż odpowiednik danego rozmiaru w innych firmach produkujących ramy. I nie ma za dużo informacji w internecie o dokładnej geometrii tych ram. Za to rekompensują one to bardzo niskimi cenami. Za rower dobrej firmy np Trek, Giant, Merida i osprzętem takim jak mają rowery Lazaro trzeba by zapłacić przynajmniej 2500zł więc są to duże różnice.
jakac93 Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 chodziło raczej o różnicę między ramą męską, a damską Główna to chyba taka, że na damkę łatwiej wsiąść Na przykład w spódnicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.