Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana łańcucha x10

Yatzeque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chcę dokupić łańcuch do szosy (scott speedster 30) na wymiany, bo na tym co mam to już ostatni dzwonek (1000km przekulane, choć stan wydaje się bardzo dobry).

Wiem i widzę, że mam kmc x10 i chciałbym najlepiej taki sam, żeby pojeździć "na 2-3 łańcuchy". Problem jest taki, że tych KMC x10 jest przynajmniej kilka do wyboru (np. 10.73 ; 10.93, 10SL, itd.), a nie wiem który ja mam (tyle, że srebrny...). Jest jakiś sposób na sprawdzenie i dowiedzenie się na czym jeżdżę?

Napisano

Wytrzymałość KMC X10 jest jednakowa dla każdej wersji , różnice wynikają z powłoki antykorozyjnej i wagi .

X10.73 - podstawowa powłoka antykorozyjna

X10.93 - zewnętrzne ogniwa niklowane

X10L - zewnętrzne i wewnętrzne niklowane , wewnętrzne wycinane

X10EL - zewnętrzne i wewnętrzne niklowane , wewnętrzne i zewnętrzne wycinane

X10SL -  j.w. + drążone sworznie

Porównaj wizualnie swój z dostępnymi modelami i będziesz wiedział który  posiadasz http://www.kmcchain.eu/ (obstawiam X10.73 lub X10.93).

Napisano

X10.93 i ładnie wygląda i fajnie pracuje. Zastanawiam się jednak jak można wyciągnąć łańcuch na szosie po 1000km? W zeszłym roku przejechałem ok. 6000km na jednym X10.93 i wyciągnął się raptem o jakieś 0,3%. Był to drugi łańcuch na tej samej kasecie (pierwszy Veloce i podobny dystans). Teraz poszedł 3 łańcuch, ten sam KMC i jestem wręcz pewien, że pociągnie kolejne 6000km bez większego uszczerbku dla kasety. 

Daj sobie spokój z tymi rotacjami, bo to guzik daje. Mierz faktyczne wyciągnięcie łańcucha i zmieniaj na nowy gdy osiągnie ok. 0,2/0,3%.

Napisano

jak zmierzyłeś to wyciągnięcie 0,2-0,3% ? Miarka ma 0,75 i 1%.

Na razie i tu i tu u mnie "nie wpada". 

Myślę o wymianach, bo na MTB mam łańcuch KMC x9 i już po 2.300 km 0,75% wpada jak nóż w masło..

Wytrzymałość KMC X10 jest jednakowa dla każdej wersji , różnice wynikają z powłoki antykorozyjnej i wagi .

Jak rozumiem - nie ma praktycznych różnic w działaniu 73 i 93, przy założeniu, że łańcuch jest konserwowany?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...