Skocz do zawartości

[do 1500] rówer górski - co wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie przywitam się (jako nowicjusz). A teraz do meritum.

Żona dysponuje budżetem około 1500 zł (to około, to jest 50zł ;) ) i chce mieć rower górski. Także debata na temat tego czy nie inny odpada. Kto ma żonę ten wie, że z żoną się nie dyskutuje. ;)

Nasze wycieczki rowerowe to raz - góra dwa razy w tygodniu - trasa składająca się z:

1. najpierw 10km miasto (ścieżka rowerowa, połowa z górki)
  2. potem 5km naturalną ścieżką po lesie (malutkie pagórki, lekkie nierówności terenu i różnej maści zakręty)
  3. i na koniec 15km miasto (z czego ostatnie 5km pod niestromą, acz długą górę).

Do tej pory żona jeździła rowerem na 26" kołach ale spodobały jej się rowery na kołach 27,5" (żona ma 180cm wzrostu).

Tak, że - jak wynika z powyższego - nie jeździmy za dużo.

Mamy do wyboru poniższe rowery:

Zalety poszczególnych.

R4 - możemy kupić około 100 zł taniej od R5.

R5 - kolor dużo bardziej odpowiada żonie i poza tym jest chyba na lepszym osprzęcie.

ROCKRIDER 520 - najtańszy z całej trójki i chyba też osprzęt ma porównywalny z R5.

Obawy.

R5 - czy warto dopłacać względem R4

ROCKRIDER 520 - czy B'Twin nie będzie gorszy jakościowo od Krossa.

A może jednak 26" będzie lepsze?

Jest opcja Kross HEXAGON X5 2015 za 1450 zł.

Pomóżcie, bo mamy z żoną wielki mętlik w głowie a nie znamy się na tym kompletnie.

Napisano

R4 odpada ze względu, że ma wolnobieg zamiast kasety - nie wnikając w szczegóły kaseta jest lepszym rozwiązaniem, gorszą przerzutkę tył (R5 ma shadow co moim zdaniem daje lepszą zmianę biegów i technologia jest bardziej aktualna).

Btwin jest moim zdaniem przekombinowany jakby go robili z tego co mieli w magazynie: każdy komponent innej firmy (przerzutka tył/przód/hamulce) nie przekonuje mnie to.

Napisano

A co z pomysłem, żeby jedak kupić rower 26"?

Ten X5 też ma chyba dobre podzespoły.

Ten B'Twin ma jeszcze jedną zaletę, o której nie napisałem. Może mało istotną - ale jednak.

Wiem, że z ewentualnymi reklamacjami w Decathlonie nie ma problemów a tam, gdzie możemy kupić Krossa X5 mogą być.

Nie wiem czy przejmować się tym.

Napisano

Ten X5 też ma chyba dobre podzespoły.
 Raczej nie... Może nie są tragiczne ale na pewno nie są dobre.

Do jazdy po mieście potrzebujesz pseudo mtb? :wallbash:  Poszukaj lepiej crossa. Na allegro można kupić w dobrej cenie rowery Kands/Lazaro/Spartacus

Napisano

Z tego co patrzyłem, to X5 ma te same podzespoły co R5, więc...

Rozumiem, że pojęcie "dobre" może być subiektywne.

Poza tym nie widzę sensu kupować roweru za kilka tys. złotych do weekendowych przejażdżek po 30km.

Nie podobają się żonie crossy i chce taki.

Pisałem o tym w pierwszym poście.

Za kobiecą logiką nie trafisz. Zapytałem, dostałem odpowiedź i nie mam zamiaru kopać się z koniem. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...