Skocz do zawartości

[opony] Problem ze scentrowaną oponą

Zieja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim.

To mój pierwszy post, ale zapewne nie ostatni. Posiadam w swoim rowerze opony Continental Race king 2.2/26 cali, zwijane. Niestety swojego czasu miąłem mały wypadek związany z brakiem powietrza w przednim kole i opona (nie koło) mi się scentrowała, na tyle sporo że czuć mocne bicie.  Moje pytanie brzmi, czy jest jakiś sposób żeby doprowadzić ją do stanu używalności czy czeka mnie raczej wymiana opony? 

Pozdrawiam Marcin Ziejewski

Napisano

Nie rozumiem co to znaczy 'wypadek związany z brakiem powietrza w przednim kole'... Jechałem na laczku czy co???

Dokładnie, dopóki jechałem prosto to było ok, problem się pojawił jak skręciłem gwałtownie. Koło uciekło i od tej pory opona bije.

Dziękuję wszystkim za porady dam znać jak poszło.

Pozdrawiam

Napisano

Dokładnie, dopóki jechałem prosto to było ok, problem się pojawił jak skręciłem gwałtownie. Koło uciekło i od tej pory opona bije. Dziękuję wszystkim za porady dam znać jak poszło

Z oponami zbrojonymi "nicią" kevlaroą nie ma takiego problemu z biciem opony jak w oponach zbrojonych drutem metalowym.

Jeśli jesteś pewien, że obręcz jest "czysta" w środku, a szczególnie na rantach trzymających oponę, oraz że sama obręcz ze szprychami jest "idealnie" wycentrowana - to . . .

. . . to sprawdź wizualnie i namacalnie, czy w miejscu bicia opony kevlarowej nie jest naruszona struktura "nici" zbrojenia, a w szczególności głównego zbrojenia rantu. Być może w trakcie "skręcania" kołem zahaczyłeś bokiem opony o jakiś ostry kamień i on naciął/zarysował bok opony, przecinając parę nici.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...