Skocz do zawartości

[łańcuch+zębatki] czy wymienić

Patryk102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam wymienić łańcuch gdyż ma on już długość 128/9 mm, w dodatku zardzewiał przez zimę, na allegro znajdę Shimano 7-rzędowy (114) za 30 zł ŁAŃCUCH SHIMANO CN-HG40 6/7/8 RZĘDÓW 114 OGNIW (6077621604) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. mój ma 112 na 7 rzędów, czyli rozumiem będę musiał skrócić o 2?

Skoro już wymieniam łańcuch to czy wymieniać kasetkę i/lub mechanizm korbowy. Zerknijcie na zębatki w obu przypadkach:

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b3112510a05b3.jpg

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 930aef0ae1469.jpg

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 125a7e88fb9fe.jpg

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - af6f85e29c46f.jpg

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie wymieniałeś łańcucha wcześniej anie razu, obawiam sie ze jego wymiana teraz juz nie pomoże. Obawiam sie skakania łańcucha na wolnobiegu.

A metoda skracania nowego łańcucha wygląda tak: obwijasz 2 największe zębatki na ciasno łańcuchem i dodajesz 1 pełne ogniwo.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli łańcuch tylko zardzewiał to może wystarczy wyczyścić i nasmarować. Nalot zejdzie sam po poru/nastu kilometrach.

Jak nie przeskakuje to po co wymieniać, dojechać napęd do końca i wymienić całość.

Napisano

Ogólnie to tylko coś na końcowych przerzutkach przeskakuje na inną ale to pewnie wina rozregulowania a nie łańcucha jako takiego? 

Jeszcze pytanie techniczne, a mianowicie nie ściągnę łańcucha bez rozkuwacza? 

Napisano

Ok, to skuwacz muszę kupić. 

Jeżeli mam wolnobieg Shimano mf-tz07 14-28 to muszę kupić również 14-28 7-rzędowy ale np. trochę tańszy czy mogę np 8-9 rzędowe?

McKenic nadaje się do łańcucha? 

Napisano

Jeżeli mam wolnobieg Shimano mf-tz07 14-28 to muszę kupić również 14-28 7-rzędowy ale np. trochę tańszy czy mogę np 8-9 rzędowe?
8-9rz to najczęściej kasety. Jeśli znajdziesz wolnobieg 8s to teoretycznie powinien pasować-nie będziesz po prostu używała jednej zębatki.

McKenic nadaje się do łańcucha? 
Kup lepiej benzynę ekstrakcyją/acceton/nitro 
Napisano

A co powiecie o zwykłym oleju napędowym, powinien pozbyć się rdzy i wyczyścić ładnie łańcuch. Zastanawiam się jeszcze czy po ropie skoro jest tłusta już nie trzeba niczego nakładać na łańcuch? 

Napisano

Kupiłem nowy łańcuch go, zobaczę czy będzie skakał po czasie. Jest nasmarowany, więc mam to już za sobą. 

Jest jakiś produkt łatwo dostępny i tani żeby nasmarować hamulce? Oczywiście oprócz typowych smarów kupowanych w rowerowym? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...