Skocz do zawartości

[sakwy] - zapytanie o pojemność / model

maareks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Wraz ze znajomymi udajemy się na kilkudniową wyprawę na Mazury (3, może 4 noclegi).

Czy na taką wycieczkę wystarczą mi sakwy mające 30 litrów? Myślałem o Crosso.

Przeczytałem wiele wątków, ale jak to zwykle bywa, nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. 

Jaką radzicie pojemność / alternatywne marki?

Będziemy spali pod namiotami.

Marek

Napisano

Mam za sobą kilka tygodniowych wypraw z sakwami po Polsce (a więc cywilizowanych terenach) i najczęściej spotykałem pojemności sakw 2x20 lub 2x30 l (Crosso, Ortlieb, MSX). Sakwy o mniejszych pojemnościach (zwykle 2x15l) traktowane są przez producenta jako uzupełniające (przeznaczone na przedni bagażnik). Te małe sakwy także zupełnie wystarczą, aby się indywidualnie spakować na kilkudniową wyprawę wiosną-latem przy stabilnej pogodzie - gdy nie trzeba ze sobą wozić zbyt wielu grubych ciuchów. No i podczas jazdy po cywilizacji, gdzie co krok sklepy i knajpy, więc odpada przewóz zapasów żywności. Sam mam zestaw Crosso 2x17,5 l i, choć wypakowany raczej po brzegi, daję radę. A spotkałem się nawet z kilkoma przypadkami, że do takiej podróży wystarczyła torba na bagażnik pojemności kilkunastu litrów. Wskazane jednak, aby część ekipy miała duże sakwy - rezerwa pojemności przydaje się np. żeby zrobić pod drodze zbiorcze zakupy...

Osobiście za optymalny wybór na uważam sakwy pojemności 2x20 l - zwykle coś tam jeszcze można po drodze dołożyć. Ale jeśli ktoś lubi zwieźć na wieczór znaczny zasób trunków, to niech od razu celuje w większe... ;) Jeśli chodzi o markę, to według moich obserwacji wszystkie wymienione wyżej oferują trwałe produkty... Można ewentualnie wspomnieć o nieco przestarzałym sposobie mocowania większości sakw Crosso (choć są już zmiany w serii Dry), który choć sprawdzony i niezawodny, może wymagać drobnej adaptacji niektórych bagażników.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Biorąc pod uwagę wypad pod namiot, na ile dni wystarcza sakwy 30, a 60 litrowe? 

Celuje w wydatek rzędu 200-250 zł.

Co do systemu mocowania, to chciałem kupić Crosso wraz z bagażnikiem w zestawie :)

Napisano

Sądzę, że zarówno 30 jak i 60 l. wystarczy na dłuższy wyjazd wśród cywilizacji (sklepy, knajpy o krok). To raczej kwestia komfortu. Większe sakwy to więcej ubrań, więc mniej prania, niekonieczne ale dostarczające komfortu i rozrywki gadżety, miejsce na dodatkową butelkę wody w gorący dzień i ulubiony batonik, który wyjmiesz nie sprasowany czy pokruszony.

W sklepie centrumrowerowe.pl mają chyba akurat zniżkę 10% na sakwy, więc komplet Crosso Dry 2x30 plus jakiś najtańszy bagażnik wyniesie ok. 260 zł...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...