Skocz do zawartości

[hamulec] Promax-wypadający przewód hamulcowy

fil13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

dzisiaj podczas jazdy z górki nacisnąłem klamkę hamulca z dość  dużą siłą rower zaczął hamować i nagle słyszałem takie pstryk i zero reakcji hamulca. Okazało się że wypadł mi przewód hamulcowy od strony klamki. Teraz go wcisnąłem znów na miejsce ale boje się że znów mi wypadnie. Czym to może być spowodowane? Czy takie coś często występuje?

Napisano

Czy takie coś często występuje?

Takie coś nie ma prawa wystąpić.

Zapodaj jakieś fotki , możliwe że promax robi klamki z materiału zwanego gównolitem i wywaliło gwint w klamce :D Albo ktoś to za słabo skręcił.

Wciśniecie nic nie załatwi bo to się skręca śrubą ale jak Ci wypadł przewód to możliwe że konieczna będzie wymiana oliwki by zapewnić szczelność układu. 

Napisano

Hamulec mechaniczny tak? Ja bym obstawial duzy skok klamki ( zbyt luzna linka). Przesmaruj pancerz i wyreguluj dlugosc linki tak aby skok klamki nie byl zbyt duzy. Podobna sytuacja nie powinna sie powtorzyc.

Napisano

Załamanie przewodu , wadliwa partia albo mają słabe przewody etc. Gdyby to się powtarzało to o ile masz gwarancję to bym z niej skorzystał , jeśli nie to wymiana hamulców na coś porządnego. 

Napisano

Tak można zamontować hamulec wybrany przez siebie. Przy modelach z podpięciem do zacisku za pomocą banjo kąt przewodu możesz ustawiać.

Napisano

ok 30 km :D tyle że wcześniej już miałem z nim problem i grzebałem sam w zacisku podczas ustawiania zamiast dać do serwisu na gwarancje  

Napisano

teraz mam trochę lipe bo próbowałem znaleźć taki sam wkład i oliwkę ale coś ciężko mi idzie, wszędzie mówią że do promaxa nie mają. Myślicie że jakaś inna będzie pasować?

Napisano

Wyciągnij stary wkład z klamki i idź do sklepu. Może będą mieli jakieś na miejscu i coś ci dobiorą.

Weź też przewód bo oliwka też musi być odpowiednia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...