Skocz do zawartości

[naped] 3x10 na 1x10 z crossa do mtb.

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko.zrobilem przeszczep czesci z roweru cube cross (cross) do ramy cube acid (mtb) .

w nowym (cub acid) ma byc naped 1x10 ale sa pewne komplikacje.

1. czy moge zamontowac srodkowa zebatke na miejsu duzejzebatki? poniewaz gdybym zostawil ją na swoim miejscu to dotyka nowej ramy minimalnie ale obciera , jest za blisko.

2. te sruby (kominy) ktorymi chce przykrecic srodkowa zebatkę(z tej korby) są za długie i nie moge do konca skrecic. czy podkladkę się daję czy kupuje  sie krótsze te kominy ?

czy łańcuch sie skraca ? do 1x10 ? zebatka pzednia ma 36 zebow.

i czy skuje z powrotem lańcuch tym samym pinem ktory wypadl mi przy rozkuwaniu(mam go )

Napisano

na razie zrobie na tym co mam. podkladki pod łzyska zeby oddalic korbe od ramy czy podkladki pod zębatkę ?

troche tego nie kumam dlaczego srednia zebatka nie moze byc na miejscu dużej zebatki? przekosy i tak i tak łancuch ma i miec bedzie.

czy dam na 36 rade to sie okaze nie o tym mowa :))

Napisano

no to co zrobic doradz cos

.ile mm od ramy masz zebatke (tylnych widelek)

co sie stanie jak zamontuje na miejscu duzej zebalki ?

jakie te podkladki brales?

Mechanizm korbowy to  Shimano FC-T551, Hollowtech II, 48x36x26T, 175mm.

Napisano

@, Co tu dużo kumć ...

Zębatka środkowa z klasycznej korby 3 rzędowej ma taki profil zębów ze jak zaaplikujesz jej przekosy bez jakiegokolwiek prowadzenia, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że łańcuch będzie z niej spadał.

Sama zębatka natomiast powinna być tak ustawiona aby była w linii łańcucha, którą wyznacza środek kasety.

Długość łańcucha dobiera się do konfiguracji napędu ( ilość zębów) i długości tylnego trójkąta.

Łańcucha nie nie skujesz tym samym pinem ... albo masz nowy pin (taki sposób stosuje shimano) albo spinkę ( rozwiązanie uniwersalne).

Możesz pod kominy podłożyć podkładkę ... możesz też kupić kominy o odpowiedniej długości.

Chcesz to zrobić po "taniości" ale też zadajesz trywialne pytania związane z mechaniką rowerową.

Taki miks wróży wiele kłopotów.

Pozdrawiam

Napisano

dajcie mi 10 minut zobrazuje to na zdjeciu . moze mam nie odpowiednia rame albo korbe? nie ma takiej opcji aby linia łancucha byla prosta przy srodkowej zebatce do srodka kasety.( u mnie).

odleglosc zebatki 36T od ramy tylnych widelek 2mm , zebatka zamontowana na swoim miejscu. czy nie jest za blisko ramy?

post-175254-0-00835500-1462048946_thumb.jpg

post-175254-0-03249700-1462048953_thumb.jpg

post-175254-0-20491800-1462048956_thumb.jpg

post-175254-0-22211400-1462048969_thumb.jpg

post-175254-0-80560700-1462048986_thumb.jpg

Napisano

hmmm , tak mialem zalozoną w tamtej crossowej ramie. zaraz przemienei zobacze czy to robi jakas roznice w odleglosci .

napisami ma byc na zewnatrz ?

teraz ok? odleglosc taka sama +- , są jakieś normy ile powinno byc odleglosci od ramy ?

post-175254-0-42982700-1462050394_thumb.jpg

post-175254-0-27773500-1462050397_thumb.jpg

Napisano

Jakoś wierzyć mi się nie chce że zębatka pierwotnie w układzie 3-blatowym była założona jak na wcześniejszych foto.

To nie miało prawa działać bez problemowo.

Nie ma "norm" na odległość zębatki od rurek ramy.

Jak nie haczy to jest git.

Nie wiem jak wiotki musiałby być układ korba - rama aby przy tej odległości zębatka szorowała po rurce.

Pozdrawiam

Napisano

dzieki za odpowiedz. no to bede montował ,zobacze jak to sie ze sobą kręci. jak bedzie sie podobało to pomysle o apgrejdzie.

ps. teraz nie wiem ktora strona zębatki jest poprawna. ??!#@#!@$?&$

Napisano

A jak myślisz, z której strony normalnie zębatka powinna mieć rampy i przetłoczenia podnoszące łańcuch żeby to działało poprawnie?

Jak już wspomniano zamontuj sobie jakiś trzymacz do łańcucha, bo go zgubisz po drodze na pierwszych lepszych wertepach, a to nie jest miłe zostać nagle bez ostrzeżenia bez napędu i z korbami na luzie... Nawet taki jak pokazał na forum Rambolbambol, mogę później wrzucić fotkę jak to wyglądało u mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...