Skocz do zawartości

[łańcuch] Czy łańcuch będzie pasował?

Kirito

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kilka dni temu zobaczyłem na mieście rower z czarno-czerwonym łańcuchem i bardzo mi się on spodobał. W poszukiwaniu podobnego znalazłem takie za ponad 200zł, ale jednak to nie na moją kieszeń. Jako alternatywę znalazłem KMC Z510H cena dość przystępna i efekt zadowalający, ale tutaj zaczynają się schody. Z tego co wczytałem, to jest to łańcuch 1/8 cala, czyli do 1 biegowych napędów, a ja mam w swoim MTB 3x6 i teraz nie jestem pewien czy będzie mi on pasował. W celu rozwiania moich wątpliwości udałem się do piwnicy z linijką (nie miałem pod ręką żadnego bardziej dokładnego przyrządu :P ) i wróciłem z większą ilością pytań, niż odpowiedzi. Otóż z moich wymiarów wynika takie coś:
959711458822638320491.jpeg

Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że pomiary były robione zwykłą linijką i są one orientacyjne, ale mniej więcej tak to wygląda, +/- 1mm.

Stary łańcuch też jest z KMC, dokładnego modelu nie mam, na kasecie też nie widziałem nigdzie zapisu dotyczącego rozmiaru łańcucha, ale jest to zwykła kaseta typu UniGlide z grubością zęba max 3mm (myślę, że nawet mniej). Także liczę na odpowiedź czy wyżej wspomniany łańcuch będzie pasował do mojego roweru. W razie czego pytać, postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć, a może ktoś zna podobny łańcuch w przystępnej cenie, z którym nie będzie żadnych wątpliwości? :P

Napisano

"Farbowane" łańcuchy to rozwiązanie na dość krótki czas - powłoki barwne schodzą z ogniw, mimo zapewnień producentów. 

Napisano

Akurat środek łańcucha aż tak bardzo mnie nie obchodzi, a boki myślę, że przez rok wytrzymają. Zresztą te 50zł to nie jest 300 jak za niektóre modele, więc można poeksperymentować :P

Bardziej mnie interesuje czy 1/8" da radę w 6 biegowej kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...