Chrisnow Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Witajcie Napęd 2x10 (trek x-caliber 9). Właśnie zmieniłem największą tarczę w korbie (race face ride) z 36T na XT40 T. Mam wrażenie, że łańcuch KMC X10 po przerzuceniu na małą tarczę nie mieści się i obciera o dużą tarczę. Czy to możliwe, wydawało mi się, że takie połączenie powinno być kompatybilne... pozdrawiam Krzysztof
GTZaskar1991 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 XT 40T jest prawdopodobnie przystosowana do małej 28T, a teraz współpracuje z 22T (?). To nie ma prawa bytu, niekomfortowa zmiana/praca występuję nawet w obrębie jednego producenta przy zmianie blatu XT 26T na XT 24T w korbie XT 38/26T, a co dopiero to co zrobiłeś. Po prostu większa tarcza jest tak wyprofilowana od wewnątrz, że może współpracować bezproblemowo tylko z dedykowanym blatem mniejszym. Może się zdarzyć, że będzie działać w zapożyczeniu od innego producenta, ale to raczej nie te czasy. Poczekajmy na wypowiedzi innych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.