Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Witam.Mam pewien problem z kompatybilnością Mojego napędu.Posiadam rower przełajowy z:- korba: FSA Gossamer Cross, BB30, 46/36 - kaseta: Shimano 105 CS-5800 11-28T zakupiłem sobie ostatnio łańcuch ze spinką Connex 11S0, LINK: http://allegro.pl/connex-11s0-lancuch-rowerowy-11-rzedowy-i5111737318.html Myślałem że przyjmie się on bez problemu, lecz niestety cały czas słyszę tzw. cykanie co obrót korba. Wymieniłem też spinke z myślą że to coś pomoże ale to na nic. Zauważyłem że jest on szerszy w porównaniu do innych łańcuchów 11 rzędowych. Czy jesteście mi w stanie doradzić jakiś dobry łańcuch 11 rzędowy ze spinką, który bez problemu przyjmie się z moim napędem ? Może KMC ? Za wszelką pomoc wielkie dzieki, pzdr
piciu256 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 a jesteś pewien że zamontowałeś go w dobrą stronę? (one są kierunkowe)
Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Tak, zamontowany w dobrą stronę Wymieniłem też kasete na nową z myślą, że mogę mieć za bardzo zajechane ząbki starszym łańcuchem Shimano ale to też na nic.Czy ten łańcuch by się przyjął bez problemu? http://allegro.pl/lancuch-kmc-x11el-srebrny-11-rzedowy-114-og-i6007284875.html
dran2 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 lecz niestety cały czas słyszę tzw. cykanie co obrót korba. Cykanie co obrót korbą to nie łańcuch tylko coś z korbą. Może suport masz zajechany albo blat uszkodzony?
Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Moj rower ma ok. 500 km przejechane na razie wiec nic nie jest zajechane, myślę również ze tym bardziej nic nie jest uszkodzone. Wcześniej używałem łańcucha Shimano 105 CN-HG600 i było wszystko okej.
dran2 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Moj rower ma ok. 500 km przejechane na razie wiec nic nie jest zajechane, Nie ma takiej zależności, szczególnie z zewnętrznymi łożyskami suportu. Za mocno ściśniesz kontrę i zajedziesz łożyska w kilkaset km. Wcześniej używałem łańcucha Shimano 105 CN-HG600 i było wszystko okej. I czemu go zmieniłeś skoro nic nie jest zajechane i to jeszcze z kasetą? Łańcuch nie cyka co obrót korbą bo łańcuch nie wie ile trwa obrót korbą. Korba jest dla łańcucha przeźroczysta.
Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Zmieniłem go ze względu na dobrą trwałość tego łańcucha bo polecili mi go w sklepie oraz spinke łatwą w demontażu (Shimano ktorego mialem wczesniej jej nie mial) No słychać takie cykanie właśnie wydobywające się z łańcucha, mi się osobiście wydaje że jest on za szeroki w porównaniu z poprzednim i może to jest skutek tego problemu
piciu256 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 może cyka ci pedał, korba, sztyca? co obrót korbą łańcuch nie ma nic do rzeczy, bo łańcuch robi pełny obrót co kilka obrotów korby. może ci nawet cykać łożysko (z racji ze jest osadzone bezpośrednio w ramie, to częsty problem press fit etc.) szerokość łańcucha przy korbie nie ma znaczenia- są tacy co jeżdżą z łańcuchami 10kowymi przy 11s i wszystko działa, tylko na skrajnych przełożeniach ociera o wózek przerzutki z oczywistej przyczyny.
Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 założe stary łańcuch ze spinką i zobacze czy to "cykanie" jest nadal". Ono występuje wtedy, kiedy mocno depnę na pedał.
pawel2208 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Ostatnio też słyszałem u siebie cykanie po pełnym obrocie korby przy depnięciu na pedał i okazało się, że pojawił się na nim mało wyczuwalny luz od strony napędu właśnie. Pedały są prawie nowe, bo przejechałem na nich max 400km.
Diablo_94 Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 W sumie niedawno montowałem u siebie nowe pedały spd. Może rzeczywiście jakiś luz się pojawił. Sprawdze to.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2016 Mod Team Napisano 8 Maja 2016 500 km przejechane na razie wiec nic nie jest zajechane, A tego bym taki pewny nie był, bo masz korbę na bb30, a oryginalne łożyska fsa padały nawet po 100km. Wady fabryczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.