Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana w rowerze trekkingowym

w4cek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Zaczynam sie interesowac rowerem od strony technicznej i dlatego mam pare pytan :)

Chciałbym moj rower dostosować do dłuzyszch jak i krótszych wycieczek. Nie potrzebuję super ekstra sprzętu - potrzebuję sprzętu działającego. Rower lata świetności ma już za sobą więc nie chcę w niego inwestować kroci.

Korba to M442 a z tyłu śmiga przerzutka M750 i te rzeczy zostają.

Przerzutka przód:

Obecnie mam FD-M570 top swing jednak z powodu krzywej prowadnicy jestem zmuszony wymienić ją na coś nowego. Pytanie jest co kupić? Znalazłem taką samą M570 top swing do kupienia za 45zł. Przeglądając allegro natrafiłem na m571 i m511 za 39 złociszy jednak down swing. Kupić taką jaką miałem czy może którąś z tych co podałem? Czy może jeszcze coś innego?

Wolnobieg:

Z tyłu posiadam wolnobieg. Znalazłem dwie opcje - SunRace MFM60 i Ventura. Jest jakaś różnica między nimi czy obojętnie co wybiorę?

Czy przy rekreacyjnej jeździe jest sens wymiany wolnobiegu na kasete? Ile taka przyjemność by mnie mniej więcej kosztowała?

Łańcuch:

Skłaniam się do CN-HG50. Czy może warto dopłacić do jakiegoś lepszego (CN-HG71)?

• Mod Team
Napisano

Ja bym wział m571, solidny nie zajeżdzalny sprzęt. Łańcuch, coś z kmc serii X. Wolnobirgu starałbym sie w przyszłości pozbyć, to taka luźna sugestia.

Napisano

Rozumiem, ze down swing lepszy, czy m570 jest jakimś mniej udanym modelem?

Wiem, że lepiej sie wolnobiegu pozbyć, ale to oznacza zakup całego nowego koła..

• Mod Team
Napisano

Down swing ma obejmę wyżej prowadnicy. Jest wytrzymalszy konstrukcyjnie, ale ciężej pracujący.

Odnośnie koła ... nie koniecznie. Mi sie dało to zrobić za ok 30-40zł. Kupiłem piastę, i przeplotłem koło. Pozostaje kupno kasety jeszcze. Jak byś chciał powiedzieć ze nie umiesz zaplatać i nigdy tego nie robiłeś, to ja powiem że wtedy ja tez nie umiałem i to było moje pierwsze koło :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...