Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Różnice między przerzutkami Deore

killy9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zaczęła mi chodzić po głowie wymiana przedniej przerzutki na model o klasę wyższy (z Alivio na Deore). Przeczytałem poradnik dotyczący kompatybilności i jak rozumiem w przypadku przednich przerzutek kompatybilność nie jest żadnym problemem (z wyjątkiem DynaSys?) - nawet jeśli wybiorę przerzutkę oznaczoną do pracy z napędem tylnym 9-cio rzędowym to i tak zadziała to z napędem ośmiorzędowym. Pojawiło mi się jednak pytanie czym się różnią od siebie przerzutki w ramach jednej grupy Shimano? Przerzutek przednich Deore jest wiele modeli, a skoro wszystkie są tak samo kompatybilne to czym właściwie się różnią? Czy w ramach jednej grupy można jakoś jeszcze uszeregować te przerzutki pod względem jakości?

Napisano

Często jest tak że nowinki z wyższych grup po wydaniu nowych modeli przechodzą do tych z niższych. Oczywiście nie zawsze znajdziemy znaczące różnice po miedzy rocznikami ( może waga, wygląd no i obsługę większej ilości zębatek dot. tylnej). Ja mam z przodu xt i raczej wątpię czy jej działanie znacząco różni się od slx czy nawet deore. Lepiej mieć z tyłu lepszą niż z przodu. Jak Ci działa to ją wykończ aż padnie :D

Napisano

Poza tym roznia sie np. typem mocowania (do rury podsiodlowej lub pod suport), konstrukcji (topswing, downswing) i ciagiem linki (top pull lub down pull). Stad rozne nazwy modeli w ramach jednej grupy.

Napisano

Grupa Deore do początku istnienia była 9 rzędowa (dopiero w M59x wprowadzono opcję 10s), kolejne generacje miały odpowiednio oznaczenia :

M51x (2000-2005)

M53x (2006-2009)

M59x (2010-2013)

M61x (2014-dziś)

Dla przednich przerzutek końcowa cyfra "0" oznacza model Top Swing , a cyfra "1" Down Swing.

Wszystkie modele przednich Deore pod 9s miały te same parametry przez cały okres : podwójne prowadzenie linki , pojemność 22T i pod największą tarcze 44T/48T.

Występują jeszcze 2 wersje tych samych modeli  ze względu na kąt rury podsiodłowej 63o-66o i 66o-69o (ten drugi bardziej popularny).

Napisano

No dobrze, może to głupie pytanie, ale czym się właściwie objawia dziewięciorzędowość przerzutki przedniej? Szerokość prowadnicy? Tak sobie zgaduję, że zakres wychylenia łańcucha może być większy przy dziewięciu trybach niż przy ośmiu i może potrzeba nieco szerszej prowadnicy?

Napisano

Tak teoretycznie chodzi o profil wozka, ale lancuchy 9s sa wezsze niz 8s w dol... Wiec to, ze przerzutka 8s noe bedzie dzialac z 9s ma w sobie cos z mitu. Podobnie sprawa uzywania lancuchow 8s do kaset 9s. Na tym forum sa ludzie ktorzy spokojnie korzystaja z takiej kombinacji. A tak w ogole to po co chcesz zmienic te przerzutke?

Mialem jakas pozagrupowa Shimano down swing. Przyszlo mi do glowy wymienic ja na Deore top swing. Bo tak, bo napis bo wykonana z lepszego materialu i nie lapie moze tak szybko luzow jak down swing... Pfff... dziala tak samo czyli perfekcyjnie. No to po co ja bylo wymieniac? Eee no bo to Deore... Dzis bym tego nie zrobil.

Napisano

kasperek, no moja motywcja do wymiany jest podobna jak twoja ;-) Ta którą mam jednak potrafi czasami potrafi się szybko rozregulować, liczyłem że przy Deore może problem jest nieco mniejszy. Ale zaufam bardziej doświadczonemu koledze i odpuszczę pomysł.

Inna sprawa, że po prostu byłem ciekaw :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...