Sami12 Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Dobre mechaniki sa dobre, jakies avidy bb5/7. Mialem, jezdzilem, chwale do dzis. Wiesz no wszystkie rowery w takiej kwocie sa podobne no, dajmy na to amortyzator... XCM czy XCT pod twoja waga,,, no no na pewno nie beda super dzialac, twarde to. POdobno rynek 27.5 bedzie bardziej zauwazalny w nastepnych latach i 26 bedzie wypierane (podobno)
ushke Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Wiem, wiem. Czytałem o tych avidach. Z tego co widzę to koszt jednego hamulca bez tarczy to 90 zł. Do czego można porównać moc bb5/bb7? Jeżeli byłyby one na tyle dobre to mógłbym najwyżej póki co przebolec te hayesy mx5 żeby zmienić je na avidy, ale szybciej niż zmiana hydraulikow bo cena jednego hamulca jest 2x mniejsza. A tarczy chyba nie muszę mieć nowej, zresztą doczytałem że ta w avidach nie jest najlepsza Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Avidy BB5 mają porównywalną moc do deore 615? Albo BB7? Bo jeżeli tak to jak pisałem - jestem skłonny kupić tego rockridera 520 (szczerze, to mi najbardziej pasuje bo jest na miejscu, 27.5, wygląd spoko (rama taka "kanciata"). Tyle że te Hayesy. A czym objawia się słaba moc mechaników? Dajmy jadąc, kiedy wcisne hamulec przedni to on nie zatrzyma koła w taki sposób że się będzie "szurać" po ziemi tylko koło będzie stopniowo zwalniało jednak nie będzie traciło trakcji (o ile tak to można nazwać) czy jak? Bo mimo to trafiają się chłodne poranki, nawet teraz, a w zime to często będą ujemne. A nie wiem czy chcę ryzykować
Sami12 Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Pamietaj, kupno czegokolwiek zawsze musi byc uwarunkowane opinia twoja, nie innych ludzi. Jezeli tobie cos nie pasuje (po obserwacjach krotszych, dluzszych) to tego nie bierz, nic na sile. Przemysl sprawe, lektur kilka masz no i coz, kasa na stol i do widzenia. To tylko rower
ushke Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Wiem wiem, ale po prostu opinie niektorych osob zrobily ze mnie przewrażliwioną osobe na każdy sprzęt który jest poniżej Alivio mimo tego że wcześniej jeździłem na jakimś chińskim-czymś z napisem Shimano i mi to wystarczało w 100% Jestem skłonny kupić tego Rockridera tylko nie wiem jak z tymi hamulcami. Po sklepie raczej jazda mi nic nie da żeby sprawdzić moc, zaś na dwór nim raczej nie wyjadę. A lepiej chyba zaopatrzyć się w Avidy za 100 zł, 200 zł za cały zestaw niż kupować Deore 615 za 450 zł bo raz taniej a dwa że Avidy też z tego co czytam są dobre. Tyle że kwestia tego, jak bardzo Avidy są słabsze od takich Deore? Mechaniki na Avidy może bym wymienił nawet w ciągu miesiąca-dwóch, wymieniłbym pewnie tylko tył bo przodu rzadko używam więc 90 zł to nie jest duży wydatek a przynajmniej temperatura mi nie straszna Eh, lepiej brać avidy bb7 zamiast bb5, bb7 kosztują 155 zł z wysyłką zaś tylnia deore 615 kosztuje 150 zł z wysyłką nowa, przednia 200 zł.. A niby 615 jest nieporównywalnie lepsza od BB7.
ushke Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Dobra, byłem w Decathlonie, kupiłem btwina 520 i.. jestem naprawdę zadowolony. Mechaniki niby takie złe a hamowują jak na moje bardzo dobrze, byłem w stanie postawić rower na przednim kole, jeździ się bardzo przyjemnie.
ushke Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Masz rację Nie wiem co ludzie mają do tych mechaników (oprócz shimano które jednak są do kitu). Jak na mnie, czyli niezbyt wymagającą osobą jest super.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.