RhymeP Napisano 18 Kwietnia 2016 Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam, Mam malutki problem z regulacja manetki (SL-M570) z tylna przerzutką (RD-M570). Do tego kaseta 9 rzędowa (CS-HG70-9) oraz łańcuch (CN-HG93) Wszystko nowe. Prawidłowo ustawiłem wychył wózka L i H naciągnąłem linkę (nie za mocno) i dokręciłem zacisk. Po krótkim teście oraz regulacji baryłkami przerzutka elegancko wrzuca łancuch na kasecie ALE jedynie do piątego biegu. Niestety przy probie wrzucenia kolejnego kończy mi się zakres ruchu na manetce. W czym problem? Z góry ogromne dzięki za pomoc.
RhymeP Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Napisano 18 Kwietnia 2016 Dzieki za szybką i konkretną odpowiedź. Pokombinuje z naciagiem linki i dam znać jak poszło.
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2016 Prościej sie nie da już. Odkręcasz linkę, kręcisz korba aż przerzutka zjedzie do bazy. Wtedy klikasz manetką aż wyklinasz wszystkie biegi i dopiero podłączasz linkę i regulujesz jej napięcie. Przerzutki szosowe potrzebują linki na ostatnim biegu napiętej niemal jak struna, MTB, raczej luźnej ale nie za mocno.
RhymeP Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 Dzięki Puklus. Sprawdzę w weekend. Na razie nie mam bardzo czasu. Ja mam trekking a wszystko to na juz dosc leciwej ramie, ale w super stanie Unibike Luxor ze sztywnym widelcem. Mam jeszcze pytanie off-topic. Jak myslicie, sprawdzi sie kaseta typowo szosowa 12-21 w zastosowaniach trekkingowych?
RhymeP Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Napisano 23 Kwietnia 2016 Pojawił się inny problem z prawą manetką. Problem którego nie zauważyłem wcześniej. Próbuję wcisnąć 6 z 9 biegów biegów ale napotykam już blokadę. Ta sama sytuacja przy wykręconej manetce. Rozkręciłem ją aby zobaczyć co powoduje usterkę, ale manetka jest czysta i porządnie nasmarowana. Ok, problem rozwiązany. Już nie spamuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.