Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana korb Shimano Deore między rowerami.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

mam dylemat czy będzie to kompatybilne, gdy z jednego roweru (Shimano Deore FC-M532) wymienię korbę do drugiego (Shimano Deore FC-M590)? 

Dlaczego chcę wymienić, ponieważ dziś zakupiliśmy z tatą nowy rower dla niego (giant xtc 2). Tym rowerze są pedały SPD (shimano m540), na których mi bardzo zależy, bo chcę przerzucić się na SPD. Niestety pedały są okropnie zapieczone w korbie. 

Jako, że w moim TREKu też jest deorka wpadłem na pomysł, aby zmienić korby w naszych rowerach. Zamienił bym same ramiona, tarcze wykręcę i wkręcę do nowej korby, tak że zostaną takie same.  

Giant XCT 2 ma Shimano Deore FC-m532 (na nich są pedały SPD)

e31fc96851f286ebmed.jpg

00904a9cc4927ad1med.jpg

b79d3bed3c3ad1d2med.jpg

Trek ma Shimano Deore FC-m590 

122eba6349deae38med.jpg

94e0cd4d24de0b0emed.jpg

Zmierzyłem odległość między tymi srebrnymi nakrętkami (mufy?).  Obu rowerach odległości są te same. Oba korby mają ten sam sposób zamontowania (hollowtech 2) 

Można tak, czy nie?  :icon_confused:

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli parametry są takie same to można , ale nie wiem czy te zębatki będą pasować , nie chce mi się sprawdzać :P Zmierz sobie bcd (odległości między śrubami od tarcz) i sprawdź. Nie możesz zaprowadzić roweru do serwisu , żeby to odkręcili?

Napisano

Śruby są w tych samych miejscach w obu korbach, zebatki spokojnie mozna zmienic z jednej do drugiej ;)
Do serwisu? Ee, daleko mam i drogi jest, wątpie czy sobie tam poradzą, bo ostatnio nawet przerzutki nie mogli wyregulować. a wszystkie potrzebne narzędzia mam ;)
Dzięki za upewnienie, jutro spróbuje zmienić.

Napisano

Jak już wielokrotnie pisano kwestia odkręcenia pedałów jest kwestią długości ramienia, do którego przyłożymy siłę  :)

Przełożysz korbę a odkręcenie pedałów tylko odsuniesz w czasie, bo w końcu będziesz musiał się z tym problemem zmierzyć ponownie.

Ja bym jednak postarał się mocniej o odkręcenie pedałów.

Napisano

Ramienie prawie 70cm nie robi na tych zapieczonych pedałach nawet wrażenia ;p

Tak, tylko właśnie na tym czasie zależy, bo rower musi być gotowy na weekend (czyli pozbawiony spd).

Podjadę jutro do znajomego w warsztacie, to spróbujemy metodą termiczną. Tylko metoda podgrzewania nie zniszczy korby, gniazda pedałów?

Jeśli nie da rady przełoże ;p

Napisano

a jesteś pewien że "odkręcasz" w dobrą stronę?  :teehee:

hehehe, w dobrą  :laugh:

a odkręcałeś kluczem płaskim czy imbusem

I tym i tym, ale lepiej płaskim, bo mogę wydłużyć ramię, wsadzając metalową rurkę. 

Pomoczę w ropie całą noc, może coś popuści.  :icon_confused:

Napisano

Weź oba kluczami :D

Pedały mi ładnie wykrecały się.

Ale w ramie.......

Suport mimo tego ,że ojciec aż klucz wygiął serwisantowi(on nie miał siły) ledwo się wykręcił z ramy peak 29.

Wkręcało się też dosc ciężko nowy.

Mimo tego ,że nic nie zapieczone,gwinty w idealnym stanie etc. Nie wiem czemu tak ciężko to idzie w tej ramie.

Ale mówie ci, jak ci sie nie uda odkrecic to najwyżej klucz pęknie albo urwiesz pedał :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...