Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu

alfr3d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W najbliższym czasie zamierzam wymienić cały napęd w swoim rowerze i prosiłbym o poradę czy wypisane elementy będą ze sobą współgrać.

Korba: Shimano Deore FC-M590 44x32x22T

Suport: wkład suportu dodany do korby czy może wybrać inny, jak inny to proszę o podanie dobrego wkładu

Przerzutka przednia: Shimano Deore FD-M590 44-48T

Przerzutka tył: Shimano RD-M592 Shadow

Kaseta: Shimano Alivio CS-HG400 11-32z

Łańcuch: KMC x9.73 116 ogniw lub KMC x9.93 116 ogniw

Manetki: posiadam Shimano Alivio SL-M430 3x9

Co do jazdy to nie jeżdżę zawodowo tylko bardziej rekreacyjnie czy to po lesie czy po drogach i dlatego chciałbym żeby nowy napęd posłużył dobrych kilka lat. Dodatkowo dodam że jeżdżę na kołach 29''.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie opinie

Napisano

Wszystko ze sobą będzie współgrać bez problemowo. Suport z zestawu to SM-BB51 (dość szybko pada) jeśli byś chciał zainwestować w lepszy to np. Accent BB-EX PRO (masz możliwość wymiany samych łożysk , które są dostępne w sprzedaży za parę zł). Ewentualnie możesz jeszcze zainwestować w najlepszy łańcuch z dostępnych na rynku czyli Campagnolo C9.

Napisano

A jaka jest różnica między łańcuchami (prócz ceny) które wymieniłem, jest sens dopłacać do x9.93 czy wystarczy x9.73 ?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Doradzalbym kasete hg400 ale z zakresem 11-34, ma troche lepszy zakres po srodku kasety. Łancuch osobiscie wybralbym cos connexa albo jak budzetowo to po prostu xt bo jest chyba bezkonkurencyjnoe tanie.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Napisano
Suport z zestawu to SM-BB51 (dość szybko pada) jeśli byś chciał zainwestować w lepszy to np. Accent BB-EX PRO (masz możliwość wymiany samych łożysk , które są dostępne w sprzedaży za parę zł

Ile kosztują dobre łożyska  6805 2RS? Na pewno nie 3 zł, trzeba dać tych złotówek kilkanaście. Czasy się zmieniły i za dokładnie 16zł można kupić oryginalne łożyska do Shimano na aledrogo i je wymienić tak samo jak we wkładach Accenta. Co więcej, montując je odwrotnie niż producent zyskamy podwójne uszczelnienie (u Accenta jest tylko uszczelka łożyska) od zewnątrz czyli wyeliminujemy problem fatalnego uszczelnienia, bo je podwoimy. Po trzecie, faktycznie BB51 był słabszym modelem, bo jego uszczelka była bardzo skromna, w BB70 uszczelka jest znacznie większa, poza tym otwór wewnętrzny jest większy, a przez to łatwiej jest wycisnąć zużyte łożysko. 

Jak mnie się ktoś pyta o ciekawe łożyska do suportu to myślał bym o czymś takim:

http://bicyklon.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=344&category_id=66&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=en&vmcchk=1&Itemid=1

o ile ten zewnętrzny dekielek jest uszczelka gumową, a nie plastikiem jak w Accencie, lub:

http://www.enduroforkseals.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/hollowtech2a.pdf

Gdzie właśnie to czerwone, to dodatkowa uszczelka zewnętrzna. O ile wyroby Enduro są drogie, o tyle właśnie coś takiego można zrobić samemu używając wkładów Shimano z odwrotnym montażem łożysk.

Doradzalbym kasete hg400 ale z zakresem 11-34, ma troche lepszy zakres po srodku kasety.

W którym miejscu? Moim zdaniem 11-32 jest równiej zestopniowana niż 11-34.

Moją niepewność wzbudza coś innego, koła 29", rower dla amatora wycieczek leśnych, a na korbie 44z z 11z na kasecie. Nie wiem czy choć raz wrzucisz tak twardy bieg. Moim zdaniem lepiej sprawdziłby się napęd oparty na korbie 36/22 lub 38/24 z kasetą 11-32/34. Po co wozić koronki na świadka i z nich nie korzystać? Już w 26" przełożenia 44:11 były zbędne do jazdy terenowej i korzystali z nich tylko amatorzy szosowej jazdy MTB, w 29" to podwójna przesada. Dla tego wymyślono dla dużych kół korby 40/30/22 by nieco ulżyć kolanom.

Napisano

A jaką polecacie korbe na 40/30/22 ? I czy przy takiej korbie nie trzeba będzie dobrać innej przedniej przerzutki czy wystarczy ta którą wybrałem

Napisano

To weź do ręki kalkulator lub skorzystaj z tego:

http://gear-calculator.com

i zobacz jakie mamy w środku kasety skoki przełożeń. Okazuje się, że w 11-34 mamy skok od 13 do 18%, a w 11-32 od 13 do 17% (pomijam skok 9% pomiędzy 11 a 12z bo to oczywiste). Dodatkowo skok z 30 na 34z to skromne 13% i w tym miejscu swobodnie przydała by się koronka 35, a może nawet 36z. W linku który pokazałeś, gość nie mógł się zgrać z kasetą bo miał korbę twardą jak skała. Nie porównuje się skoku na kasecie po ilości zębów, lecz po % skoku przełożenia. Ocenił ją z punktu widzenia swojej korby, a nie przełożenia. Taka jest prawda.

A jaką polecacie korbe na 40/30/22 ? I czy przy takiej korbie nie trzeba będzie dobrać innej przedniej przerzutki czy wystarczy ta którą wybrałem

Ta którą wybrałeś może mieć właśnie problem, bo ona jest skonfigurowana do skoku 12 zębów pomiędzy blatem a środkiem, a nie 10 jak w tej drugiej korbie. Może być problem z poprawną regulacją. Lepiej chyba byłoby dać przerzutkę dedykowaną:

http://sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-przednie-przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m610-top-swing-3x10-4042-o_l_189_1005.html

Tu jednak może pojawić się problem ocierania łańcucha o klatkę przerzutki w większych przekosach, ale pomóc powinna zmiana łańcucha na 10s. Kaseta z węższym łańcuchem będzie chodziła płynnie, a przedniej przerzutce od 10s tez z takim będzie łatwiej.

Aa jaka korba? Miałeś Deore to chyba zostań przy Deore FC-M612:

http://sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-korby-korba-shimano-deore-fc-m612-3x10-403022-czarna-o_l_166_985.html

Napisano

Dobrze powiedziales, przyznaje racje, ze do kasety 11-34 pod kolami 29 i korba inna niz 22-32-44 odczucia moga byc zupelnie inne niz u mnie i autora.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Napisano

Znalazłem korbe alivio FC-M4050 40/30/22 tylko ze do tej korby nie ma suportu w zestawie

Napisano

post-181153-0-73577200-1462126566_thumb.jpgZrobiłem małe przetasowanie w zestawie uwzględniając Wasze opinie i wybrałem zestaw jak na zdjęciu. Proszę o opinie czy taki zestaw jest wystarczający czy jeszcze coś pozmieniać

Napisano

A jesteś pewny przerzutki przedniej E-type? Wcześniej pokazywałeś Top Swing, a to różne mocowania.

Tak jeszcze mnie zastanawia, dla czego nie chcesz przejść od razu w 10s?

Kasetę dał bym HG-300, szkoda tych kilkunastu zł na to samo. Ta czarna mała koronka z nakrętką wcale nie szpecą napędu, a jakość działania i trwałość jest dokładnie taka sama.

Napisano

A widzisz nawet nie zauważyłem że to E-type, a czy w napędzie na 10s lepiej zostawić 3x10 czy przejść na 2x10 ? A z drugiej strony chodzi też o koszta bo jeszcze potrzebuje dokupić nowe koło z odpowiednią piastą, także maks 1500zl z robocizną chciałbym wydać ale i tak nie wiem czy się zmieszczę w budżecie.

Napisano

A jest w ogóle jakaś różnica w cenie? Kaseta 10s może być trochę droższa, ale manetki (fakt, ty ich nie zaznaczyłeś więc domniemam, że masz już je), przerzutka czy korba to jeden ciul co kupisz. Ale jeśli manetki też chcesz kupić to śmiało wybieraj 10s pokroju Deore. No i doświadczenie pokazuje, że w 29" nie ma już potrzeby posiadania napędu 3xX, w zupełności wystarcza 2xX np. 38/24 + 11/34. To i tak jest już dość twardy napęd na przełożeniu 38:11, a że się nie ścigasz, to po co ci jeszcze twardziej?

Napisano

post-181153-0-67895300-1462129757_thumb.jpg

Taki wybrałem zestaw na 2x10 i cenowo przekracza 1500zł i jak wspominałem wcześniej potrzebuję dokupić nowe koło i wkład suportu bo do tej korby nie ma w zestawie

Napisano

post-181153-0-28948100-1462200775_thumb.jpg

Zrobiłem ostatnie przetasowanie w zestawie i pozmieniałem elementy na odświeżoną grupę Alivio i cenowo również to wygląda rozsądnie i chyba ostatecznie wybiorę taki zestaw. Zapoznałem się z artykułem od kolegi powyżej i się okazało że mam przednią przerzutkę na Down Swing. Jak macie zastrzeżenia do takiego zestawu to wysłucham opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...