Skocz do zawartości

[2500] cross albo treking 28 cali 120kg 198cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przejrzałem już kilka tematów ale nie ma nigdzie odpowiedzi co do roweru w tym przedziale cenowym (nowy rower) osprzęt alivio lub deore chodzi mi o to żeby nie było przygody ze słabymi obręczami czy łamaniem się ramy. W chwili obecnej mam 22 letni rower produkcji niemieckiej stalowy 26cali, obręcze aluminiowe nie komorowe też tego samego wieku. I z rowerem nic się nie dzieje nawet po wycieczkach w lesie. Szukam czegoś ze sztywnym widelcem, wytrzymałym i nie koniecznie wyposażonym na dłuższe wycieczki także może być właśnie cross oczywiście lepiej treking ale to już cena rośnie. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Unibike - gwarancja do 130 kg oraz ramy większe niż 21" dostępne. Teraz o sztywny widelec nie tak łatwo :) :)

Model od crossfire w górę (cross) lub voyager i lepsze (trekking).

Napisano

Loccus79 a czasem Twoja informacja nie dotyczy roczników starszych?

Witam przejrzałem już kilka tematów ale nie ma nigdzie odpowiedzi co do roweru w tym przedziale cenowym (nowy rower) osprzęt alivio lub deore chodzi mi o to żeby nie było przygody ze słabymi obręczami czy łamaniem się ramy. W chwili obecnej mam 22 letni rower produkcji niemieckiej stalowy 26cali, obręcze aluminiowe nie komorowe też tego samego wieku. I z rowerem nic się nie dzieje nawet po wycieczkach w lesie. Szukam czegoś ze sztywnym widelcem, wytrzymałym i nie koniecznie wyposażonym na dłuższe wycieczki także może być właśnie cross oczywiście lepiej treking ale to już cena rośnie. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Widzisz,nie znalazłeś odpowiedzi bo w obecnych czasach (czyt.pieczy księgowych nad produkcją) w kwocie której podałeś już się nie robi tak wytrzymałych dobrych rowerów jak to było kiedyś ;) Sam widzisz po swoim 22-letnim rowerze, Ważysz jak prawdziwy facet , a nie wydmuszka i tu masz problem ;) Osobiście jeśli chodzi o dobre, wytrzymałe ramy to polecam coś z firmy Trek, obciążenie maksymalne do 135 kg masy użytkowanika. Jest to chyba jedyna firma , gdzie nie robią problemów z gwarancją jak Ci pęknie rama, W wielu przypadkach innych firm zrzucą winę na Ciebie ;) Poza tym w Treku masz dożywotnią gwarancję na ramę . No ale w tej kwocie i z napędem Deore to jeśli chodzi o nowego Treka to można raczej pomarzyć ;)

Więc rady są takie, brutalne ale prawdziwe. Jeśli chodzi o tą kwotę to ::

1. Kupc coś na osprzęcie Deore i codziennie ogladaj ramę czy nie pęka, chodzi o Twoje zdrowie a to rzecz święta

2. Kup Treka na niższym osprzęcie , ale ciesz się z wytrzymałośći, a w razie problemów żadnych stresów w związku z gwarancją

3. Dozbieraj pieniędzy i kup Treka na lepszym osprzęcie.

4. Ciesz się z jazdy na sprawdzonym obecnym rowerze, gdzie rama z pewnością wytrzyma jeszcze wiele latek ;)

Do firm z dobrymi wytrzymałymi ramami możesz dołączyć np. Specialized oraz Cannondale

Pozdrawiam ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ludzie, patrze na te wszystkie obawy o pękające ramy i tak dalej.
Mam 135kg, w ciagu ostatniego roku nakręcone 10 tys km. Na MTB którego nie oszczedzam w ogóle i na szosie, która tez lekko nie ma.

Jesli cokolwiek ma sie poddac to nie rama a koła. Przy cięzkiej dupie to właśnie koła wymagaja "specjalnego" podejścia.

Kup jakikolwiek rower aluminiowy i na poczatek zrób sobie 50-100km.
Po tym zdejmij koła i zanieś je do dobrego wheelbuildera na prostowanie i dociągnięcie/usztywnienie zaplotu.

I to prawdopodobnie wystarczy. Jak nie wystarczy to koła do zmiany na mocniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...