Skocz do zawartości

[do 2000zł] zakup roweru górskiego i kilka pytań z tym związanych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, do mój pierwszy post na tym forum.

Do tej pory jezdzę na takim "cudzie" marketowym:

http://olx.pl/oferta/rower-crosswind-CID767-IDdMPAf.html#af8a942c1c

Myślę nad kupnem roweru górskiego .

W w/w rowerze były fabryczne opony o 1.2.  W serwisie zmienili mi na 1.6 i to jest max. co może wejść.

Jadąc po ściezkach rowerowych w mojej okolicy (nierzadko nierówności, piasek, żwir)  nie ma żadnego komfortu jazdy na tym rowerze .Wiąże to z chyba 4 rzeczami: Słaby amortyzator, zbyt waskie opony 1.6, ogólnie słaba geometria roweru, może i waga - 18kg.  Przy pierwszej dziurze, nierownosci trzeba zwolnić bo cały rower się trzesię i tracę równowagę ( mysle ze kwestia waskich opon i kiepskiego amortyzatora).

Padło na zmianę roweru i kupno górala do 2000zł

Jako, że blisko mnie jest sklep z rowerami Krossa, skupiłem się na tych rowerach i po opiniach, min. na ceneo.pl i innych, myslę nad takimi rowerami

http://www.kross.pl/pl/mtb-275/hexagon-r8

lub takim:

http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r2

(model z 2015 można kupić w cenie w/w hexagona).

Mam 182 cm wzrostu, 84kg wagi, jeźdzę dosyć rzadko (asfalt, scieżki rowerowe) i poszukuję przede wszystkim wygodnego roweru, na ktorym nie pojadę zgarbiony i plecy nie będą mnie bolały. Pod tym względem moj obecny rower sprawdza się bez  zarzutu:

Byłem te 2 krossy przymierzyć i nasuwa mi się pytanie odnośnie kupna:

Czy zawsze na rowerze górskim będzie sie mniej wygodnie jeździło jak na crossie/trekkingu?

Pytam bo  w tych 2 Krossach siodelko to jakaś parodia i....brak regulacji wysokosci kierownicy.  To jak rower dopasować pod siebie? Ramą?  Sprzedawca polecil mi ramę M lub L (gdy widzial jaką mam pozycję na obu rowerach w ramie M i L). Stwierdzil, ze przy M moja pozycja będzie bardziej wyprostowana niż w L i bede sie lepiej czul na rowerze w trudnym terenie. Prawda to? Przy moich 1.82 cm wzrostu

Po przejechaniu się na nich stwierdziłem, że moj stary marketowiec jest duzo wygodniejszy:)

Czy faktycznie przy rowerze do 2000zł o komforcie mogę zapomnieć? Albo przesadzam i jak się do nowego górala przyzwyczaję bo będzie wielki przeskok niż w obecnym rowerze?

Może ktoś coś doradzi, tudzież wyda opinie o w/w rowerach lub podsunie jakiś inny?

Szukam roweru na każde warunki, trasę ale najważniejsza jest wygoda.

Z góry dzięki za pomoc.

I  przepraszam za dosyć chaotyczny post:)

Rafał.

Napisano

MK-a odpada, mozesz wejść na kalkulator ram rowerowych, zrobic pomiary i zobaczysz co ci wyjdize (wynik orientacyjny). Jestes pewien, ze chcesz kupic mtb(gorala) a nie np. crossowy, taki tam mtb tylko bez szalenstw

Napisano

W rowerach Kross rozmiar M to odpowiednik 19" - czyli optimum dla 182 cm i roweru mtb, Hexagon to model bardziej turystyczny więc ma krótszą ramę i bardziej wyprostowaną pozycję niż Level w tym samym rozmiarze. Ewentualne podniesienie pozycji to zmiana mostka, na mostek o większym wzniosie.

Inna sprawa to rozmiar koła, tu stawiam raczej na koła 29" (podane rowery mają kołą 27,5"), taki rower da więcej komfortu.

Radzę nie ograniczać się do Krossów.

Napisano

Witam ponownie,

Dzięki za opinie.

Przejechałem się dziś na Hexagonie i Levelu i...bez dwóch komfort jazdy w Levelu był lepszy, chyba koła 29 robią róznice.   Na Hexagonie czułem się jakos dziwnie, tak jakby to byl rower dla jakiegoś...juniora:)

M czy L, tak samo dobrze mi się jechało, w Levelu.

Sprzedawca powiedział, bym się zastanowił nad czymś z serii B.

Może ktoś coś doradzić?

Budżet koło 2000zł. Rower z kołami 29. Niekoniecznie Cross.  Bardizej interesują mnie dobre hamulce, amortyzator, niż przerzutki, rama i inny osprzęt.

pozdrawiam.

Napisano

Amortyzator w 29er do 2000 hm... Tutaj wystepuja raczej suntoury pokroju XCT, czasem z blokada na manetce, Brat kupil 29era Krossa b2 rozmiar L (ja mam 184 cm, stosunkowo dluzsze nogi) i wydawalo mi sie ze ten rower jest dla mnie za duzy, Inna sprawa siedzac na L-ce na kolach 26. Hamulce dostaniesz jakies alivio hydrauliki zapewne, Ah, dla mniei ten amortyzator w ogole nie dziala, musialbym wazyc z 110 kg zeby costam pracowal,

ed, Czy sie myle, czy nie ale,,,Czy KROSS ma tak skonstruowana gwarancje, ze jezeli nie stawi sie klient z rowerem w pierwszy (miesiac ?) od kupna roweru w serwsie platnym, gwarancja zostanei anulowana ? Wiem, ze jak brat kupil ten rower, szprychy nie zostaly wyregulowane, stery mialy luzy, strzelal suport, trzebabylo wyszstko samemu zrobic niestety, Ale to tak nawiasem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...