Skocz do zawartości

[2000-2500] nowe Mtb 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do kupna roweru w przedziale cenowym max 2500 zł. Myślałem nad firma Kross, mają aktualnie raty 0 procent co mi odpowiada, ale nie jest to konieczne, mam gotówkę.

Model nad jakim myślałem to MTB XC 29 LEVEL B3 LUB B2 Z 2015 lub 2016 roku. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ich temat? Czy są warte swojej ceny czy znajdę w tym przedziale coś lepszego.

Napisano

Od tych dwóch co podałeś ten będzie lepszy - Northtec Cayon Al 29 2016http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-al

A od powyższego ten - Merida Big Nine 300 2015 - http://www.ceneo.pl/33479125

Co nie zmienia faktu, że i tak najlepiej jak byś "przymierzył" rower, bo może się okazać , że jak kupisz coś na ślepo z lepszym osprzętem to może być dla Ciebie niewygodny bo geometria ramy Ci będzie nie odpowiadała ;)

Napisano

Co do przymierzenie to się zgadzam, dlatego staram się znaleźć coś co będę mógł oglądnąć i odebrać osobiście we Wrocławiu/ Legnicy i okolicach.  Zależy mi też żeby rower dobrze sprawował się o każdej porze roku, bo będzie użytkowany wiosna ,lato, jesień, zima, czy to błoto czy to śnieg.

Napisano

Do takich wymagań to musisz szukać czegoś na osprzęcie Deore, chodzi głównie o tylne przerzutki , aby w błotku Ci dobrze działały oraz dobre hamulce hydrauliczne, te tańsze stwarzają problemy przy niskich temperaturach.

Napisano

Mógłbym prosić o jakieś propozycje? Może teraz kupię taki na teraz, a jak będzie zbliżała się zima to uzbieram na zmianę osprzętu.

Napisano

Podaj jeszcze więcej szczegółów, wagę , wzrost, przekrok nogi (mierzysz wewnętrzną część nogi do krocza). Jesteś pewny , że chcesz mtb? a może coś w stylu crossa? Napisz na jakim terenie będziesz używał roweru.

Napisano

Waga, aktualnie 80kg, ale leci w górę, myślę, że na 90kg się skończy. 
Wzrost: 187 cm

Przekrok: Od podłogi do pachwiny jest 90cm.

Co do roweru to jestem pewny MTB, mam w okolicy grupę osób jeżdżącą na zawody MTB, zjazdy podjazdy, troszkę błota, byłem kilka razy, oglądałem i postanowiłem, że spróbuję swoich sił. Aktualnie mam crossa wheeler'a dość starego i nie zadbanego i nie sprawdza się.

Napisano

W takim razie bardzo dobrym wyborem , jakbyś mógł troszkę dołożyć (warto negocjować cenę) jest Unibike Evo 29 2015  - http://www.bikko.pl/rowery-29er/rower-gorski-unibike-evo-29-2015.html. W tej cenie już raczej nic lepszego nie znajdziesz, co do ramy, jeśli chodzi o Twoj przekrok obstawiałbym rozmiar 21", 19" może być za mało, a nawet gdyby to byś musiał wysunąć wysoko sztycę podsiodłową co groziło by pęknięciem komina sztycy w górnej części ramy. Lepiej nie ryzykować.

Oczywiście jest to zakup przez neta , więc najpierw byś musiał obadać sprawę przymiarki w realu ...

Dodam , że cisnę tak o tej przymiarce , gdyż wiem z doświadczenia , że lepiej kupić rower, ale wygodny nawet z gorszym osprzętem , niż kupić rower z lepszymi gratami , ale nie wygodny właśnie bez przymiarki. Co z tego , że super osprzęt jak każda myśl o przejażdzce na super rowerku będzie Ci się kojarzyła z bólem pleców , szyji itp :)

Co do Krossa, to jeździłem na level b2, level b3 z 2016r. (ta sama rama ). Jak dla mnie jeśli chodzi o wygodę i pozycję było super. Mój wzrost to 185cm. Przekrok :85cm.

Na Northtecu Cayon Al też jeździłem , tyle , że na ramie L, która była dla mnie trochę za duża, myślę że na M by było super. Ogólnie cały napęd znacznie lepiej się sprawował niż w powyższych Krossach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...