vacant_body Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Hej, chciałabym zakupić rower górski, przeznaczony do pokonywania dość dużych odległości (szczególnie zależy mi na wystartowaniu w 2-dniowym maratonie w Limanowej), szybkich zjazdów, ewentualnie małych hopek, których jest bardzo dużo w mojej okolicy (także teren górzysty), ogólnie rower do lasu. Chcę dobrej amortyzacji przede wszystkim. Mam 167cm i ważę jakieś 49 kg. Mam trzy rowery, które mi się spodobały, ale z racji tego, że dopiero zaczynam proszę o pomoc w wyborze lub o podsunięcie lepszego pomysłu linki do poszczególnych rowerów :ROCKRIDER 520 S 26'':ROCKRIDER 520 S 26" B'TWIN - Rowery Rowery - DecathlonKross Level R3:Level R3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskieKellys SPIDER 5O:Kellys Bicycles |
sabZIRO Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Jeśli szukasz roweru za 2500 to celuj w ciut droższe bo przy zakupie zawsze jakiś rabat wynegocjujesz i tak.. nawet minimalny ale taki, który pozwoli CI zbić cenę. Decathlon z rabatowania rzecz jasna odpada z automatu.. ale Kross i inne rowery kupowane u dystrybutorów pod to podchodzą.. rozważ też tego Talona http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3/24528/89336/
piciu256 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 jak chcesz trochę bardziej "ostro" jeździć to raczej celowałbym w używkę, bo w tej cenie nówki mają tylko uginacze, a nie amortyzatory.
modrzew Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Według Twojego opisu rower ma być użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, a więc dobra rada brzmi: zwiększ budżet. Wiadomo, że jak ktoś ma kopyto i technikę, to i na drzwiach od stodoły pociśnie, ale jak ma to być sensowny rower MTB a nie tylko atrapa takiego sprzętu, to te minimum ~4000zł trzeba szykować za nowy rower. Zwłaszcza, że sezon już się zaczął. PS. Mam na myśli oczywiście HT. Na nowego fulla nawet w tej kwocie bym nie patrzył, a co dopiero za 2500zł...
vacant_body Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Według Twojego opisu rower ma być użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, a więc dobra rada brzmi: zwiększ budżet. Wiadomo, że jak ktoś ma kopyto i technikę, to i na drzwiach od stodoły pociśnie, ale jak ma to być sensowny rower MTB a nie tylko atrapa takiego sprzętu, to te minimum ~4000zł trzeba szykować za nowy rower. Zwłaszcza, że sezon już się zaczął. PS. Mam na myśli oczywiście HT. Na nowego fulla nawet w tej kwocie bym nie patrzył, a co dopiero za 2500.. po dokładniejszym przypatrzeniu się od razu rr 520s poszedł w zapomnienie, a za radę dziękuję Jeśli szukasz roweru za 2500 to celuj w ciut droższe bo przy zakupie zawsze jakiś rabat wynegocjujesz i tak.. nawet minimalny ale taki, który pozwoli CI zbić cenę. Decathlon z rabatowania rzecz jasna odpada z automatu.. ale Kross i inne rowery kupowane u dystrybutorów pod to podchodzą.. rozważ też tego Talona http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3/24528/89336/ dziękuję,ten model już mi przemknął gdzieś,czy Twoim zdaniem to byłaby najrozsądniejsza opcja? I także mam pytanie dotyczące wielkości kół, czy będę odczuwać dużą różnicę,gdy przesiądę się z 26 na 27.5?
sabZIRO Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Twoim zdaniem to byłaby najrozsądniejsza opcja? Generalnie tak.. wiadomo, że każda złotówka więcej na rower to wskaźnik jakości i niezawodności. Z tym, że szaleństwa nie będzie i tak w tej cenie - tak jak tu jeden kolega już wspomniał. Ale jest to jakaś baza do późniejszych ulepszeń. Obecnie mam najwyższy model Talona (RC LTD) a i tak musiałem jeszcze go doinwestować, żeby spełniał moje oczekiwania, nie startuję w zawodach ale rocznie robię około 8-10 tyś km (z użyciem 3 różnych rowerów) głównie w terenie.. czy będę odczuwać dużą różnicę,gdy przesiądę się z 26 na 27.5? Nawet nie chodzi o to, czy odczujesz.. różnice są nieznaczne mało wyczuwalne ale są (kąt natarcia, inna waga, itd.). Z tym, że standard 26 już wychodzi z obiegu. Jeszcze trochę minie nim będzie problem z dostaniem opony czy coś. Ale nie ma co się oszukiwać, że nich już tego rozmiaru nie uwzględnia raczej przy projektowaniu nowych grup sprzętowych czy ram.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.