rowerek69 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Tak jak w temacie chciałbym spytać się o różnice pomiędzy pedałami z tej najwyższej półki a tymi zwykłymi.
Marcin9 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Pierwsze to pedały zatrzaskowe a drugie to platformy To jest podstawowa różnica między nimi
rowerek69 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Napisano 12 Kwietnia 2016 Możesz mi powiedzieć na temat tych zatrzaskowych
kkoko123 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 zatrzaskowe to SPD, czyli potrzebujesz specialnych butów z blokami by ich używać
Marcin9 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Musisz mieć do nich specjalne buty. http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/abc_rowerzysty/12414/pierwszy_raz_w_spd_czyli_jak_ogarnac_jazde_w_blokach Do pedałów xt nie warto dopłacać jeśli nie zależy ci na wadze. M520 są równie dobre a znacznie tańsze.
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2016 TAk z tego co mnie wiadomo ogolnie są 2 rodzaje pedałów: - platformy, które dzielą sie na wszelako rozmaite duze małe, z pinami i bez ... itd. - Kliki - zatrzaskowe. Są to pedały do których potrzebne jest specialne obówie, umiejetnośc jazdy w nich, by sobie zebów nie wybić. Zatrzaski sie dzielą na wiele podgrup, modeli, producentów ale podsawowy podział to: - MTB - Szosowe Rożnica miedzy MTB a szosowymi jest bardzo duża, ro wręcz zupełni inne konstrukcje, zaprojektowane do innych zadań. Systemy klików sa rożne, zależy od producenta, czy to shimano, crank brothers, VP czy pedalce Looka ... Dużo by o tym pisać. Podobne modele mogą sie różnic detalami, jak np miedzy shimano 520 a 540 główna różnica jest taka ze śrubę kontrującą mają na inny klucz, jedna na płaski chyba 15 a drugi moden na taki śmieszny gwiazdkowy. Moga sie różnić łożyskami, stopem osi, systemem mocowania, rodzajem klucza do montażu, to naprawdę temat rzeka. Ktoś może zapytać a po ki gwint wymyśłili jakieś smieszne szosowe, co to do niczego nie podobne ... SPD RULEZZZ ... otwórz, zawodowi kolarze generują taki moment na pedał, ze Wasze najlepsze na świece SPD sie wypinały i nie jeden sobie bubu z tego powodu zrobił
rowerek69 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Napisano 12 Kwietnia 2016 to w takim razie jakie polecacie mi niedrogie platformy
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2016 Wg mnie najważniejsze by miało metalowy korpus, oś CR-MO i najlepiej łożyska maszynowe. TO powinno zapewnić długi bezawaryjny żywot. Ja mam w swoim VP 192 czy jakoś tak, lekkie platformy na maszynach za ok 50zł mam je od 2011 i żadnego problemu.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 te od 4 lat mecze i zameczyc nie moge. http://allegro.pl/pedaly-platformowe-alu-vp-568-czarne-promoo-pe04-i6091383207.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.