jaro0011 Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam Wiem że było sporo podobnych tematów o trzaskach w suporcie podczas pedałowania ale nigdzie nie widziałem podobnej sytuacji lub rozwiązanego do końca problemu. Od jakiegoś czasu podczas pedałowania słyszę trzaski w mojej ramie. Trzaski te występują przy naciskaniu na pedały - na przemian - jak depnę na lewą stronę to jest jeden strzał i potem mogę cisnąć lewy pedał i jest cisza, ale jak przekręcą korbę i przycisnę prawy pedał to jest kolejny strzał i tak na zmianę. Sprawa trochę wkurzająca jak się jedzie w terenie z kadencją 90 rpm Zacząłem od szukania przyczyny jak to bywało w innych opisanych na forum przypadkach: - brudna sztyca: sztyca wyczyszczona, przesmarowana lub w ogóle brak sztycy - trzaski nadal są - zmiana suportu z BB70 na nowy Accent a nawet na inny Aerozine - za każdym razem mufa dokładnie wyczyszczona i gwinty mocno smarowane (próbowałem różnymi smarami) - trzaski nadal są - dźwięk trzasków rozlegał się jakby do sterów więc wyczyściłem i przesmarowałem stery - nic nie pomogło (trzaski są nawet bez włożonego amora) - wyczyszczony hak tylnej przerzutki, wyjęcie tylnego koła, zdjęcie haku w ogóle - dalej to samo - pomyślałem że może to korba - zamiast korby włożyłem w suport rurę miedzianą o podobnym przekroju o długości ok 1 metra - przy naciskaniu na rurę raz z lewej a raz z prawej trzaski dalej są (tym razem rower był położony do góry nogami) Po woli kończą mi się pomysły i wina spada chyba na samą ramę - może gdzieś pękać. Obejrzałem ramę ale nic nie widać... Miał ktoś podobny przypadek? Widziałem gdzieś pomysł żeby ramę zalać olejem ale nie wiem co to może dać?
Mateusz30 Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Miałem tak. W moim przypadku winny był zmęczony łańcuch. Dopiero osiągnął 0,75, ale trzaskał jak układał się na blacie. Rama niesie wszelkie dźwięki. Znalezienie źródła na słuch może nie być możliwe.
jaro0011 Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Napisano 7 Kwietnia 2016 Łańcuch też nie jest problemem bo trzaski są nawet jak łańcucha nie ma Chyba sobie dam z tym spokój i będę jeździł aż rama faktycznie pokaże jakieś pękniecie. A może jakimś cudem nabierze syfu (bo mam na dole przy spawie mufy i dolnej rury wielką dziurę do linek puszczonych w ramie) i samo przestanie...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2016 A powiedź co to za rama ? Jak karbonowa to pewnie dezintegruje sie wkład mufy.
jaro0011 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 A powiedź co to za rama ? Jak karbonowa to pewnie dezintegruje sie wkład mufy. Rama to aluminiowa Radon ZR Race z 2013 roku... Mufa ma standardowy gwint BSA. Czy przyczyną trzasków może być przesuwający się suport w gwincie mimo mocnego dokręcenia i przesmarowania gwintów montażowym finish-linem?
vdcmike Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Jeśli wymieniałeś suport i dobrze jest dokręcony to nie to. Piszesz, że jak robiłeś test z rurą to rower był ustawiony do góry kołami tak więc to eliminuje koła. Wszystko wskazuje, że faktycznie rama. Być może złapała jakieś mikropęknięcie na spawie - obejrzyj bardzo dokładnie przede wszystkim wszystkie łączenia rur zaczynając od okolicy suportu.
jaro0011 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 Też obstawiam że to jednak rama. Podobno radon daje 5 lat gwarancji tylko jak to zareklamować jak pęknięcia nie widać?
Mod Team Puklus Napisano 8 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2016 Hmmm, opisać ze rama trzeszczy, może nagrać film na którym słychać i im wysłać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.