Exciter555 Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Planuję zakupić rower górski w przedziale cenowym jak w temacie. Ogólne zastosowanie to las, szosa, pola , łąki - czyli wszystkiego po trochę Mój wzrost to 187 cm, waga 120 kg. Kiedyś jeździłem sporo na rowerze , ale przez ostatnie 15 lat prawie wogóle, więc amatorszczyzna ze mnie. Przeszukując sklepy na początku chciałem przeznaczyć max 1500 zł, natknąłem się na rower Kross Hexagon r3, który mnie zaciekawił, jednak czytając o osprzęcie zauważyłem , że lepiej trochę dołożyć i kupić coś lekko lepszego. Wpadł mi w oko rower Kross Level R2. I teraz pytanie do was? Co sądzicie o tym modelu? Czy wytrzyma on pod moją masą? Można go kupić za 1750 zł ,a ,może w tej cenie można znależć coś lepszego ? Bardzo bym prosił o porady ... Pozdrawiam ...
Exciter555 Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Czytając fora rowerowe dowiedziałem się, że ponoś firma Trek robi bardzo solidne ramy z dożywotnią gwarancją. Jak myslicie , czy te ramy będą bardziej wytrzymałe od tych z modeli Kross level b2 czy level r2? Przymierzam się do kół 27,5 cala lub 29 cali. Jak by się miał taki model Treka ( Marlin 6 2015 ) do Kross Level r2?:http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/index.php?route=product/product&path=35_54&product_id=1018 A może taki ROCKRIDER 540 27,5" B'TWIN http://www.decathlon.pl/rockrider-540-275-id_8350454.html Dodam , że na pewno nie będę skakał na tym rowerze, Chcę aby był wytrzymały jeżdżąc po ścieżkach leśnych (około 60% ogólnej jazdy) , szosie...
grande1970 Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 raczej 20 er i może być Giant, Unibike, Cube - mam te same warunki fizyczne i te rowery wytrzymują to beż zająknięcia, z tym że np w giancie po 5 tys km wymieniłem piasty na łożyska maszynowe a tył dodatkowo na thru bolt ale obręcze i szprychy są w bdb stanie więc zostały stare. Szukaj roweru z amortyzatorem powietrznym bo sprężynowy nie wyrobi i dołóż troche do kwoty albo szukaj w śród używanych
Exciter555 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Napisano 5 Kwietnia 2016 Dzieki za odpowiedź. Byłem dzisiaj w sklepie rowerowym i przejechałem się na 3 rowerach. Były to : Kross Level r2 2016 (27,5 er) Kross Level b2 2016 (29 er) NORTHTEC CAYON AL 2016 (29 er) Myślałem , że rama o rozmiarze L będzie na mnie idealna według tabel. Jednak okazała się zdecydowanie za duża. Rama M jest w sam raz. Na Lever R2 całkiem ciekawie się jeździło jednak po przesiadce na rower o kołach 29 cali było już idealnie, także ten rozmiar koła jest dla mnie. Wiem, że te rowery to nie jest nic super hiper świetnego, jednak postanowiłem , że chcę rower nowy więc taki zakupię. Najwyżej w przyszłości zmieniłbym amortyzator na lepszy. Tak więc zastanawiam się nad dwoma modelami Kross Level b2 oraz Northtec Cayon Al 2016: http://www.dobrerowery.pl/kross-level-b2-s?from=listing http://swiatrowerow.com.pl/northtec-cayon-al-2016.html Widzę , że chyba lepszy osprzęt jest ten w tym Northec'u (większość podzespołów na Alivio) Zastanawiam się tylko jak się mają hamulce Tektro Disc HDC-300 vs Shimano BR-355 oraz widelec SR Suntour XCT HLO vs SR Suntour XCM RL DS29 100mm. Bardzo Was proszę Panowie o poradę.
Piotrek383 Napisano 5 Kwietnia 2016 Napisano 5 Kwietnia 2016 Zdecydowanie Northec, ma przynajmniej 27 biegowy napęd na komponentach Alivio, a nie 24 biegi jak w Krossie. Jeśli chodzi o hamulce to podobna półka, najtańsze modele, o Tektro zbyt dużo nie wiem, ale o Shimano sporo można poczytać tu na forum - bywają z nimi problemy, głównie z uszczelkami, wrażliwe na niskie temperatury i inne dolegliwości. Myślę że wynika to z dużej popularności tych hamulców - są one w większości rowerów do pewnej kwoty, to i częściej zdarzają się usterki i stąd te opinie Sporo osób na nich jeździ któryś rok z rzędu i nie narzekają. Ogólnie różnie z nimi może być. Amortyzator w Northecu to klasa wyżej niż w Krossie, (XCT < XCM < XCR), w tych pieniądzach nie spodziewałbym się lepszego, IMO przy Twojej wadze przydałoby się coś sztywniejszego. To pierwszy element który po jakimś czasie użytkowania Northeca z pewnością będzie się nadawał do wymiany No i Northec jest ponoć 800g lżejszy od Krossa.
Exciter555 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Napisano 5 Kwietnia 2016 Dzięki bardzo za odpowiedź. A wie ktoś może jak się ma wytrzymałość samej ramy Northteca do tej z Krossa , czy to raczej jeden grzyb? Przypominam , że nie będę na tym rowerze szalał, a już na pewno nie skakał Ma to po prostu się nie rozlecieć pod zwykłą jazdą Panowie, rzućcie proszę okiem jeszcze na ten rowerek : http://allegro.pl/rower-27-5-wheeler-xt-amorek-powietrzny-deore-i6061779896.html Wheeler proton 300 - co sądzicie o tej firmie? Tutaj widzę osprzęt jeszcze lepszy niż w Northtecu i tylko 100 zł drożej. Z tego co widzę ma amortyzator powietrzny - SR SUNTOUR SF14-XCR-AIR-LO-R DS27.5, ale czy on jest na pewno lepszy od tego XCM ? . Jedyny mankament, że koła 27,5 ...
Exciter555 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 Panowie czy taki widelec byłby odpowiedni , pod moją wagę : https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/p,amortyzator-raidon-xc-rl-r-29-100mm-manetka-czarny-sr-suntour,515599.html Napisałem do Northtec z prośbą o podanie maksymalnej wagi użytkownika i w odpowiedzi dostałem , że 105 kg. Z tego co się doczytałem to jeśli chodzi o wagę i oczywiście o gwrancję w razie pęknięcia ramy to najlepiej wypada firma Trek. Firma Unibike również posiada całkiem wysokie maksymalne obciążenie użytkownika (około 140 kg ) ale z tego co czytam po forach to z gwarancją u nich nie jest tak słodko. Kiedyś pamiętam był taki rower jak Ukraina i mój dziadek na nim jeździł kilkadziesiąt lat, ważąc około 130 kg i nic temu rowerkowi nie było, teraz jak się okazuje aby kupić w miarę wytrzymały rower do spokojnej jazdy to trzeba wydać nie wiadomo jakie pieniądze ... A najlepsze jest to , że ja nie jestem otyły , tylko to załuga 15 lat na siłowni . A może samemu złożyć rower? Kupić jakąś stalową pancerną ramę i resztę dokupić, no ale to wyjdzie juz drogo podejrzewam ..
LifeIsGood Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Amorek powinien wytrzymać bo ma szerokie golenie dolne-32 mm. Co do składania: na pewno umieścisz w rowerze to co Ci pasuje jednak należy pamiętać że na taki rower nie ma gwarancji producenta tylko ew. gwarancja na osprzęt. Z ceną powiem tak: pewnie wyjdzie drożej, jednak jeśli poszukasz używek tak bardzo tego nie odczujesz. Amorek powinien wytrzymać bo ma szerokie golenie dolne-32 mm. Co do składania: na pewno umieścisz w rowerze to co Ci pasuje jednak należy pamiętać że na taki rower nie ma gwarancji producenta tylko ew. gwarancja na osprzęt. Z ceną powiem tak: pewnie wyjdzie drożej, jednak jeśli poszukasz używek tak bardzo tego nie odczujesz.
Exciter555 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Napisano 8 Kwietnia 2016 Szukam i nie mogę znaleźć. Czy ktoś mógłby wkleić jakieś linki z ramami stalowymi godnymi uwagi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.