Skocz do zawartości

[Spodenki] - dobór rozmiaru

Humvee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam mały dylemat.

Wypartzyłem sobie nowe spodenki Castelli. Zmierzyłem się w domu i:

- biodra 95cm, wzrost 186cm

Sklep podaje rozmiary

M - biodra 95-98cm, wzrost 174-182cm

L - biodra 99-103, wzrost 178-186cm

Jak sadzicie co by pasowało? M w biodrach b.dobry ale obawialbym się o to, że gumki na nogawkach mogłby za bardzo uciskać. Mam dość mocne uda ;) A może i w innych miejscach byłoby za ciasno ;) Za to w L-ce obawiam się zbyt dużego luzu w biodrach. Wzrost nie wiem czy odgrywa aż taką rolę, szelki zazwyczaj są dobrze rozciągliwe.

Do tej pory jeździłem raczej w rozmiarze L ale były to spodenki mało firmowe i nie wiem czy chińską rozmiarówkę brać pod uwagę ;) Czas kupić coś dobrego i wolałbym uniknać odsyłania i wymiany na inny rozmiar bo to z zagramanicy zamawiam. Wiadomo koszty :(

Dziękuję za porady.

Napisano

Rozmiary między markami się różnią... Jeżeli zmierzyłeś się i dopasowałeś to do jakiegoś konkretnego rozmiaru na ich stronie to po co to pytanie? 

Napisano

Najlepiej jak by Ci sklep podał wymiary konkretnego rozmiaru bez rozciągania, a Ty zmierz sobie stare spodenki też beż rozciągania i porównaj wymiary. Ja kupując bluzę rowerową łapałem szpilkami wymiar bluzy które podał sklep (na starej bluzie) i mierzyłem taką żeby zobaczyć czy będzie pasować.

Napisano

Jeśli masz 186 cm wzrostu i "mocne" uda i są to oryginalne spodenki Castelli, to ani M ani L tylko XL będą odpowiednie. Wejdź na stronę producenta i popatrz na rozmiarowkę.

Napisano

Shiler, jest to niezły sposób, no tylko sklep musi się na to zgodzić. Zapytam się ich.

Darek14, rozmiarówka zgadza się z ta podaną w sklepie. Ale żeby nie było, nie mam ud torowca ;) może bardziej sprintera a do górala mi jeszcze trochę brakuje :D

A miałeś do czynienia z ich gatkami?

Dzięki za podpowiedzi.

Napisano

Moja waga to 80kg, w sezonie ze 3kg mniej ;) Teraz zmierzyłem udo, 52 cm w obwodzie.

Praktycznie wszystkie ciuchy kolarskie mam w rozmiarach L czasem M ale to koszulki.

Wydaje mi się że XL byłaby zdecydowanie za luźna w biodrach, jeśli rozmiarówka nie kłamie. A jakie masz doświadczenie z ich spodenkami? Wkładki są w porządku?

Napisano

To zmienia postać rzeczy: pisałeś, że masz "mocne" uda więc sądziłem, że masz je  duże, a 52 cm to przecież są patyczki.

W tej sytuacji  XL rzeczywiście mogą być za luźne. Ale nad M się nawet nie zastanawiaj - uważam, że będą za małe.

W moich gaciach jest wkładka Progetto X2 Air - dla mnie jest bardzo wygodna. 

Napisano

Haha, no zawsze mi się wydawało, że są dość mocarne ale może tylko ja mam takie wrażenie. Patyczki to ma Majka ;)

No to chyba strzelam w L, w tych co znalazłem sobie jest wkładka Kiss air, raczej chwalą sobie ją i spodenki na różnych stronach. Opinie zbiera dobre, oby tak było.

Grizzli, to jest do zrobienia ale zakup z zagramanicy, więc trochę więcej niż 8 zł w plecy ale pomysł całkiem nie głupi :)

Dzięki za pomoc.

Napisano

Podejrzewam, że wiele zależy od konkretnego modelu. Ja preferuję Castelli z serii Rosso corsa i przy moich 175 cm i 63 kg wagi noszę M. Możliwe, że wcisnąłbym się w S ale byłoby naprawdę ciasno. Dla odmiany koszulki w rozmiarze S są ok.

Napisano

Zakupiłem rozmiar L.

Są trochę ciaśniejsze od tych co miałem do tej pory ale chyba mogą być, nic nigdzie nie uwiera, przynajmniej na razie, może trochę mało miejsca na "klejnoty" no ale w sumie też nie powinny one latać ;) Biorąc pod uwagę, że się jeszcze troszkę wycieniuję w sezonie to powinno być chyba dobrze.

Wiadomo, trzeba się tez przyzwyczaić, każde spodenki leżą inaczej i są inne, tak samo jak wkładki.

Może w weekend będzie już temperatura na krótkie gatki to je przetestuje w boju.

A wykonanie pierwsza klasa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...