Skocz do zawartości

[przerzutka tylna/kaseta] "cykanie"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pewnego czasu podczas jazdy słyszę cykanie, podobne do dźwięku bębenka piasty, dobiegające z tylnej przerzutki (105 z długim wózkiem) lub kasety, nie jestem pewny. Jest tym głośniejsze im łańcuch jest bardziej napięty, przy zrzuceniu na mały blat z przodu cykanie ustaje lub jest ledwo słyszalne przy zrzuceniu na najmniejszą koronkę z tyłu, najgorzej jest przy odwrotnej sytuacji. Czy ktoś może podpowiedzieć co jest tego przyczyną? Pozdro

• Mod Team
Napisano

A jest to problem?

Co by to zdiagnozować, nałóż na osie kółek gęstego smaru. Tak, żeby przy kręceniu wyczuwało się jego obecność/opór na kółkach. Jak sprawa ucichnie to masz winowajcę.

Później trzeba umyć i nasmarować czymś lżejszym.

Napisano

Żaden :) Dzisiaj po pracy rozbiorę i wyczyszczę. Pytałem bo w weekend miałem w planach dłuższy wypad i jeśli to coś poważniejszego to nie chce tracić czasu. jeszcze jedno pytanie, czy  w Twoim przypadku cykanie również ustawało przy mniejszym napięciu łańcucha? Dzięki!

Edit:

Zastosuje się do porady i zrobię jak piszesz, dzieki raz jeszcze.

Napisano

Jak masz srube regulujaca odleglosc kolka prowadzacego od koronki to wkrec ja troche zeby odstawic kolko od kasety. Dla jasnosc nie chodzi o dwie sruby H /L ktorymi regulujesz zakres.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...