maareks Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Dzień dobry, Wraz ze znajomymi udajemy się na kilkudniową wyprawę na Mazury (3, może 4 noclegi). Czy na taką wycieczkę wystarczą mi sakwy mające 30 litrów? Myślałem o Crosso. Przeczytałem wiele wątków, ale jak to zwykle bywa, nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Jaką radzicie pojemność / alternatywne marki? Będziemy spali pod namiotami. Marek
yarad Napisano 13 Kwietnia 2016 Napisano 13 Kwietnia 2016 Mam za sobą kilka tygodniowych wypraw z sakwami po Polsce (a więc cywilizowanych terenach) i najczęściej spotykałem pojemności sakw 2x20 lub 2x30 l (Crosso, Ortlieb, MSX). Sakwy o mniejszych pojemnościach (zwykle 2x15l) traktowane są przez producenta jako uzupełniające (przeznaczone na przedni bagażnik). Te małe sakwy także zupełnie wystarczą, aby się indywidualnie spakować na kilkudniową wyprawę wiosną-latem przy stabilnej pogodzie - gdy nie trzeba ze sobą wozić zbyt wielu grubych ciuchów. No i podczas jazdy po cywilizacji, gdzie co krok sklepy i knajpy, więc odpada przewóz zapasów żywności. Sam mam zestaw Crosso 2x17,5 l i, choć wypakowany raczej po brzegi, daję radę. A spotkałem się nawet z kilkoma przypadkami, że do takiej podróży wystarczyła torba na bagażnik pojemności kilkunastu litrów. Wskazane jednak, aby część ekipy miała duże sakwy - rezerwa pojemności przydaje się np. żeby zrobić pod drodze zbiorcze zakupy... Osobiście za optymalny wybór na uważam sakwy pojemności 2x20 l - zwykle coś tam jeszcze można po drodze dołożyć. Ale jeśli ktoś lubi zwieźć na wieczór znaczny zasób trunków, to niech od razu celuje w większe... Jeśli chodzi o markę, to według moich obserwacji wszystkie wymienione wyżej oferują trwałe produkty... Można ewentualnie wspomnieć o nieco przestarzałym sposobie mocowania większości sakw Crosso (choć są już zmiany w serii Dry), który choć sprawdzony i niezawodny, może wymagać drobnej adaptacji niektórych bagażników.
maareks Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Napisano 13 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Biorąc pod uwagę wypad pod namiot, na ile dni wystarcza sakwy 30, a 60 litrowe? Celuje w wydatek rzędu 200-250 zł. Co do systemu mocowania, to chciałem kupić Crosso wraz z bagażnikiem w zestawie
yarad Napisano 13 Kwietnia 2016 Napisano 13 Kwietnia 2016 Sądzę, że zarówno 30 jak i 60 l. wystarczy na dłuższy wyjazd wśród cywilizacji (sklepy, knajpy o krok). To raczej kwestia komfortu. Większe sakwy to więcej ubrań, więc mniej prania, niekonieczne ale dostarczające komfortu i rozrywki gadżety, miejsce na dodatkową butelkę wody w gorący dzień i ulubiony batonik, który wyjmiesz nie sprasowany czy pokruszony. W sklepie centrumrowerowe.pl mają chyba akurat zniżkę 10% na sakwy, więc komplet Crosso Dry 2x30 plus jakiś najtańszy bagażnik wyniesie ok. 260 zł...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.