Budensyn Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Witam Przekopałem już sporo tematów ale nie byłem w stanie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, więc mam nadzieję, że pomożecie mi, drodzy forumowicze. Może pierw opiszę co zamierzam. W tym momencie mam napęd 2x9 i szczerze mówiąc używam przedniej przerzutki raz na ruski rok. Domyślam się, że gdybym z tyłu mógł obsługiwać całą kasetę, nie używałbym jej wcale. Stąd narodził się pomysł przejścia na napęd 1x9. Problem tkwi w moich funduszach i linii łańcucha. Używając dużej tarczy z przodu, sensowny przekos występuje maksymalnie do 4 biegu z tyłu, no na upartego do 3, poniżej tego jest już znacznie za duży jak na mój gust. Tak więc zwyczajne wywalenie młynka nic tutaj nie da. Zębatka z offsetem 2mm (taki znalazłem największy) też nie rozwiąże problemu do końca. Wychodzi na to, że musiałbym zmienić korbę na dedykowaną 1 blatową, z tym że nie mam kasy na wydatek rzędu 500+ na deore xt. Tak więc do sedna - czy istnieją korby jednorzędowe innych firm niż shimano, które są kompatybilne z suportami HT II i są w sensowniejszej cenie? Czy może lepiej kupić używaną 3 blatówkę, krótsze kominy i przerobić na 1 blat? A może istnieje dedykowana zębatka n/w z offsetem większym niż 2mm? A może po prostu dać sobie spokój i kupić hulajnoge? Z poważaniem Kris
ArtGD Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Przechodząc na napęd 1x9 nie unikniesz przekosu łańcucha (nawet jak kupisz nową korbę). Rozumiem, że masz korbę na dwa blaty. Jeśli korzystasz głównie z małych zębatek kasety to na twoim miejscu kupiłbym bym blat NW z offsetem 2 mm i zamontował go w miejsce dużego blatu. Jeśli korzystasz równomiernie z całego zakresu kasety to rozważyłbym dołożenie dodatkowych podkładek 2 mm (czyli offset był by 4 mm). pozdro
Budensyn Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 Myślałem właśnie o dołożeniu dodatkowych podkładek, pytanie tylko, czy nie wpłynie to na trwałość całego układu? Nie chciałbym wymieniać co 1k km pękniętych kominów.
ArtGD Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Blaty NW z offsetem są zazwyczaj nagwintowane czyli dodatkowe kominy nie są potrzebne. A nawet jakby nie były nagwintowane to raczej nie masz tyle siły żeby zmielić stalowy komin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.