Skocz do zawartości

[2500] mtb, maraton, 26 czy 27.5?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, chciałabym zakupić rower górski, przeznaczony do pokonywania dość dużych odległości (szczególnie zależy mi na wystartowaniu w 2-dniowym maratonie w Limanowej), szybkich zjazdów, ewentualnie małych hopek, których jest bardzo dużo w mojej okolicy (także teren górzysty), ogólnie rower do lasu. Chcę dobrej amortyzacji przede wszystkim. Mam 167cm i ważę jakieś 49 kg. Mam trzy rowery, które mi się spodobały, ale z racji tego, że dopiero zaczynam proszę o pomoc w wyborze lub o podsunięcie lepszego pomysłu   :icon_wink:  linki do poszczególnych rowerów :

ROCKRIDER 520 S 26'':
ROCKRIDER 520 S 26" B'TWIN - Rowery Rowery - Decathlon

Kross Level R3:
Level R3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Kellys SPIDER 5O:
Kellys Bicycles |

Napisano

Według Twojego opisu rower ma być użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, a więc dobra rada brzmi: zwiększ budżet. Wiadomo, że jak ktoś ma kopyto i technikę, to i na drzwiach od stodoły pociśnie, ale jak ma to być sensowny rower MTB a nie tylko atrapa takiego sprzętu, to te minimum ~4000zł trzeba szykować za nowy rower. Zwłaszcza, że sezon już się zaczął.

PS. Mam na myśli oczywiście HT. Na nowego fulla nawet w tej kwocie bym nie patrzył, a co dopiero za 2500zł...

Napisano

Według Twojego opisu rower ma być użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, a więc dobra rada brzmi: zwiększ budżet. Wiadomo, że jak ktoś ma kopyto i technikę, to i na drzwiach od stodoły pociśnie, ale jak ma to być sensowny rower MTB a nie tylko atrapa takiego sprzętu, to te minimum ~4000zł trzeba szykować za nowy rower. Zwłaszcza, że sezon już się zaczął.

PS. Mam na myśli oczywiście HT. Na nowego fulla nawet w tej kwocie bym nie patrzył, a co dopiero za 2500..

po dokładniejszym przypatrzeniu się od razu rr 520s poszedł w zapomnienie, a za radę dziękuję ;)

Jeśli szukasz roweru za 2500 to celuj w ciut droższe bo przy zakupie zawsze jakiś rabat wynegocjujesz i tak.. nawet minimalny ale taki, który pozwoli CI zbić cenę. Decathlon z rabatowania rzecz jasna odpada z automatu.. ale Kross i inne rowery kupowane u dystrybutorów pod to podchodzą.. rozważ też tego Talona http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3/24528/89336/ 

dziękuję,ten model już mi przemknął gdzieś,czy Twoim zdaniem to byłaby najrozsądniejsza opcja? I także mam pytanie dotyczące wielkości kół, czy będę odczuwać dużą różnicę,gdy przesiądę się z 26 na 27.5?  :)

Napisano
Twoim zdaniem to byłaby najrozsądniejsza opcja?

Generalnie tak.. wiadomo, że każda złotówka więcej na rower to wskaźnik jakości i niezawodności. Z tym, że szaleństwa nie będzie i tak w tej cenie - tak jak tu jeden kolega już wspomniał. Ale jest to jakaś baza do późniejszych ulepszeń. Obecnie mam najwyższy model Talona (RC LTD) a i tak musiałem jeszcze go doinwestować, żeby spełniał moje oczekiwania, nie startuję w zawodach ale rocznie robię około 8-10 tyś km (z użyciem 3 różnych rowerów) głównie w terenie.. 

czy będę odczuwać dużą różnicę,gdy przesiądę się z 26 na 27.5?

Nawet nie chodzi o to, czy odczujesz.. różnice są nieznaczne  mało wyczuwalne ale są (kąt natarcia, inna waga, itd.). Z tym, że standard 26 już wychodzi z obiegu. Jeszcze trochę minie nim będzie problem z dostaniem opony czy coś. Ale nie ma co się oszukiwać, że nich już tego rozmiaru nie uwzględnia raczej przy projektowaniu nowych grup sprzętowych czy ram. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...