Cebulaa1 Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam, przymierzam się do kupna roweru w przedziale cenowym max 2500 zł. Myślałem nad firma Kross, mają aktualnie raty 0 procent co mi odpowiada, ale nie jest to konieczne, mam gotówkę. Model nad jakim myślałem to MTB XC 29 LEVEL B3 LUB B2 Z 2015 lub 2016 roku. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ich temat? Czy są warte swojej ceny czy znajdę w tym przedziale coś lepszego.
Hammerwasp Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Od tych dwóch co podałeś ten będzie lepszy - Northtec Cayon Al 29 2016 - http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-al A od powyższego ten - Merida Big Nine 300 2015 - http://www.ceneo.pl/33479125 Co nie zmienia faktu, że i tak najlepiej jak byś "przymierzył" rower, bo może się okazać , że jak kupisz coś na ślepo z lepszym osprzętem to może być dla Ciebie niewygodny bo geometria ramy Ci będzie nie odpowiadała
Cebulaa1 Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 Co do przymierzenie to się zgadzam, dlatego staram się znaleźć coś co będę mógł oglądnąć i odebrać osobiście we Wrocławiu/ Legnicy i okolicach. Zależy mi też żeby rower dobrze sprawował się o każdej porze roku, bo będzie użytkowany wiosna ,lato, jesień, zima, czy to błoto czy to śnieg.
Hammerwasp Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Do takich wymagań to musisz szukać czegoś na osprzęcie Deore, chodzi głównie o tylne przerzutki , aby w błotku Ci dobrze działały oraz dobre hamulce hydrauliczne, te tańsze stwarzają problemy przy niskich temperaturach.
Cebulaa1 Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 Mógłbym prosić o jakieś propozycje? Może teraz kupię taki na teraz, a jak będzie zbliżała się zima to uzbieram na zmianę osprzętu.
Hammerwasp Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Podaj jeszcze więcej szczegółów, wagę , wzrost, przekrok nogi (mierzysz wewnętrzną część nogi do krocza). Jesteś pewny , że chcesz mtb? a może coś w stylu crossa? Napisz na jakim terenie będziesz używał roweru.
Cebulaa1 Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 Waga, aktualnie 80kg, ale leci w górę, myślę, że na 90kg się skończy. Wzrost: 187 cm Przekrok: Od podłogi do pachwiny jest 90cm. Co do roweru to jestem pewny MTB, mam w okolicy grupę osób jeżdżącą na zawody MTB, zjazdy podjazdy, troszkę błota, byłem kilka razy, oglądałem i postanowiłem, że spróbuję swoich sił. Aktualnie mam crossa wheeler'a dość starego i nie zadbanego i nie sprawdza się.
Hammerwasp Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 W takim razie bardzo dobrym wyborem , jakbyś mógł troszkę dołożyć (warto negocjować cenę) jest Unibike Evo 29 2015 - http://www.bikko.pl/rowery-29er/rower-gorski-unibike-evo-29-2015.html. W tej cenie już raczej nic lepszego nie znajdziesz, co do ramy, jeśli chodzi o Twoj przekrok obstawiałbym rozmiar 21", 19" może być za mało, a nawet gdyby to byś musiał wysunąć wysoko sztycę podsiodłową co groziło by pęknięciem komina sztycy w górnej części ramy. Lepiej nie ryzykować. Oczywiście jest to zakup przez neta , więc najpierw byś musiał obadać sprawę przymiarki w realu ... Dodam , że cisnę tak o tej przymiarce , gdyż wiem z doświadczenia , że lepiej kupić rower, ale wygodny nawet z gorszym osprzętem , niż kupić rower z lepszymi gratami , ale nie wygodny właśnie bez przymiarki. Co z tego , że super osprzęt jak każda myśl o przejażdzce na super rowerku będzie Ci się kojarzyła z bólem pleców , szyji itp Co do Krossa, to jeździłem na level b2, level b3 z 2016r. (ta sama rama ). Jak dla mnie jeśli chodzi o wygodę i pozycję było super. Mój wzrost to 185cm. Przekrok :85cm. Na Northtecu Cayon Al też jeździłem , tyle , że na ramie L, która była dla mnie trochę za duża, myślę że na M by było super. Ogólnie cały napęd znacznie lepiej się sprawował niż w powyższych Krossach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.