BITAS86 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Witam, mam problem który rower wybrać. Na oku mam 3 modele. Będę wdzięczny za pomoc w podjęciu decyzji. Mam 183 cm wzrostu i wagę ok 90 kg. Przeznaczenie roweru. Dojazdy do pracy - 40% asfalt 60% żwir, trochę piachu pare mniejszych wzniesień i zjazdów (ok 10 km w jedna stronę) Wycieczki do lasu - teren różny .Czasami wycieczka do miasta. Od przyszłego sezonu kiedy nabiorę trochę więcej formy to planuje wypad z kumplami w góry poszaleć ale nie mówię tu o żadnych hardkorowych downhilach Wiem że nie ma rzeczy w tym rowerów idealnych .. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ale jednak na coś muszę się zdecydować. Od razu mówię ze zależy mi tylko na rowerach MTB. Z początku spodobał mi się model TREK MARLIN 6 - dobry wygląd, względnie dobra rama, osprzęt gorzej... ale przy rozmiarze ramy którą potrzebuje wersja tylko z kółkami 29'' co dyskwalifikuje go od razu. Nie czuje się dobrze na tak wielkich kołach. Aktualnie mam dylemat między dwoma rowerami a decyzja musi zapaść najpóźniej w ciągu tygodnia - ewentualnie będę wdzięczny również za inne sugestie. Aktualnie w grę wchodzą : Specialized Pitch - koła 27,5 - całkiem ciekawy wynalazek. http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/specialized/39372/pitch_sport_650b Rama z tego co uslyszalem i wyczytalem bardzo dobra, wyglad srednio ale ujdzie , niestety pojawia się problem z osprzętem. Problemy z hamulcami na dzień dobry, piasty ,przerzutki, manetki wszystko do wymiany jeśli chce się "dobry" rower na lata.Wiadomo ze można posiłkować się dobra rama a w miarę upływu czasu wymieniać podzespoły i klepać po mału coś lepszego no ale to kolejne wydatki i to przewyższające cenę całego roweru. Druga opcja jest i tu zaskoczę bo wiem jakie ludzie maja podejście do tej firmy ... BTWIN 580. https://www.decathlon.pl/rockrider-580-275-id_8336093.html Wiem ze jeśli chodzi o firmy Specialized i BTWIN to rozbieżność jest ... "dość" znacząca Rower wizualnie bardzo mi sie podoba ale co ważniejsze w kwestii technicznej... Podzespoły już duzo lepsze ale rama podobno okrutnie zawodzi. Co z tego ze daja dożywotnią gwarancje jak nie chciałbym sie na nim zabic. W necie krążą prawdy i mity odnośnie każdej firmy znajdzie sie pozytywy i negatywy... wiem ze firmówka ze słabymi pozdzespolami lub taki BTWIN z lepszymi "wnetrznasciami" to stary dylemat ale kombinuje i kombinuje i nie mogę nic wymyslec dlatego postanowiłem napisać. Wspomnę jeszcze tylko ze BTWIN również na kolkach 27,5. W miedzy czasie myslalem o innych trekach ale niestety ze względu na rozmiar ramy to maja tylko na kolach 29 cali. Myslalem o KROSSACH ale słyszałem ze tu historia nieco zbliżona do BTWINA w kwestii ram a tylko cena wyższa... Meridy mi sie zwyczajnie nie podobają... same geometria ramy jak i wizualnie no nie przypadły mi do gustu. Bede wdzięczny za pomoc. Z gory dzieki
gtb Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 O jakość ram B'Twin nie obawiałbym się , jakiś czas temu poprawili się (stąd ta dożywotnia gwarancja na nowsze modele , bodajże od 2013). RR 580 to przyzwoity sprzęcik poskładany z głową , masz powietrzny amor , napęd na Deore M615 , koła na łożyskach maszynowych. Z powyższych brałbym jego.
Rulez Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Rama Btwin ma zmienioną geometrię, naprawdę terenową, pozwoli skutecznie podjechać i szybko, bezstresowo zjechać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.