Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana kasety z 7s na 8s

kox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, muszę wymienić tylne koło w starej szosówce, problem jest, że mam kasetę 7 rzędową i nie mogę znaleźć koła z kompatybilną piastą. Tak więc postanowiłem, że wymienię kasetę na 8-rzędową.  Przerzutka jaką mam to Shimano 200GS, korba też jest z tej serii. Czy wszystko będzie kompatybilne (oprócz zakresu przerzutki)? Czytałem przypięty temat, ale chciałbym się upewnić. Jeszcze mam pytanie co do samych kaset, jaką najtańszą kasetę 8 rzędową na szosę mogę kupić? Czy jest podział kaset na kategorie rowerów, czy po prostu kaseta to kaseta i jakbym kupił jakąś Shimano za 50zł to byłaby dobra na szose?

Napisano

Co do kasety to kup niklowaną, o odpowiednim zakresie dla Ciebie i pojemności przerzutki. Droższe kasety to lżejsza, nie przekłada się na trwałość. Z kaseta wymienisz prawdopodobnie łańcuch lub łańcuchy.
Jeżeli masz manetki 7 speed to nie ustawisz jednej koronki ( górnej lub dolnej), by ogarnąć całą kasetę będzie wymagana zmiana meteki. Z jedną uwagą, nie znam szosowych manetek, tak by było w MTB. Musisz sprawdzić jakie masz manetki.

Napisano

Zastanawiam się nad przełożeniami w kasetach, patrzę na kasetę Claris, która jest podobno do rowerów szosowych i ma przełożenia: 12-13-/15-17-19-21-23-25/ a moja obecna 7-rzędowa kaseta ma 14 - 16 - 18 - 21 - 24 - 28 - 33, co jest bardziej zbliżone do Acery, która ma 11-13-15-18-21-24-28-32.

To dobrze myślę, że lepiej będzie kupić Acerę?

Napisano

Jesteś pewien, że to jest kaseta a nie wolnobieg?

Teraz masz po prostu kasetę MTB, a nie typową szosową. Jeśli dobrze Ci się tak jeździ, nie masz "szosowej łydy" i pasują Ci takie miększe przełożenia możesz wstawić kasetę z podobnym stopniowaniem, ale pod warunkiem, że przerzutka tylna da radę z takim zakresem. Ale skoro teraz działa to powinno być ok. Możesz też zmienić na typową szosową kasetę jeśli chcesz mieć twardsze przełożenia i mniejszą różnicę pomiędzy nimi. Pytanie czy korzystasz z największych koronek kasety czy nie?

Nie jestem pewny na 100%, ale odległość między koronkami w kasecie 7s i 8s jest chyba taka sama, co za tym idzie kaseta 8s będzie sumarycznie szersza od 7s. Może pojawić się problem ze zmieszczeniem w widełkach, pytanie ile teraz jest tam luzu. W takim wypadku będziesz musiał jeszcze przeciągnąć lekko koło w lewą stronę.

Edycja: Ta przerzutka też jest z grupy górskiej a nie szosowej, więc ona da radę. Jak już wyżej wspomniano problem może też być z manetkami. Jeśli masz manetki niestopniowane, to będzie działać, jak nie -  będziesz musiał zmienić też manetki.

Napisano
moja obecna 7-rzędowa kaseta ma 14 - 16 - 18 - 21 - 24 - 28 - 33,

To wygląda na wolnobieg. Ale jeżeli chcesz zmienić koło i będzie miejsce na dłuższe ośkę to nie problem.

Nie jestem pewny na 100%, ale odległość między koronkami w kasecie 7s i 8s jest chyba taka sama,

Tak, ta sama odległość i indeksy przełożeń.

Zastanawiam się nad przełożeniami w kasetach, patrzę na kasetę Claris, która jest podobno do rowerów szosowych i ma przełożenia: 12-13-/15-17-19-21-23-25/ a moja obecna 7-rzędowa kaseta ma 14 - 16 - 18 - 21 - 24 - 28 - 33, co jest bardziej zbliżone do Acery, która ma 11-13-15-18-21-24-28-32.

Najbardziej zbliżona do Twojego zestawu będzie kaseta MTB np 11-32 lub 11 - 34.

Pytanie do Ciebie: jak Tobie się jeździło, jak jeździłeś miękko / twardo, co brakowało. W sygnaturze mam kalkulator, mniej więcej wiesz jakimi prędkościami jeździsz. Z zakresem przełożeń musisz sobie sam poradzić.

Co do grupy Acer / Alivio większego znaczenia nie ma, byle niklowane. Liczy się dobry łańcuch.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Miałem długą przerwę od roweru, 2 lata. Z tego co pamiętam, to zawsze jeździłem na większych przełożeniach. Na korbie zawsze miałem na największej, tylko tył regulowałem. Problem w tym, że mam 6-stopniową manetkę, więc ostatni bieg miałbym 21 z Claris, co jest odpowiednikiem 4tego w starej konfiguracji. Chociaż wydaje mi się, że to by też starczyło. Jakbym chciał wziąć Claris to nie byłoby żadnych problemów z wyregulowaniem przerzutki?  

Jestem całkiem pewien, że to kaseta. Ma takie wypustki w które pasuje klucz do wolnobiegu, ale nie takie głebokie jak wolnobieg. Jak próbuję odkręcić, kręcąc przeciwnie do wskazówek zegara, to kaseta się kręci swobodnie (dlatego trzeba mieć bacik), a wolnobieg by się blokował, tzn. moment by się przełożył na gwint na który jest wkręcony, prawda?

Napisano

Masz korbę MTB zapewne z blatami MTB, co by tłumaczyło korzystanie tylko z większej tarczy. Nie jeździsz na zbyt dużych przekosach? Masz 2 czy 3 tarcze z przodu? Z których koronek kasety korzystasz teraz przez większość czasu?

Co do ostatniego to się zgadza.

Napisano

tak wygląda wolnobieg 280897507_2_644x461_kolo-tyl-26-mtb-airl

a tak kaseta 249055337_7_644x461_kolo-mtb-26-cali-acc
Nie patrz na oś.

Jeżeli założysz kasetę 8, to dwa biegi Ci odpadną. Jeżeli byś zmieniał manetki, to można by pomyśleć nad kasetą, przerzutkę i manetkami 9 lub 10 speed, kwestia budżetu i czy się opłaca.

No właśnie jaką masz korbę, tz blaty ?

Napisano

Na przodzie mam 3 tarcze, 48 - 38 - 27. Tak jak pisałem miałem przerwę 2 lata, to dokładnie nie wiem. Wydaje mi się, że korzystałem od 1szej do 4tej koronki głównie. Może jak pod górkę jechałem to na przodzie zrzucałem. Na pewno wiem, że chciałem mieć większe przełożenie niż miałem. Ale tak czy inaczej jak mam kasetę mtb i korbę mtb, to lepiej chyba będzie kupić  mtb, bo by jeszcze coś nie pasowało.

Napisano

A to jakbym wziął tą kasetę szosową to nie byłoby problemów z kompatybilnością z korbą i przerzutką?

Napisano

W takim razie wezmę tą mtb, nie będę ryzykował. Jeszcze jedna rzecz, widełki mają rozstaw 126mm, a piasta nowego koła będzie miała 135mm. Czy da radę wepchnąć koło czy będzie trzeba odkształcić ramę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...