Liu85 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam Otóż robiąc porządki w piwnicy znalazłem swoją pierwszą korbę rowerową z lat 90. Korba to jak w temacie 52-32 stalowo-niklowa wygląda jak nówka. Niestety nie mogę znaleźć przerzutki z którą współpracowała, mam nadzieje że się znajdzie ale gdyby nie to jaką przerzutkę można było by do niej kupić?z używek Shimano FD-M452, mountain-LX będzie współpracować z tą korbą? lub jakaś inna nowa lub używka? Obecnie mam 48-39t z przodu i stare Shimano FD-AX50 a z tyłu 1 zębatka na ostro 13t Myślę wymienić właśnie na tamtą 52-32t prościej pod pagórki a i na prostej większa prędkość; Dodatkowym plusem jest to że jak mierzyłem to i podejdzie blat 28t więc by było ciekawię aczkolwiek gdyby dało się znaleźć taka pod 52-28t było by nawet lepiej. Obecnym priorytetem jest znalezienie przerzutki na 52-32t. Z góry dzięki za odpowiedź
tobo Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Jesteś pewien że mniejsza tarcza ma 32 zęby? Różnica między małą a dużą to 20 zębów. Jeśli ustalisz w jakim rowerze i z jakimi komponentami napędu współpracowała ta korba to będzie można powiedzieć coś o ewentualnej możliwości podpięcia do tego jakiejś przerzutki przedniej.
Liu85 Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 Korbę kupiłem w latach 90' w sklepie z częściami rowerowymi, ale nie pamiętam dokładnie w którym roku. Ciężko mi dlatego powiedzieć w jakim fabrycznym rowerze mogła pracować. Przypuszczam że to była korba naszej rodzimej produkcji "Romet" chociaż mogę się mylić. Była to korba 52-40-32t ale z możliwością wykręcenia mniejszych blatów. Wtedy też jako dzieciak rozłożyłem ja i złożyłem na 52-32t i na takiej jeździłem. 40 gdzieś zagięła. Na blatach bite są oznaczniki ile dany blat ma zębów. na foto będzie widać. Logo: Co do przerzutki nie mam pojęcia co to za frima jej mechanizm i wygląd był "podobny" do tej: http://velobase.com/CompImages/FDerailleur/69FE1BB8-54F8-4B0B-90C1-8C2F21F7B854.jpeg Poruszał się na klinie i bez problemu obsługiwał 52-32t przy, kompletnej korbie 52-40-32t dawała radę tyle, że już trzeba było to "wspomagać" ją tylną przerzutką przerzucając na inny bieg. Przy 52-32t nie było tego problemu dlatego tak ją przekręciłem. Wracając do Korby jak pisałem na samym początku o możliwości zamontowania w przyszłości 28t pisałem dlatego że w sklepie w którym kupowałem były inne zębatki które można było wkręcić do tej korby w tym też 28t. Tyle że znaleźć przerzutkę która obsłuży 52-28t by było już raczej bardzo ciężko. Jeśli trzeba coś jeszcze podać to pytać, to odpowiem jak sobie przypomnę bo trochę lat to temu było;
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.